Gyászhír nehezíti III. Károly gyógyulását

GettyImages-2026347510
2024.03.14. 06:08
A rákkal küzdő brit uralkodó továbbra sem vállal el nagyobb erőfeszítést igénylő feladatokat, hanem inkább a gyógyulásra koncentrál. Bár bizonyos találkozókat megejt, a legújabb hírek szerint főleg sétálással és kertészkedéssel tölti az idejét.

A Buckingham-palota még januárban jelentette be, hogy prosztatamegnagyobbodás miatt műtéti eljárásra szorul III. Károly, aki az operációt követően napokig a London Clinic kórházban lábadozott. Az intézmény elhagyása után néhány nappal később egy újabb közleményt tett közzé a palota, amelyben már azt írták, a királyt rákkal diagnosztizálták. Ugyan nem osztották meg, hogy a kór mely fajtájáról van szó, ám azt világossá tették, hogy nem prosztatarák – egy specialista szerint a húgyhólyagrák a második leggyakoribb rákfajta ebben a korban. Bár hozzá kell tenni, az, hogy egy brit uralkodó ennyire nyíltan beszél az egészségi állapotáról, egészen egyedülálló. 

Miután a prosztatamegnagyobbodásáról szóló hírek napvilágot láttak, a brit National Health Servie egészségügyi oldalon ezer százalékkal nőttek az erre való keresések – minden ötödik másodpercben látogatták meg az erről szóló oldalt azon a napon, amikor megosztották a közleményt. III. Károly később egy nyilatkozatot adott ki, amelyben örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ekkora hatással volt a népre, és hogy sikerült felhívnia a figyelmet az egészségügyi problémára, amellyel a korabeliek egy része szintén küzd.

Az uralkodó azóta már elkezdte kapni a rák elleni kezeléseket, és egy időre visszavonult a nyilvános szereplésektől, így a trónörökös Vilmos herceg, Kamilla királyné, Anna hercegnő, Eduárd herceg és Zsófia hercegné helyettesítik őt a különböző eseményeken. Az első kezelést követően visszavonult a Sandrigham házba, ahol egy hétvégét töltött el, illetve jelenleg is ingázik London és a norfolki birtok között. III. Károly gyógyulása kapcsán aligha hallani újabb információkról, ám Kamilla királyné korábban tett olyan megjegyzéseket, miszerint férje jó állapotban van, és bizakodva tekint a gyógyulására. 

Elüti az időt

A Daily Mail legfrissebb információi szerint ugyan a király valóban elvonult a nyilvánosság elől, a szabadideje nagy részét hasznosan tölti. A Buckingham-palota egyébként már a kezdetekkor arról tájékoztatott, hogy a papírmunkákat továbbra is el fogja végezni, fogad vendégeket, így valamennyi királyi feladat továbbra is jut neki annak ellenére, hogy a rendezvényeken nem ő teszi tiszteletét. Ahogy a lap írja, mióta III. Károly kapja a rák elleni kezeléseket, főleg délutáni teázással és kertészkedéssel tölti ki az idejét, illetve gyakran csatlakoznak hozzá a barátai. Tekintve, hogy Kamilla királyné az egyike azoknak, akik képviselik a monarchiát helyette, szüksége van a szerettei támogatására, akik ott lehetnek mellette, amikor a felesége nem tud. 

A diagnózis és a kezelések ellenére továbbra is mindent megtesz, amit csak tud, de ezt nyilvánvalóan olyan ütemterv szerint kell véghez vinnie, amely nagyon kis mértékben módosítható. Ami elképesztő ebben a szünetben, hogy mennyire kevés minden változott, nem pedig az, hogy milyen sok

– mondta egy forrás. 

