Bill Gates komolyan gondolja, eladományozza vagyonát

afp.com-20220607-PH-GTY-1401598940-highres
2022.07.28. 09:23
Komolyan gondolta korábbi kijelentését, július közepi 20 milliárdos utalását követően újabb hatmilliárd dollárt adományozott alapítványának Bill Gates, aki támogatás nyújtása mellett egyben szeretne lekerülni a Forbes magazin leggazdagabb embereinek listájáról is, amelyet éveken át uralt.

A Microsoft atyja, a világ korábbi leggazdagabb embere, Bill Gates újabb dollármilliárdokat – szám szerint 20 milliárd dollárt –  adományozott el vagyonából saját alapítványának, mivel feltett célja, hogy az oktatás vagy az egészségügy fejlesztése mellett a neve hosszú éveket követően lekerüljön a világ leggazdagabb embereinek listájáról. 

Ezt alátámasztva most újabb milliárdokkal könnyítette meg bankszámláját, ugyanis 6 milliárd dollárt adományozott az általa és volt felesége által létrehozott The Bill & Melinda Gates Foundationnek – írja a Ladbible

Úgy tűnik, tervét komolyabban gondolja, mint valaha, ugyanis az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet beadványai szerint a Microsoft alapítója a saját alapítványán kívül máshol is segített, a héten közel 5,2 milliárd dollár értékű részvényt adományozott a Canadian National Railway Co. jótékonysági alapítványának, július 22-én pedig Gates 995 millió dollár értékű Deere & Co. részvényt adott át a a nevét viselő szerveződésnek.

A Bloomberg szerint vagyona most 112 milliárd dollárt ér – ezzel a negyedik a világ leggazdagabb embereinek listáján Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault és az indiai Gautam Adani mögött.

Gates nemrégiben árulta el, hogy teljes vagyonát szeretné eladományozni, hogy lekerüljön a hírhedt Forbes magazin leggazdagabbjainak listájáról. A lapnak adott interjújában elmagyarázta, hogyan kívánja teljes mértékben követni az „adj, amíg élsz elvet”, amelyet Chuck Feeney üzletember és filantróp népszerűsített. Feeney volt egyébként az, aki 1960-ban Robert Millerrel együtt megalapította a Duty Free Shoppers repülőtéri üzletláncot.

Gates, aki elhatározta, hogy hasonló utat követ, megfogadta, hogy szeretne lekerülni a listáról, a Forbes pedig a hónap elején megjegyezte, hogy legutóbbi adományának köszönhetően egy helyet bukott és visszaesett a lista ötödik helyér.

Még néhány ilyen adomány és kikerülök a lista élmezőnyéből. Az, hogy a teljes listáról lekerüljek még egy kis időbe telik. de a célom egyértelmű

– reagált akkor Gates az elbukott helyezésre. 

A Forbes szerint a júliusi adományoknak köszönhetően Bill és Melinda Gates életében már összesen 61 milliárd dollárt ajándékozott el, amivel minden idők legtöbbet jótékonykodó emberei lettek – megelőzve az eddig csúcstartó Warren Buffet-et, aki összesen 48 milliárd dollárt adományozott – ennek nagy részét pont Bill Gatesék alapítványának.

Gatesék azt tervezik, hogy a koronavírus gazdasági hatása és a jelenlegi orosz–ukrán konfliktus okozta helyzet miatt 50 százalékkal, évi 9 milliárd dollárra emelik meg az alapítványi kiadásokat.

Ezzel minden projektünk és munkák hatalmas löketet kap majd, felpörögnek a dolgok az alapítványnál 

– mondta Bill Gates.

De hogyan került a lista élére és meddig volt ott a most mások jólétéért, közben pedig saját elszegényedésért is küzdő Gates?

A kezdetek, avagy a sikeres tiniprogramozó 

Ugyan a korábban évekig a világ leggazdagabbjának tartott embere már meglehetősen tehetős családba született, mégis keményen kellett tanulnia és dolgoznia mindazért, hogy azon a szinten lehessen, ahol ma van. 

