új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Windsorba vezető út mentén emberek ezrei állnak sorfalat – valószínűleg azért is, mert ma munkaszüneti napot rendeltek el az Egyesült Királyságban. A királynő koporsóját és az azt kísérő konvojt hatalmas ujjongás és tapsvihar fogadja a Londonból kivezető úton, a tömeg virágokat dobál az autók elé. 

     II. Erzsébet koporsója és az őt kisérő konvoj délután érkezik meg majd Windsorba. 

  • Ahogy az a képsorokon is jól látható volt, temérdek katona és különböző biztonsági erő vett részt II. Erzsébet temetésén és az azt övező különböző programokon. 

    A BBC szerint a katonák száma akár a négyezret is elérhette, közülük háromezer Londonban, míg körülbelül ezren Windsorban vesznek részt az eseményen. Közülük kétezren a menethez és a temetéshez köthető programokon jelentek meg, míg a többiek a közlekedési és rendezési feladatokban segédkeztek. 

  • Miközben megszólalt a nemzeti himnusz, a királynő koporsóját szállító átlátszó kocsi lassan kigördül Londonból. A háttérben a Westminster-apátság harangjai szólnak, miközben a királyi család tagjai autóban követik a konvojt.

    A koporsót szállító kocsit motoros rendőrök vezetik fel, majd három jeltelen fekete autó követi, a sort ismét motoros rendőrök zárják. Az átlátszó kocsiban jól láthatók a koronázási ékszerek, amelyek a koporsó tetején utaznak Windsorba.

    Az utcákon hihetetlen mennyiségű ember tapsol és dobál egy-egy szál rózsát az elhaladó halottaskocsi elé.

  • Az ágyútalp áthaladt a Wellington Arch, vagyis a diadalív alatt. A kísérők most leemelik a királynő koporsóját az ágyútalpról, és elhelyezik a halottaskocsiban. A királyi család tagjai díszsorfalat állnak.

    A kocsi ezután elindul Windsor felé vezető útjára, miközben a menetben mindenki tiszteleg, és elhangzik a nemzeti himnusz.

    A király és a királyné, a walesi herceg és hercegné, valamint a királyi család tagjai autóval indulnak Windsorba.

  • Életre szóló megtiszteltetés volt és egyben a legszomorúbb pillanatok közé tartozott, hogy II. Erzsébet királynő temetésén prédikálhattam, akinek Jézus Krisztusba vetett reménye és hite inspirálta vezetői szolgálatát

    − írta Justin Welby Twitteren. 

  • György herceg és Sarolta hercegnő egy járműben követi a gyászmenet többi tagját.

    Édesanyjukkal, a walesi hercegnővel és a királynéval ülnek együtt.

    Édesapjuk lassan vonul a királynő koporsója mögött, a királyi család többi felnőtt tagja mellett.

  • A ceremónia része volt az is, hogy amikor a koporsóval elhaladtak a Hyde Park Cornernél, két ágyúlövés volt. Az ágyútalpon szállított uralkodói koporsó előtt a néhai uralkodó közvetlen személyzetének tagjai vonultak.

  • A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borítja, és a tetején helyezték el a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát, az Imperial State Crownt.

    A koporsón van az uralkodói jogar és az országalma, amelyek részei annak a több mint száz darabból álló koronaékszer-gyűjteménynek, amelyek felbecsülhetetlen kulturális, történelmi és szimbolikus értékkel bírnak, és amelyeket a Towerben őriznek Londonban. Mindkét darab a XVII. század óta képzi szerves részét a koronázási szertartásoknak, és mindkettő különleges jelentéssel bír.

    A jogar az uralkodó hatalmát és kormányzási jogát jelképezi, amely 1661 óta jelen van minden új uralkodó trónra lépésekor, kezdve II. Károllyal. Az ékszer 1910-ben, V. György király (Erzsébet királynő nagyapja) idején kisebb átalakításon esett át, egy 530 karátos gyémántot kapott,

    amely a legnagyobb vágott fehér gyémánt a világon.

    Az országalma szintén fontos jelentéssel bír, ez jelképezi az uralkodó Istentől kapott hatalmát. Az ékkövekkel kirakott kereszttel díszített koronaékszer 1661 óta szintén részét képezte az új uralkodók trónra lépésének.