Mint a brit portál megfogalmazta, amikor III. Károly épp a Sandringham házban tartózkodik, gyakran sétálgat a birtokon, és szemléli, miképp változik a botanikus kert – a királyról tudni lehet, hogy környezetvédő, imádja a természetet, és fiatal kora óta áll ki a klímaváltozás érdekében. Az uralkodó ugyanakkor szomorú hírt kapott a napokban, miután egyik barátja, Ian Farquhar, aki a Highgrove birtokon élt egy bérelt parasztházban, elhunyt. A férfi gyakran sétált át a mezőkön keresztül a királyi rezidenciához, hogy együtt vacsorázzon III. Károllyal, ám ezentúl nem fog jönni többé. 

Nem ő az egyedüli

III. Károly nem az első a királyi családban, akinek rákos megbetegedéssel kell szembenéznie, mivel a történelem során a família számtalan tagja járt hasonló cipőben. Legutóbb január végén András herceg volt felesége, Sára hercegné közölte, hogy rosszindulatú bőrrákkal diagnosztizálták, miután anyajegyeket távolítottak el a testéről. Egy évvel ezelőtt pedig rutinszűrésre ment, amikor daganatot találtak a mellében. Ezt követően egy műtéten kellett átesnie, hogy eltávolítsák a rosszindulatú elváltozást, majd egy magánkórházban kezelték. Jelenleg az otthonában gyógyul.

II. Erzsébet édesapja, VI. György szintén rákban szenvedett, mivel sokat cigarettázott, aminek hatására Buerger-kór (thromboangitis obliterans) alakult ki nála – ez a kis és középnagy artériák, illetve vénák elzáródását jelenti a dohányzás előidézte gyulladás következtében.1949-ben az ausztráliai útját is el kellett halasztania, mivel elzáródott egy artériája, és az orvosok attól tartottak, le kell vágni a lábát. Az állapota később rosszabbodott, 1951-ben tüdőrákot diagnosztizáltak nála, miután a bal tüdejében rosszindulatú tumort találtak, így a fél tüdejét el kellett távolítani. A király ereje fogyott, ezért lánya, II. Erzsébet egyre több feladatot vállalt át tőle. Bár orvosai nem repestek az ötlettől, VI. György elkísérte őt az egyik londoni repülőtérre, ahonnan Ausztráliába utazott tovább. Néhány napra rá viszont a királyt a Sandrigham házban lévő hálószobájában, álmában érte utol a halál koronaereinek trombózisa következtében. VI. György halálával pedig a trón első számú várományosa, II. Erzsébet lett az uralkodó. 

VI. György testvére, VII. Eduárd szintén erősen dohányzott, aminek következményeképp torokrák alakult ki nála. VII. Eduárd egészségi állapota az 1960-as években kezdett romlani, amikor aneurizma – az érfal gyengeségének hatására kialakuló, éren lévő kiboltosulás, amely ha kireped, vérzés – alakult ki nála. Ha például egy aortával történik ez, az életveszélyes állapotot eredményezhet – és retinaleválás miatt kezelték. Torokrákkal csak 1971-ben diagnosztizálták, aminek kialakulása nagyrészt a dohányzással volt összefüggésben. Egy évvel később már az ágyból sem tudott kikelni, annyira legyengült, míg végül 1972-ben párizsi otthonában hunyt el. Előbbieken kívül rákos megbetegedéssel küzdött még például IV. György király, Viktória királynő kilenc gyermeke közül ketten, Viktória hercegnő és Alfréd szász–coburg–gothai herceg, illetve György battenbergi herceg (akinek Fülöp herceg volt az unokaöccse), Sir Angus Ogilvy (II. Erzsébet királynő első unokatestvérének, Alexandra kenti hercegnőnek a férje), Artúr connaughti herceg és Marina kenti hercegné.

(Borítókép: III. Károly király a Buckingham-palota belga lakosztályának 18. századi termében olvassa fel a jóakarók által küldött kártyákat és üzeneteket a rákdiagnózisa után, 2024. február 21-én. Fotó: Jonathan Brady / Pool / Getty Images Hungary)