Mintha párhuzamos univerzumban élnénk, hasznos trend hódít a fiatalok körében

2023.10.24. 08:19
Az idősebb korosztályok szokása, hogy a fiatalokat, legtöbbször a Z generáció tagjait és azok hóbortjait bírálják, ami esetenként megalapozott lehet, elég csak az életveszélyes, közösségi oldalakon terjedő különböző kihívásokra gondolni. A fiatalság ugyan valóban sokszor bolondság, a Z generáció tagjai ismét bebizonyították, hogy helyén van az eszük, körükben ugyanis egy olyan trend ütötte fel a fejét, amely az okostelefon-használat visszaszorítását célozza.

Az okostelefonjaik nélkül a legtöbben már a mosdóba sem hajlandók elmenni, a tömegközlekedésen vagy az utcán a kis képernyőt bűvölő, kizökkenthetetlen embertömeg látványa pedig már senkinek sem újdonság. Az okoseszközök használatában a fiatalok mozognak a leginkább otthonosan, így sokszor párosítják rossz nyelvek a legfiatalabb generáció tagjaihoz az eszeveszett telefonnyomkodást is. Persze lehet őket emiatt kritizálni, vagy megróni az idősebbek számára idegen és érthetetlen szokásaik és életmódjuk miatt, egyvalamiben azonban kétségtelenül az élen járnak a Z generáció tagjai:

tudják azt, hogyan lehet trendet teremteni. 

Egy új irányzatnak köszönhetően most a legfiatalabb felnőttek körében egyre több a tudatosabb okostelefon-használó, aki nem rest az eszközét hátrahagyva utcára lépni. A jelenség azért is szembetűnő, mert egy éve még mi is arról írtunk, hogy egy újfajta szorongás ütötte fel a fejét, amit a lemerült okoseszközeink okoznak, azaz az eszközök hiánya már a mentális jólétünket is befolyásolhatja. 

De miről is van szó? 

Az új trend nem más, mint

A „SILENT WALKING” – AZAZ BUGYUTÁN MAGYARRA FORDÍTVA „CSENDES SÉTÁLÁS” –, AMELY LÉNYEGE, HOGY A TELEFONUNK NÉLKÜL INDULUNK EL SÉTÁLNI, ZENEHALLGATÁS, VIDEÓNÉZÉS VAGY A KÖZÖSSÉGI MÉDIA GÖRGETÉSE NÉLKÜL, BÁRMIFÉLE TECHNOLÓGIAI ELTERELÉSTŐL MENTESEN. 

Némileg ironikusan hat, hogy a trend a TikTokon, azaz a közösségi médiában kezdett el terjedni, olyan videókkal, amiket séta közben rögzítettek – vélhetően az okostelefonjukkal –, a platformon mégis egyre többen számolnak be arról, hogy a silent walkingnak köszönhetően mennyivel kiegyensúlyozottabb lett az életük. 

Nincs zene, nincs podcast, nincs közösségi média. Csak én, én és én. Eleinte úgy voltam vele, hogy a szorongásom miatt biztosan nem indulok el telefon nélkül, de mégis hajtott a vágy, hogy kipróbáljam

– vélekedett a TikTok-trendet elindító tartalomgyártó Mady Maio, aki elmondása szerint akaratlanul indította el az általa már mozgalomnak nevezett kezdeményezést, melynek ötlete egy barátjától származott, aki többször is sétálni hívta őt, ezeken a találkozókon pedig tilos volt a telefonozás.

@the.tiser If the words “hot girl walk”, “everything showers” and “bare minimum Mondays” mean little to you besides sounding like the names of indie-rock girl bands, chances are you’re of a generation beyond the grasps of Gen Z’s online trends. It also means you’re unlikely to have heard of “silent walking” – the latest TikTok sensation to take teens in its hot little hands. What is silent walking, you ask? Well. It’s going for a walk without a phone, music, podcasts, or any sort of technological distraction. The response to this new “trend” can be divided into two categories. Category 1: the digital generation. “An hour without my phone?! Sorry, my anxiety could never. If I spend a single second with my own thoughts I might literally (see: figuratively) die.” And category 2: the rest. “No technology? Pah! Back in my day we walked with nothing but bare feet, sixpence and gumption!” Which one are you? #silentwalking #genz #socialmedia ♬ original sound - The Advertiser

A módszer pedig láthatóan bevált. 

A séta első két perce egy igazi rémálom volt, ám miután élvezni kezdtem, elkezdtem hallani a saját gondolataimat, bekapcsolt az agyam, nem pedig csak valami bömbölt a fülemben. Meg kell találnunk a belső hangunkat, amihez azonban az kell, hogy elcsendesedjünk

– tette hozzá. 

Annak ellenére, hogy tartalomgyártóknak köszönhetően vált széles körben is ismertté, a kifejezést először januárban használta egy New York-i influenszer, Arielle Lorre – aki egy podcastben többször is hangoztatta a silent walking előnyeit.

Az okostelefonok előtt is létezett, mégsem volt felhajtás

Az a tény, hogy a trend ekkora feltűnést keltett az interneten, egy sokkal nagyobb problémára is rávilágít a társadalomban: arra, hogy mennyire függünk a telefonjainktól. Számos tanulmány kimutatta, hogy a természetben töltött idő és egy rövid séta is már kifejezetten jótékony hatással van az egészségünkre, ami azért is érdekes, mert emellett legalább ugyanennyi tanulmány születik arról, hogy milyen ártalmak járnak azzal, ha túl sok időt töltünk a telefonunk bűvöletében.

Ennek ellenére még sincs mindenki elragadtatva a trendtől, ugyanis a legtöbbek szerint még csak egy új, követendő dolognak sem lehet nevezni, hiszen

a technológia megjelenése előtt ezt egy egyszerű sétának hívták, amit ráadásul minden ember csinált. 

Hiába hangzik némileg abszurdnak, a felgyorsult információáradat és az arra való igény miatt valós szorongást okozhat az, ha valakinél nincs ott, vagy lemerült a számára biztonságot nyújtó telefon. A töltési szorongás nagyon is létező jelenség, ami annak köszönhető, hogy túlságosan nagy mértékben függ az életünk a telefontól, amelyre a szakértők szerint már betegesen túlzott mértékben támaszkodunk a mindennapjainkban.

Az akkumulátor lemerülése miatt érzett aggodalom nagyon is érthető, mivel telefonunk több szempontból is biztonságérzetet ad: a család, a barátok, a munka elérhetőségétől a térképeken át az idő ellenőrzéséig, mindent ezen keresztül csinálunk. Nagymértékű a mobil eszközeinkre való támaszkodásunk. Emiatt lehet az, hogy ha elmegyünk valahova, akkor a telefonunk hiányában nem érezzük magunkat biztonságban, és szorongani kezdünk

– magyarázta korábban Kate Brockhurst digitális coach.

A készülék lemerülése miatt érzett aggodalom valóban komoly tünetekkel járó szorongást is okozhat, az illető teljesen dezorientáltnak érezheti magát ezekben a helyzetekben.

Az alacsony töltöttség szünetet okozhat abban a kapcsolódási érzésben, amit az okostelefonok biztosítanak számunkra, így a szituáció félelmet kelthet az illetőben amiatt, hogy úgy érzi, lemarad valami fontosról, vagy elmulaszt egy hívást vagy üzenetet a munkahelyéről, és a szerettei sem érik el, ha valamilyen problémájuk vagy krízishelyzet adódik

– tette hozzá.