Kim Dzsongun lánya Diort hord, pedig börtön vagy halálbüntetés jár érte

2023-03-20T103957Z 1100239882 RC2LXZ9SWOOQ RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2023.04.11. 05:44
Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun lányát, Kim Dzsuet egy körülbelül hétszázezer forintot érő Christian Dior kabátban kapták lencsevégre a legutóbbi rakétakilövésen. Egyesek szerint ő lehet édesapja utódja – legalábbis erre utal az, hogy az elmúlt időben több eseményen is együtt jelentek meg.

A napokban kerültek elő különböző fotók az eseményről, amelyre március 16-án kerítettek sort Észak-Koreában – ez volt egyébként a harmadik erődemonstrációjuk vasárnap óta. Az ország nem ápol túl jó viszonyt a környező államokkal, sőt Jun Szogjol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök nemrég csúcstalálkozót tartottak az észak-koreai főváros, Phenjan növekvő agressziója miatt. A rakétakilövésen megjelent az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun is a lányával, Kim Dzsuevel, akiről úgy tartják, hogy egy napon átveheti majd a hatalmat édesapjától. A róluk megjelent képeken azonban egy dél-koreai műsorszolgáltató különös hasonlóságra lett figyelmes.

Mint rájöttek, a Kim Dzsue által viselt fekete, kapucnis kabáton lévő, egyedi négyzetes és rombusz alakú hímzés egy, a francia luxusdivatház, a Christian Dior Cannage nevezetű híres motívuma. Azt is kinyomozták, hogy a – jelentések szerint – kilencéves kislányon látható darab körülbelül hétszázezer forintba kerülhet. Alapvető esetben még nem is lenne gond azzal, ha egy édesapa, aki egyben államfő is, egy drága holmit vesz a gyerekének, viszont Észak-Korea esetében azért vannak olyan tényezők, amelyeket figyelembe véve könnyen felszaladhatnak a szemöldökök.

Halálbüntetés jár a bőrkabátért

Míg Kim Dzsongun és családja jólétben él – 5 milliárd dollárra, azaz jelenlegi árfolyamon 1,78 billiárd forintra becsülik a vagyonukat –, Észak-Korea az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínségével néz szembe. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint a 25,9 millió lakosú országban mintegy 10,7 millió ember alultáplált. Sőt, a mérések alapján 2020-ban a teljes lakosság 60 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt. Nem kifelejtendőek a sorból az államban érvényben lévő, kifejezetten szigorú törvények sem. Halálbüntetés jár például azért, ha valaki elalszik Kim Dzsongun beszéde közben, illetve rács mögé küldik azokat is, akik nem porolják le a Kim Ir Szen elnököt ábrázoló képet – aminek minden házban ott kell lennie.

Hasonlóképp büntetik azokat, akik külföldi kulturális termékeket fogyasztanak, ottani szlengeket használnak, vagy afféle ruházati stílusokat, frizurákat viselnek. Az egyébként 2021-ben szigorított jogszabály értelmében, ha például valakinél nagy mennyiségű dél-koreai, amerikai vagy japán médiaterméket találnak (mondjuk egy dél-koreai szappanopera egész évadát), azt halállal büntetik. Az ilyen típusú anyagok fogyasztásáért pedig akár 15 év munkatábort is kaphatnak a törvénysértők. A rezsim veszélyes méreganyagnak definiálta a külföldi termékeket, és a rendelet többek között egy olyan kitételt is tartalmaz, ami szerint ha egy gyerek a dél-koreai trendeknek megfelelően öltözködik, a szülőket is felelősségre lehet vonni – három tizenévest állítólag átnevelőtáborba küldtek, mivel k-pop sztárok által viselt frizurát hordtak. A ruhadarabok közül pedig betiltották már többek között a testhez tapadó nadrágot, a bőrkabátot, a márkás pólót és a szaggatott farmert. 

Bár Kim Dzsongun látszólag ellene van a nyugati kultúra beszivárgásának, nagy rajongója az ottani árucikkeknek, médiatermékeknek, a videójátékoknak és az amerikai kosárlabdának. Érdekes, hogy míg az észak-koreai nép börtön- vagy halálbüntetést kap a külföldi, divatos ruhadarabok viseléséért, Dzsongun kilencéves lányára már nem vonatkoznak ezek a törvények – ahogy ő maga sem vonható felelősségre amiatt, amiért így öltözködik a gyermeke.

Ő lehet a következő vezető?

A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsongunnak három gyermeke van, két lánya és egy fia, akik 2010-ben, 2013-ban és 2017-ben születtek. Kim Dzsuet a diktátor kedvenc lányaként szokták emlegetni, akinek nevét is csak Dennis Rodman volt amerikai kosárlabdázónak köszönhetően tudhatta meg a világ, aki barátságot kötött az észak-koreai vezetővel. A sportoló elmondása szerint 2013-ban a kommunista államban tett látogatása során még csecsemőként láthatta Kim Dzsuet, akit a karjában is foghatott. 

Kim Dzsongun egyébként viszonylag ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt a gyermekeivel, viszont Kim Dzsuevel az elmúlt négy hónapban már ötször is mutatkozott, így a szakértők úgy vélik, ő követheti őt a hatalmon. Ez azért is lenne egyedülálló, mivel Észak-Korea élén még sosem állt nő. The Jongho dél-koreai törvényhozó – aki egykor magas rangú észak-koreai diplomata volt – ugyanakkor úgy véli, ez nem fog megtörténni. Egyrészt azért, mert elmondása szerint Dzsongun el fogja veszteni a hatalmát, mivel már a belső köre sem bízik benne, másrészt pedig nem gondolja, hogy a fia helyett a lányát választaná utódjának. Mint Jongho hozzátette, az elmúlt évtizedben az észak-koreai rezsim túl messzire ment, és abnormális irányba változott az ország sorsa. 

(Borítókép: Kim Dzsongun és Kim Dzsue ismeretlen helyen 2023 márciusában. Fotó: KCNA / Reuters)