18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Halálra van ítélve a Squid Game-ből készült reality

SquidGame Unit 101 627
2023.02.03. 14:35
A népszerű netflixes sorozat alapján készült realityműsor kiesett szereplője nemrég kitálalt arról, min kellett keresztülmennie a játék során. Egyesek összeestek, míg volt, akit hordágyon vittek el. Ahogy a résztvevő kifejtette, testi és lelki megrázkódtatásban volt része, amit nem fog tudni egyhamar kiheverni.

Vitathatatlan, hogy a dél-koreai gyártású Squid Game, azaz magyarul Nyerd meg az életed című sorozat a Netflix egyik legnagyobb dobása volt az elmúlt években. 2021 szeptemberi megjelenését követően nézettsége egy hónap alatt 1,6 milliárdra nőtt, ezzel a streamingszolgáltató legnézettebb szériája lett, és azóta sem sikerült letaszítani a dobogó legfelső fokáról. A Squid Game óriási sikerét hűen bemutatja, hogy a produkciót 2021-ben egy-egy díjjal jutalmazták a People’s Choice Awardson és a Golden Globe-díjátadón, illetve további hárommal a Screen Actors Guild-gálán, míg 2022-ben négy Primetime Emmy-díjat kapott – és már érkezik a második évada is. 

A sorozat cselekménye szerint 456, anyagi gondokkal küzdő embernek nyílik lehetősége arra, hogy részt vegyen egy versenyen, amelynek nyertese 45,6 milliárd dél-koreai von értékű álomnyereményt vihet haza. Feladatuk csak annyi, hogy koreai gyerekjátékokkal játsszanak, és ne veszítsenek, mivel a lebőgésnek végzetes következménye van: halál. A széria sikerén felbuzdulva már tavaly nyáron bejelentették, hogy realityműsort készítenek a Squid Game-ből, amelyre a világ minden tájáról várták a jelentkezőket – akikre a sorozattal ellentétben veszítés esetén nem vár halál.

A Netflix életre kelti a Squid Game-jelenséget a valaha volt legnagyobb versenysorozattal, a Squid Game: The Challenge-dzsel. Ez lesz a televíziózás történetének valaha volt legnagyobb szereplőgárdájával és pénznyereményével fémjelzett valóságshow-ja. A műsorban 456 valódi játékos indul, az életre szóló élmények mellett pedig a legjobb versenyző 4,56 millió dolláros jutalmat szerezhet

– nyilatkozta még tavaly a Netflix, és tervük meg is valósult. A realityt az Egyesült Királyságban kezdték forgatni, azonban – annak ellenére hogy a készítők már-már dicsőítően harangozták be a produkciót – a versenyzők nem tudtak ilyen pozitívan beszámolni róla.

Nem hagyhatták el a szobát

Squid Game: The Challenge egyik brit jelentkezője, a huszonéves Sophie kínszenvedésnek írta le azt a négy napot, amit a versenyben töltött. Mint azt a Daily Mailnek kifejtette, testi és lelki megrázkódtatásokon ment keresztül, mivel már a versenyt megelőző napon fogolyként kezelték őket, és szellemi játékokat végeztettek velük. Visszaemlékezése szerint őröket helyeztek el a londoni szállodánál, ahol elszállásolták a résztvevőket, akik nem hagyhatták el a szobájukat. 

Már a legelső napon 12 órán át forgattak, ami azért sem volt egyszerű, mert –3 fokos hidegben kellett teljesíteniük. Sőt a fiatal lány annak is szemtanúja volt, hogy négyen összeestek, közülük egyvalakit hordágyon vittek el. Ahogy a lapnak megjegyezte, ő az első fordulóban kiesett, amit igazságtalannak vélt, és szentül hisz abban, hogy a reality készítői már a kezdetekkor eldöntötték, kik menjenek tovább. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy a világ minden tájáról érkező jelentkezők közül többen rájöttek arra, hogy már megvették a hazafele szóló repülőjegyüket, illetve a többi játékostól eltérően az ő csomagjaikat nem a raktárba helyezték. 

A körülmények borzasztók voltak, minden meg volt rendezve, az egész egy nagy átverés volt. Ördögi módon bántak az emberekkel. Sokan a világ másik végéről utaztak oda, hogy részt vehessenek, és semmi esélyük nem volt. Kínszenvedés volt az egész. Minden lépésedet irányították, és teljesen összezavarták az elmédet. A bánásmód és a körülmények nem voltak emberségesek

– magyarázta Sophie.

Elkapták azokat, akik megszöktek

Mint kifejtette, az ő megpróbáltatásai január 20-án kezdődtek, amikor megérkezett a kijelölt hotelbe, azonban egyes külföldiek már a forgatás kezdete előtt egy héttel ott voltak. Hozzátette, érkezését követően kénytelen volt a szobájában maradni 60 órán keresztül. Ezt az élményt úgy írta le, mintha börtönbe került volna, és pszichológiai kínzás alá vetették volna. A jelentkezők csak a szobájukban tartózkodhattak, kivéve amikor étkezés volt, így naponta tíz percet lehettek odakint.

Időbeosztásunk volt arról, mikor kell lemennünk az ételért. Maszkot vettünk fel, és nem beszélhettünk senkivel. Azután, hogy elvettük a tálcát, amin az ételt kaptuk, vissza kellett mennünk a szobánkba, majd amikor végeztünk, ki kellett tennünk az ajtó elé. Nem igazán adtak magyarázatot. Azt mondták, addig nem beszélhetünk senkivel, amíg nem vesz minket a kamera, mert mindent fel kell venni

– jelentette ki.

