Elnézést kért a portugál rendőrség a 16 éve eltűnt Madeleine McCann szüleitől

2023.10.30. 15:01

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

A szülők bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, ám amikor Madeleine édesanyja, Kate McCann késő este ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.

A rendőrség a szülőket gyanúsította

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. A nyomozó hatóságok azt feltételezték, hogy a szülők csak megrendezték a gyermekrablást, mivel részük volt Madeleine halálában, jóllehet soha nem került elő egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kislány már nem él.

Kate McCann később elmondta, a portugál rendőrség rövidebb börtönbüntetést kilátásba helyező vádalkuajánlattal próbálta őt rávenni a beismerő vallomásra.

A gyanúsítást a portugál vádhatóság egy évvel később érdemi bizonyítékok hiányában feloldotta, és a vizsgálatot vezető főfelügyelőtől, Goncalo Amaraltól elvették az ügy irányítását. Amaral ugyanakkor nem sokkal később könyvet írt az esetről, változatlanul azzal vádolva a szülőket, hogy részük volt gyermekük eltűnésében.

Kate és Gerry McCann rágalmazás címén pert indított Amaral ellen, de keresetüket a portugál legfelsőbb bíróság elutasította.

Elnézést kért a portugál rendőrség

A BBC brit közszolgálati televízió Panorama című közéleti műsorának hétfői beszámolója szerint azonban a portugál rendőrség a kislány eltűnése óta most először elnézést kért a szülőktől az ügy kezelési módja miatt.

A BBC-nek nyilatkozó portugál nyomozati illetékesek elismerték, hogy a vizsgálat kezdeti szakaszában számos tényezőt figyelmen kívül hagytak, például azt, hogy a szülők portugálul nem beszélő külföldiként nem teljesen értették a körülöttük zajló nyomozati fejleményeket.

A németek Christian Brücknert gyanúsítják

A BBC beszámolója szerint a német ügyészség is üdvözölte a portugál rendőrség bocsánatkérését. A német vádhatóságok ugyanis már 2020-ban bejelentették, hogy véleményük szerint a brit kislány valószínűleg már nem él, és feltételezett meggyilkolásával egy német állampolgárt gyanúsítanak.

A gyanúsított, Christian Brückner jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti, miután megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt ugyanabban a portugáliai térségben, ahonnan Madeleine McCann eltűnt.

Brückner ugyanakkor folyamatosan tagadja, hogy köze lett volna a kislány eltűnéséhez, és ebben az ügyben egyelőre nem emeltek vádat ellene.