Bill Gates Seattle-ben, Washington államban született 1955. október 28-án. Apja sikeres ügyvéd, míg anyja iskolai tanár volt. Gates zseniális tanuló volt, már az általános iskolában is kiemelkedően jól teljesített, matematikatudásával hamar kitűnt a társai közül. Mindössze 13 éves volt, amikor elkezdett érdeklődni a számítógépek és a programozás iránt, amely olyannyira jól ment neki, hogy akkori iskolája vásárolt neki egy computert a General Electrictől.

Az oktatási intézmény olyannyira támogatta a fiatal szenvedélyét és gondozta tehetségét, hogy rendszeresen felmentést kapott a többi tárgy órái alól, hogy elmélyíthesse tudását a számítógépen. Ez láthatóan meglehetősen hamar sikerült is neki, hiszen még abban az évben megírta első saját szoftverét.

Ekkor kezdett el az iskola falain belül együtt programozni egy bizonyos Paul Allennel, akivel együtt alapították meg később a Microsoft vállalatot is. A fiatalok több szoftvert is készítettek, Gates mindössze 15 évesen egy forgalomoptimalizáló programot már 20 ezer dollárért értékesített. 

Iskolából a Microsoft megalapításáig

A dollármilliárdos még akkor is csak 20 éves volt, amikor Allennel együtt 1975-ben megalapították a Microsoft nevű céget, amely a kezdetekben korántsem volt sikeres, mivel értékesítő hiányában csak kisebb cégek számára tudták eladni a szoftvereiket. Nehéz is lett volna sikeresebbnek lenni, hiszen az értékesítést ekkor a cégben Bill édesanyja, Mary Maxwell végezte. 

A vállalat ezt követően nem sokkal komoly pénzügyi válságba került – főként a piacon megjelent kalózprogramok miatt –, azonban a két fiatal nem adta fel az anyagi csőd szélén sem, és az MS-BASIC létrehozásával 50 ezer dolláros profitra tettek szert. 1979-ben az IBM az első személyi számítógép piacra dobása előtt felkérte a Microsoftot, hogy készítsenek operációs rendszert a géphez, melyet azonban erőforráshiányra hivatkozva Gatesék kénytelenek voltak passzolni. Ezt követően megvásárolták a 86-DOS névre hallgató operációs rendszert, amelyből fejlesztések során alkották meg a nagy sikerű MS-DOS-t. Ezt ajánlották fel végül az IBM-nek az induló személyi számítógépükhöz is, amelyre a cég azonnal lecsapott. 

1980-ban szerződést írtak alá a Microsoft és az IBM között, a Microsoft egy éven belül Microsoft Corporation lett. Az első Windows operációs rendszer a Windows NT volt, majd az elkövetkező néhány évben a Windows sorozata következett, beleértve a Windows 95, Windows 98, Windows 2000, XP és Vista megjelenését. A Microsoft kibővítette termékeinek skáláját, az operációs rendszereken kívül a Microsoft Office Suite, az Office 365, az Xbox, a Bing és a Hotmail is a cég égisze alatt fut.

Búcsú a cégtől

A Microsoft továbbra is uralja a szoftverpiacot, mivel Gates vezetésével sikeresen lépést tudott tartani a változásokkal, ami miatt a Microsoft továbbra is a világ első számú szoftvercége maradt. Az alapító milliárdos azonban azóta búcsút intett a Microsoftnál való munkának, ma már csak tanácsadóként segíti a vállalatot. Bill Gates 1975-től egészen 2000-ig volt vezérigazgató a Microsoftnál, majd 2008-ban úgy döntött, hogy végleg felhagy a napi munkával. Ezek után az igazgatótanács elnökeként dolgozott tovább, ám végül 2014-ben ezt a pozícióját is feladta, hogy környezetvédelemmel, oktatással és egészségüggyel foglalkozó alapítványára tudjon koncentrálni. 