    A hatalmi jelképeket legutoljára 1953-ban használták, amikor Erzsébet királynő elfoglalta helyét a trónon – írja a Town&Country. Valószínűleg legközelebb az új uralkodó, III. Károly koronázásakor fogják használni őket.

  • Ahogy arról az Index is beszámolt, a világ vezető politikusai és közméltótáságok is meghívást kaptak II. Erzsébet temetésére, ahova azonban a megszokottakkal ellenben a királyi család kérésére nem privát gépeikkel és gépjárműveikkel, hanem szervezett buszokkal érkeztek meg. 

    A westminsteri szertartás ugyan már lassan egy órája véget ért, a Westminster-apátságot azonban még mindig nem hagyták el a királyok, királynék és elnökök, mivel a szervezett buszok csak helyi idő szerint egy óra előtt kicsivel érkeztek meg a helyszínre. 

  • Harry hercegtől megtagadták a tisztelgés és a katonai egyenruha viselésének jogát a királynő temetésén, miután ő és felesége, Meghan lemondott a királyi családban viselt kötelezettségeiről.

    Miközben a család többi tagja katonai tisztelgést mutatott be a gyászmenet alatt, Sussex hercege fejet hajtott karját az oldalán tartva.

  • Miközben a menet London belvárosán keresztül halad, egy dolog hiányzik − a közlekedési lámpák.

    Tegnap este a Westminsterben a királynő temetése körüli hatalmas biztonsági művelet részeként eltávolították a lámpákat.

  • A gyászmenet és II. Erzsébet koporsója továbbhalad Windsor felé, amin az új uralkodó, III. Károly üzenetét is kiszúrták a szemfüles újságírók. 

    A király megható üzenettel búcsúzik édesanyjától a koporsón elhelyezett virágcsokorhoz rögzített kártyán: „In loving and devoted memory. Charles R.”, azaz

    Szerető és odaadó emlékezetben. Charles R.

    – áll a cédulán. 

  • Az ágyútalpon elhelyezett koporsót III. Károly és testvérei, Anna, András és Eduárd követik. Ezután Harry herceg és a királyi család tagjai következne. Az utcákon százezrek állva búcsúznak a néhai uralkodótól.

  • Mivel a néhai uralkodótól katonai tiszteletadással vettek végső búcsút, így ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott, a koporsót egy különleges ágyútalpra helyezik, amelyet a haditengerészet 142 tagja húz kötéllel. A menet az apátság után a parlament felé fordult, jelenleg a Whitehallon tart a Wellington Arch felé.

  • II. Erzsébet koporsóját most viszik ki a Westminster-apátságból − a néhai királynő megkezdi utolsó útját a windsori Szent György-kápolnába.

    A menetet III. Károly király, Kamilla királyné, a yorki herceg és Wessex grófja követi.

    A walesi herceg és hercegnő gyermekeikkel, Györggyel és Saroltával követik őket.

    Sussex hercege és hercegnéje szintén követi a koporsót a Westminster-apátságból.

    Snowdon grófja, Peter Phillips, Gloucester hercege, Michael kenti herceg és Kent hercege mögöttük halad a menetben.

    A királynő koporsóját most a Hyde Park Cornerben lévő Wellington Archhoz szállítják.

  • Az apátságot több mint ezer éve, a 960-as és 970-es években alapította I. Edgár angol király és Szent Dunstan püspök egy maroknyi bencés szerzetesnek. Az apátság 1100 óta tizenhat királyi menyegzőnek adott helyet. A gótikus stílusú főtemplomot, mely ma is London egyik ikonikus jelképe, a XIII. század közepén kezdték építeni III. Henrik angol király utasítására.

    Hódító Vilmos 1066-os megkoronázása óta minden uralkodót a westminsteri apátságban koronáztak meg, kivéve V. és VIII. Edwardot, őket sosem koronázták meg. Edward király trónja, melyen 1308 óta minden uralkodó helyet foglal, miután megkapja az uralkodói címet, jelenleg a Szent György-kápolnában található. 

