A tudomány szerint ennek a modellnek a legtökéletesebb az arca

GettyImages-1372601503
2023.09.20. 05:43
Hiába szubjektív a szépség megítélése, egy új tanulmány most konkrét számokra hivatkozva határozta meg, kinek lehet a legtökéletesebb arca – ezúttal az állkapocs és az arc oldalának függőleges vonala által bezárt szög alapján. De mégis ki lehetett képes megközelíteni a szemből tökéletesnek titulált, 142 fokos szöget?

A legkeresettebb és legnépszerűbb modellek esetében általában nincs komoly vita arról, hogy valóban különleges arccal és szépséggel bírnak, azonban mivel a szépség megítélése meglehetősen szubjektív, így olyanok is akadnak, akiket ezzel sem lehet levenni a lábukról, vagy egyszerűen nem azon tulajdonságok alapján határozzák meg a szépséget, amelyekben ezek a modellek erősek.

A szépségideálok ráadásul a korral újra és újra változnak, így akire ma azt mondják, hogy a világ legszebb vagy éppen legszexibb modellje, azt 50 évvel ezelőtt szinte biztos, hogy nem ezekkel a szavakkal illették volna. 

Emiatt is lehet rendkívül hiánypótló, hogy a Brüsszeli Egyetem kutatói egy új publikációjukhoz a számokat segítségül hívva határozták meg azt, hogy kinek lehet a legtökéletesebb arca.  A Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy egyes modellek állkapcsának íve milyen szöget zár be az arc oldalával, és ez mennyire van közel a tökéletesnek ítélt, 142 fokos szöghöz. 

Ezt a kutatók eredményei alapján nem más, mint a 28 éves, palesztin–holland származású amerikai modell,

Gigi Hadid arca közelíti meg leginkább, akinek az állkapcsa 141,9 fokos szöget zár be szemből. 

Ez pedig – talán mondani sem kell – minimálisan tér csak el a tökéletesnek tartott értéktől. 

A kutatók a vizsgálat során 53 modell és híresség arcképét 32 arcsebésznek és 16 hétköznapi embernek is megmutatták, akik Hadid esetében egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy az

állkapcsa se nem meredek és éles, se nem lapos. 

Mellette egy már idősebb szupermodell arcát is nagy arányban titulálták tökéletesnek a szakértők és nem szakértők, Kate Moss állkapcsát 76 százalékuk tartotta vonzónak – derül ki a tanulmányból.  

A nagyobb szög nőies, a kisebb férfias vonás

Az állkapocs szögét ott határozzák meg, ahol az állkapocs függőleges része, egyenesen a fültől lefelé szöget zár be az állcsúcsig tartó éllel. A nagyobb szög simábbnak és nőiesebbnek tűnik, míg a kisebb szöget férfiasabbnak látják, például az olyan, sokszor négyszögletesnek nevezett állú hírességek esetében, mint Brad Pitt.

Dr. Robbert Cleymaet, a kutatás társszerzője szerint „elképesztő, hogy a nők állkapcsának szögében mutatkozó viszonylag kis különbségek valóban nagy hatással lehetnek az emberek véleményére a vonzerejüket illetően”.

Kiemelte, hogy 

a járvány alatt a személyes találkozásokat a videóhívások váltották fel, így az emberek azóta sokkal jobban figyelnek az arc megjelenésére, ezért nem csak a tudósok számára lehet érdekes, hogy az arc mely szögei és körvonalai tekinthetők szépnek.

Az arcokat ráadásul a tanulmány szerzői nemcsak szemből, de oldalról is megvizsgálták, amelynek tökéletes szögét 125,5 fokra tették, a képeken szereplő modellek közül az egyik pedig meg is felelt ennek: a 33 éves belga Stella Maxwell állkapcsa profilból pontosan ekkora szöget zár be. 

Korábban Amber Heard arcát tartották a legszebbnek

Korábban egy másik kutatás szintén a legtökéletesebb és legszebb arc tulajdonosát kereste – ám akkor az az elemzés egészen más eredményre jutott. 

Dr. Julian De Silva, a londoni Fejlett Arckozmetikai és Plasztikai Sebészeti Központ munkatársa arctérképezési technikát használt annak megállapítására, hogy kinek van a legszebb arca a világon. A kutatást még 2016-ban kezdte a szakember, amihez az aranymetszés arányait vette alapul. A fí-arányszámmal ugyanis De Silva szerint meghatározható egy-egy arc vagy arcvonás tökéletesnek vélt aránya.

Ezen elméletet vette alapul De Silva, aki egy számítógépes szoftver segítségével kereste a legszebb női arcot. A végeredménynek a Johnny Depp-rajongók aligha fognak örülni, ugyanis a színész korábbi felesége, Amber Heard elképesztő, 91,85 százalékos eredménnyel zárt, amellyel a kutató által elemzett személyek között a legmagasabb eredményt érte el.

A görögök felfedezték, hogy ez az arány a természetben mindenhol előfordul, és évezredek óta azt hitték, hogy ez rejti a világ legszebb arcainak titkos képletét

– vélekedett akkoriban De Silva.

Az új, számítógépes arctérképezési technikának köszönhetően most a szoftver és az arányszám használatával sokkal pontosabban tudják megállapítani a szépséget, mint korábban.

Régóta úgy gondolják, hogy az 1,618-as fí-arány rejti a szépség titkát, de most a számítógépes feltérképezésnek köszönhetően sokkal pontosabban tudjuk mindezt alkalmazni

– tette hozzá.

De Silva kutatása amellett, hogy Amber Heardöt találta a legszebb arcú nőnek, ugyanezzel a technikával megállapította, hogy Kim Kardashiannak a legjobb a szemöldöke, Scarlett Johanssonnak a legszebb a szeme, Emily Ratajkowskinak pedig a legtökéletesebb az ajka.

(Borítókép:  Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)