új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A néhai uralkodó koporsóját a végső búcsúszertartás végén, hétfő este a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.

    Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik esztendejében hunyt el, és tőle is a windsori kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették azonban, hogy hitvese halála után koporsóját ideiglenes nyughelyéről átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére, és együtt helyezik őket végső nyugalomra – írja az MTI.

    A windsori búcsúszertartáson csak a legszűkebb család vesz részt.

  • A nagyjából egyórás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz viszik.

    A menet hozzávetőleg egy óra alatt ér ide, és innen gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb rezidenciájára, a London központjától körülbelül 25 kilométerre nyugatra fekvő Windsorba. A konvoj az MTI szerint lakott területeken halad majd át, az autópályákat elkerülve, hogy a kijelölt út mentén a lakosság fel tudjon sorakozni.

  • Úgy tűnik, az időjárás is kedvez a szomorú, ám annál ünnepélyesebb eseménynek. Bár jelenleg tíz fok van, esőre egyelőre nem lehet számítani. Többek nyakig betakarózva, sapkába és sálba burkolózva várakoznak.

  • Végső búcsút vesznek hétfőn II. Erzsébet királynőtől. Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott lesz jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói. A hozzávetőleg egyórás ceremónia brit idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődik kétezer meghívott vendég jelenlétében.

    A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő westminsteri apátságba, az angol–brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartással adóznak a néhai uralkodó emlékének – írja az MTI.

  • A rendezvény lebonyolításában segédkező rendőrök tapsvihar kíséretében vonultak végig a Parliament Streeten.

    Az itt éjszakázókat, akik a földön ücsörögve várják a ceremónia kezdetét, figyelmeztették a biztonságiak, hogy rengeteg ember tart errefelé, úgyhogy álljanak fel, nehogy rájuk tapossanak. Sokan ülnek kempingszékben a kordonok mögött, sok helyet elfoglalva ezzel.

    Óriási a készültség a Parliament Streeten, ami a westminsteri apátságtól vezet a The Mall fele. Az egyik biztonsági szakember közölte, jelenleg 500 ezer ember lehet a környéken, de a sokszorosára számítanak. Elmondása szerint csak ezen utca két oldalán 1,5-1,5 millió ember gyűlhet össze.

    A helyszínen tartózkodó britek üdvrivalgásban törnek ki, bárki végigmegy a Parliament Streeten. Egyelőre nem úgy tűnik, mintha temetésre jöttek volna.

  • Tömegközlekedéssel megközelíthetetlen a Westminster-palota, ezért az emberek gyalogosan érkeznek.

    A Piccadilly Circusnél az egyébként reklámokkal teli LED-falat lecserélték, most minden II. Erzsébetről és a temetésről szól. A Regent Streeten és az Oxford Streeten lévő boltok többsége is megemlékező fotót, szöveget helyezett el kirakatában.

  • A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

    A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.

    A ravatal brit idő szerint hétfő reggel fél hétig – közép-európai idő szerint fél nyolcig – volt látogatható, de a brit hatóságok már hétfőre virradó éjjel lezárták a ravatalozóhelyiséghez vezető sort az újonnan érkezők előtt.

    A lezárás bejelentésének pillanatában nyolc kilométeres volt a sor, és az utolsóként érkezőknek a sorban állás kezdetétől számítva hét órát kellett várniuk arra, hogy a ravatalozóhelyiségbe érjenek – írja az MTI.

    A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő westminsteri apátságba, az angol–brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartással adóznak a néhai uralkodó emlékének.

  • Hétfő délelőtt 11 órakor – közép-európai idő szerint 12 órakor – temetik II. Erzsébet királynőt, aki 96 éves korában halt meg szeptember 8-án.

    Kollégánk, Harnisch Kitti a helyszínről jelentkezik, az eseményekről, a szertartássorozatról percről percre beszámolunk, hogy olvasóink elsőként értesüljenek a legfontosabb fejleményekről.

    Tartsanak velünk!