    Az apátság 1760-ig, II. György haláláig nyughelyül szolgált a legtöbb uralkodó számára, néhány kivétellel, akiket a windsori kastély kápolnájában vagy Canterbury városának katedrálisában temettek el. Ezt követően a királyok és királynők koporsóinak és hamvainak javát Frogmore-nál vagy a Szent György-kápolnában helyezték el.

  • A temetés lassan a végéhez közeledik, a Királyi Lovasság négy trombitása eljátszotta az Utolsó szózatot.

    A darab egy XVIII. századi katonai kürtjelzés, amely később az emlékezés szakrális himnuszaként nyert jelentőséget.

    A kétperces csendet követően a brit nemzeti himnuszt énekelték el az egybegyűltek.

  • Rosszul lett és elájult az egyik rendőr, aki az eseményt biztosította. Társai azonnal hordágyon vitték el a helyszínről. 

    Az esetről videó is készült:

    A brit lapok szerint az állapotáról egyelőre nincs hír, de a feltételezések szerint nincs komolyabb baja a rendőrnek.

  • Megközelítőleg 500 vezető és közméltóság kísérte utolsó útjára a Westminster-apátságban II. Erzsébetet. A brit királyi családdal szemben több uralkodó is helyet foglal. 

    Közvetlenül III. Károllyal szemben ül  II. Margit dán királynő, így Európa leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója a legújabbal szemben kapott helyet. Meghívása nem meglepő, hiszen Margit és Erzsébet királynő nagyon jó viszonyt ápoltak, szerették egymást. A dán királynő idén ünnepli aranyjubileumát – 50 éve van már a trónon –, de a múlt hétvégén módosította az ünneplési terveit barátja halála miatt.

    Az apátságban több külföldi király és vezető is tiszteletét teszi, meghívást kapott Bhután királya és királynője, Japán császára és császárnéja, Fülöp belga király és Matild királyné, Vilmos Sándor holland király és Máxima holland királyné, valamint VI. Fülöp spanyol király és Letícia spanyol királyné is.

  • Az elhunyt uralkodóra emlékezve két percre megállt az élet az egész országban.

  • Justin Welby, Canterbury érseke felajánlotta a királynő lelkét Istennek.

    Ahogy fogalmaz:

    Ajánljuk Isten, teremtőnk és megváltónk kegyelmébe Erzsébet, néhai királynőnk lelkét. Mennyei Atyánk, királyok királya, Úr és életadó, aki kegyelmedből a teremtésben a saját képmásodra formáltad az emberiséget, és nagy szeretetedben örök életet ajándékozol nekünk Krisztus Jézusban. Igénybe véve legáldottabb Fiad ígéreteit, Erzsébetnek, itt elhunyt nővérünknek lelkét irgalmas őrzésedre bízzuk, az örök életre való feltámadás biztos reményében, amikor Krisztus minden lesz mindenben; aki meghalt és feltámadt, hogy megmentsen minket, és most él és uralkodik veled és a Szentlélekkel együtt, dicsőségben mindörökké.

  • Folyamatosan állnak fel az útvonal mentén a díszőrség tagjai. Az útvonal kivezet Londonból a mintegy 25 kilométerre lévő Windsor felé, ott helyezik örök nyugalomra a néhai uralkodót. Az útvonal szándékosan nem autópályán, hanem városokon át vezet, hogy az alattvalók sorfala között haladjon a királynő koporsóját szállító jármű.

    A szertartás után a koporsót szállító autó a Parliament Streeten fog elindulni. Tudósítónk szerint továbbra is döbbent csendben hallgatják az emberek a londoni utcákon a ceremóniát. Közben kisütött a nap, és remélhetőleg nem lesz eső. 

  • A királyi család a temetés alatt a királynő koporsója előtt foglal helyet. Az első sorban III. Károly király, mellette a királyné, Kamilla ül, majd Sir Tim Laurence admirális, András herceg, Eduárd, Wessex grófja és Wessex grófnője, Zsófia kapott helyet.  

    Mögöttük ül Harry és Meghan Markle, Beatrix hercegnő és férje, Edoardo Mapelli Mozzi, Louise Windsor és Jakab, a severni algróf.

    Vilmos walesi herceg a másik oszlop első sorában foglal helyet Katalin hercegnével, György herceggel és Sarolta hercegnével, mellettük Peter Phillips, Zara Tindall és Mike Tindall ül

  • Az akkori Erzsébet hercegnő és Philip Mountbatten hadnagy 1947-es esküvőjén elénekelt, a 23. zsoltáron alapuló himnuszt is elénekelték a temetésen:

    Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm.

  • Iain Greenshields tiszteletes, a skót egyház közgyűlésének moderátora így imádkozik:

    Add, hogy legyen kegyelmünk a te akaratod szerint élni az életünket, mások javát keresni, és életünk végéig hűséges szolgák maradni.

    Sarah Mullally, London püspöke és Őfelsége királyi kápolnáinak dékánja arra kéri az Urat, hogy áldja meg az új királyt és a királyi család többi tagját.

    Vincent Nichols bíboros, Westminster érseke így beszél:

    Adjunk hálát Erzsébet királynőnek a nemzetközösség iránti elkötelezettségéért egész uralkodása alatt, a népek iránti szolgálatáért és elkötelezettségéért, valamint az egységért és a kölcsönös támogatásért, amelyeket fenntartott.

    Stephen Cottrell, York érseke arra kéri a gyülekezetet, hogy adjanak hálát Erzsébet királynő hűségéért a hithez, amelyet keresztsége révén megkapott.

  • Justin Welby, Canterbury érseke tartotta a prédikációt a királynő temetésén.

    Arról beszél, hogy a királynő 21. születésnapján megfogadta, egész életét az Egyesült Királyság és a nemzetközösség szolgálatában tölti.

    Ritkán tartották be ennyire jól ezt az ígéretet

    − mondta.

    Ahogy fogalmazott,

    kevés vezető részesül a szeretet olyan áradásában, mint amilyet II Erzsébet királynő életében láttunk. Az ő szolgálata a nemzet, a nemzetközösség és a világ számára azon alapult, hogy Krisztust, magát Istent követte, aki azt mondta, hogy nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy szolgáljon − és hogy életét adja váltságdíjul.

  • Skócia bárónője, a nemzetközösség főtitkára tartotta az első beszédet II. Erzsébet temetésén, aki a királynő egész életében végzett munkája, odaadása és a nemzetek családja érdekében végzett szolgálata előtt tisztelgett beszédében. 

    Beszédében a Pál apostol korintusiakhoz írt levélből idézett gondolatokat a gyászolókhoz.

    Mert amiképpen Ádámban mindnyájan meghalnak, azonképpen a Krisztusban is mindnyájan megeleveníttetnek. Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?

    A halál fullánkja a bűn, a bűn ereje pedig a törvény.

    – idézte a Biblia szavait Patricia Scotland. 

  • Liz Truss miniszterelnök János evangéliumából olvasott fel: 

    Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: hisztek Istenben, higgyetek bennem is.

    A szakasz Krisztusnak a követőinek tett ígéretéről szól, miszerint helyük a mennyben lesz.

    Azt mondja tanítványainak:

    Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.

  • Westminster esperese imára szólította fel a jelenlevőket.

    Azt mondta, hogy az egyházban „az emlékezés és a remény szent kötelesség”.

    Emlékeztetett arra, hogy a nemzet, a nemzetközösség és a világ minden részéből érkezett emberek ma azon a helyen gyűltek össze, ahol a néhai királynő megházasodott és ahol megkoronázták.

    Hálával emlékezünk arra, hogy királynőként és a nemzetközösség vezetőjeként oly sok éven át rendíthetetlenül elkötelezte magát magas hivatala mellett. Csodálattal emlékezünk az egész életen át tartó kötelességtudatára és népe iránti elkötelezettségére. Hálaadással dicsőítjük Istent a keresztény hit és odaadás állandó példájáért

    − fogalmazott

  • Az utcákon pisszenés nélkül hallgatják az emberek a hangszórókon keresztül közvetített szertartást. 

    Ezt megelőzően az Index helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy egy brit várakozóval, Denise-szel beszélt, aki rendkívül hálás volt neki azért, mert ugyan lemaradt III. Károly érkezéséről, ezeket a fotókat azonban megkapta tudósítónktól. Cserébe mutatott egy fotót édesapjáról, akinek volt szerencséje találkozni II. Erzsébet királynővel, és azóta is ereklyeként őrzi a fotót.