18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szabadulhatott a fegyházból a férfi, aki évtizedeken át erőszakolta a saját lányát

AFP  20240125  34GP229  v1  HighRes  AustriaCrimeIncest
2024.01.25. 11:23

Csütörtökön korán reggel egy kisbusz érkezett az osztrák Krems városának fegyházához, hogy onnan egyenesen a bíróságra szállítsák Josef Fritzlt. Az amstetteni rémként ismert férfi huszonnégy éven át tartotta fogva a saját lányát a házuk pincéjében, akit rendszeresen megerőszakolt, és hét gyereket nemzett neki. A tettéért életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság még 2009-ben, ám ő tizenöt év után már szabadulni akart.

Mosolygott az amstetteni rém

Az utóbbi napokban már minden német nyelvű sajtóorgánum a közelgő tárgyalási nappal volt elfoglalva. A hisztéria egy ponton már odáig fajult, hogy egy újságíró látni vélte az aggastyán pedofilt egy, a börtönhöz közeli kávézóban.

A ma reggeli meghallgatásra menet Fritzl egy állig felhúzott farmerdzsekiben érkezett. Az autóban ülve igyekezett takarni az arcát a fotósok kamerái elől, de a Bild beszámolója szerint viszont így is lehetett látni a mosolyt az arcán. Fritzlnek három női bíró előtt kellett beszámolnia az elmúlt időszakáról, majd huszonnyolc perccel később már meg is született a bíróság döntése.

E szerint teljesen nem szabadulhat, de engedélyezték, hogy a fegyházból átszállítsák egy enyhébb fokozatú börtönbe.

Az ítéletet nagyban befolyásolhatta az a szakértői vélemény, amely szerint a férfi a betegségei miatt már nem számít veszélyesnek a társadalomra nézve. Mindazonáltal a bíróság megelőzési okokból nem ment el odáig, hogy szabadlábra helyezze az Ausztriában amstetteni rém néven emlegetett elítéltet, és az ügyészség is fellebbezhet még az áthelyezés ellen.

A férfi ügyvédje, Astrid Wagner a döntés kihirdetése után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy nagyon megható dolog történt a mai napon a tárgyalóteremben. A többek között demenciával küzdő ügyfeléért azonban továbbra is harcolni fog, hogy végül szabadon, egy otthonban tölthesse élete utolsó éveit.

Az ügyvéd ugyanis eredetileg azt kérvényezte, hogy a magát már popsztárnak gondoló Fritzlt a korára és a betegségeire tekintettel ne börtönben tartsák fogva, hanem szállítsák át egy nyugdíjas otthonba. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Josef Fritzl 2024. január 25-én. Fotó: Joe Klamar / AFP)