A leggazdagabb ember a Földön

Gates először 1986-ban, a Microsoft tőzsdére lépésének évében került fel a Forbes magazin 400 leggazdagabb emberét rangsoroló listájára. A cégalapító akkoriban a Microsoft részvényeinek 45 százalékát birtokolta, amely 315 millió dollárt ért. A következő évben a Microsoft részvényeinek emelkedő árfolyama a világ legfiatalabb milliárdosává tette Gatest, akinek 31 évesen 1,25 milliárd dolláros vagyona volt már.

A csúcstól azonban még ekkor is meglehetősen távol állt Gates... A Microsoft 1990-ben először lépte túl az 1 milliárd dolláros bevételt, és a valaha volt legnagyobb számítógépes szoftvergyártó lett. 1991-ben Gates már a 2. helyre ugrott fel a The Forbes 400-as listáján (az előző évi 16. helyről), nettó vagyona akkor már 4,8 milliárd dollár volt. A következő évben, 1992-ben ő lett Amerika leggazdagabb embere, 6,3 milliárd dolláros vagyonával. Miután Gates 2000-ben lemondott vezérigazgatói posztjáról, nettó vagyona először csökkent – bár továbbra is az első helyen állt a Forbes 400-on. A Forbes listáján 1994–2017-ig egyeduralkodó volt, pedig ez időben már több milliárdot ölt volt feleségével közösen létrehozott alapítványukba.

A trónról 2018-ban az Amazon megálmodója, Jeff Bezos taszította le, ebben az évben, majd az ezt követő két évben is csak a második lett. Tavaly 1990 óta első alkalommal nem jutott hely számára a magazin listájának dobogóján, akkor negyedik lett – írja a Forbes

Milliárdos cégvezetés helyett alapítvány

A milliárdos Microsoft-alapító a cégtől való tudatos eltávolodása miatt az ideje nagy részét a jótékonykodásnak és a közösségi projekteknek szenteli. Számos alapítvány társalapítója, ezek egyike a The Giving Pledge, amely egy olyan alapítvány, amely arra összpontosít, hogy a gazdag embereket arra ösztönözze, hogy vagyonuk nagy részét a filantropikus ügyek érdekében fordítsák. Ezért talán nem is meglepő, de Bill Gates akarata szerint halála esetén vagyonának több mint 80 százalékát a jótékonysági szervezetek kapják meg – hacsak ő nem adományozza el mindezt még élete során...

De mi az a The Bill & Melinda Gates Foundation? Az alapítvány 2000-ben született két korábbi jótékonysági törekvés, a William H. Gates Alapítvány és a Gates Learning Alapítvány összevonásával alakult meg. Az azóta elvált házaspár akkor azt állította, hogy az alapítvány létrehozásában egy újságcikk motiválta őket, amely arról szólt, hogy a szegényebb országokban évente több millió gyermek hal meg megelőzhető betegségekben. Azt mondták, újdonsült szülőkként a jelentések rendkívül megérintették őket, olyannyira, hogy a cikket még Gates apjának is elküldték, egy „Apa, talán tehetünk valamit ez ellen” megjegyzéssel ellátva – írja a BBC

És valóban tettek is, a Gates Alapítvány ugyanis a betegségek felszámolásán, az oktatás és a rossz higiéniai viszonyok javításán dolgozik. 2020-ban a világ második legnagyobb jótékonysági alapítványa volt, 49,8 milliárd dolláros vagyonnal. Bár az alapítvány „jó munkát végzett”, egyesek aggályokat fogalmaztak meg egy ekkora befolyással rendelkező magánvállalkozás etikájával kapcsolatban.

Az alapítvány az Egészségügyi Világszervezet legnagyobb magánadományozója, 2018-as éves adományával az Egyesült Államok után a második helyen áll. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak azután váltak hangsúlyosabbá, hogy Donald Trump korábbi elnök az amerikai támogatás megvonásával fenyegetőzött. 

(Borítókép: Bill Gates a színpadon a TIME100 Summit 2022 rendezvényen a Jazz at Lincoln Centerben 2022. június 7-én New Yorkban. Fotó: Jemal Countess / Getty Images North America / Getty Images / Afp)