Sophie kifejtése szerint a reality készítői közölték a résztvevőkkel: ezzel a módszerrel próbálják felkészíteni őket a versenyre, azonban őt nagyon rosszul érintette a bezártság, mivel nem volt semmi szellőzés a szobában. Néhányan már a forgatás kezdete előtt kiestek, mert elhagyták a szállodát, pár lány átment egymás szobájába, illetve egy férfi kávét akart inni, ezért a földszintre ment, így mindannyiukat kizárták.

Meg akarták törni őket

A forgatás előtti napon elvették tőlük a telefonjukat és a laptopjukat, majd lezárták a bőröndjüket, hogy semmihez ne férhessenek hozzá, ami benne van. Másnap hajnali fél ötkor busszal a Cardington Studiosba szállították őket, amely egy Bedford közelében található korábbi légierőbázis helyén van. Sophie elmondása szerint ugyan farkasordító hideg volt, a hangáron kívül sátorokba terelték össze őket, amelyekben csak kisebb fűtőtestek adtak meleget, így mindenki fázott.

Az első játékig, a piros lámpa, zöld lámpáig – ami a sorozatban is látható – hat órát kellett várniuk a hidegben. Az első verseny során az volt a feladatuk, hogy öt perc alatt átjussanak egyik területről a másikra, mindeközben zene ment, amelyet ha leállítottak, mindenkinek kővé kellett dermednie. Aki mégis mozgott, az kiesett, ekkor egy lövéssorozathoz hasonló hangot lehetett hallani – de senkinek nem esett bántódása. Ahogy Sophie kifejtette, egyesek izgatottan várták, mások kifejezetten idegesek voltak a játék előtt, amire csak rátett egy lapáttal, hogy megparancsolták nekik, nem beszélhetnek senkivel.

Az emberek kihűltek. Az egyik lány ajka elkékült. Egy másik srác a földre esett, mert egyszerűen nem érezte a testét. Ez nagy aggodalmat okozott

– jegyezte meg.

Mint Sophie kiemelte, neki sikerült teljesítenie a játékot, azonban a saját szemével látta, hogy legalább négyen összeestek. Bár mindenki elszánt volt, és teljesíteni szerette volna a feladatot, mivel tudták, hogy sok pénz forog kockán, néhányan nem tudtak beérni a célba. Elmondása szerint amikor valaki összerogyott, a többi versenyző orvosért kiáltott, azonban több esetben is előfordult, hogy csak sokadszori kérésre küldtek oda szakembert. 

Bunda volt?

Az első játékkal kapcsolatban Sophie kiemelte: olyan eszközöket helyeztek rájuk, amelyek érzékelték, ha mozogtak, illetve művért is tartalmaztak, ami mozgás esetén elkezdett csörgedezni, mintha lelőtték volna az adott versenyzőt. Mint hozzátette, úgy gondolja, hogy a készítők pontosan tudták, kiket akarnak továbbjuttatni, mivel annak ellenére hogy a körülötte lévő emberek mozogtak, míg ő nem, mégis őt „lőtték le”. 

Kétszáz mikrofon állt a rendelkezésükre, a többi kamu volt. Mindenki játékban maradt, akire igazit raktak, a többiek pedig kiestek. Azt mondták, bár elfogytak a mikrofonok, de ha valaki átjut a következő fordulóba, megbizonyosodnak arról, hogy van-e rajta működőképes mikrofon. Előzetesen meg is interjúvoltak egyes embereket, akiknek érdekes történetük volt, mindannyian továbbjutottak. Voltak ikrek, anya és fia, valamint egy félszemű srác. Különleges karakterek voltak. Nyilván azért készítettek velük interjút, mert ők voltak a továbbjutók. Egy lány összeesett, mert annyira fázott, ő volt az egyik iker. Az orvosok kivitték, majd felmelegítették, és visszavitték, végül továbbjutott, pedig ki kellett volna esnie

– tette hozzá.

A fiatal lány elmondása szerint a szervezők egyáltalán nem voltak felkészülve a külső körülményekre, és a hideget sem vették figyelembe. Az első játék előtt levetették a kabátot a versenyzőkről, majd hagyták, hogy órákon át tréningruhában álljanak kint. Mint kiemelte, azzal próbáltak javítani a helyzeten, hogy folyamatosan azt mondogatták nekik, milyen szerencsések, hogy itt lehetnek, viszont a valóságban szenvedtek. Ahogy Sophie kifejtette, kiesését követően, a szállodába visszaérve még másnap reggelig a hotelba volt zárva, továbbá azt is megjegyezte, bánja, hogy ennyire naiv volt, és belevágott a kalandnak hitt rémálomba. 

Reagált a Netflix

A Squid Game sorozatból készített realityműsor forgatási helyszínén uralkodó áldatlan állapotokkal kapcsolatban a hír felreppenése óta egyébként már a Netflix is megszólalt, közölve:

Mélyen törődünk szereplőink és stábunk egészségével, biztonságával, illetve minden megfelelő biztonsági eljárást betartottunk. Bár valóban nagyon hideg volt a forgatáson, amire a résztvevők felkészültek, a komoly sérülésekről szóló állítások nem igazak.

(Borítókép: Jelenet a Squid Game című sorozatból. Fotó: Noh Juhan / Netflix)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport