Nincs meg a kis híján tragédiával végződő budaörsi Boris Brejcha-koncert felelőse

GettyImages-1684351956
2024.09.28. 14:23
Továbbra sem történt előrelépés az augusztus végén a Budaörsi Repülőtéren megrendezett Boris Brejcha-koncert ügyének nyomozásában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint egyelőre nem történt gyanúsítotti kihallgatás.

Boris Brejcha német lemezlovas többször járt már hazánkban különböző helyszíneken, ám augusztus 24-én először lépett fel a Budaörsi Repülőtéren. A buli ugyanakkor sok résztvevőben nem maradt meg jó élményként, mivel már önmagában a helyszínre való bejutás egy kész kálvária volt. Több parkolójegy kelt el, mint ahány parkolóhely volt, és a bejáratnál is tömött sorok alakultak ki. A szervezők felkészületlensége miatt ráadásul a nyári forróságban – az esemény délután három órakor kezdődött – órákat kellett várni a pultoknál, így nem jutottak kellő folyadékhoz, egyesek el is ájultak.

A mentők a vészhelyzetet felismerve végül slagot dobtak át a kerítésen, hogy onnan tudjanak inni a bulizók, ám hamar tumultus kerekedett ott is. Ahogy arról lapunk egyik informátora még akkor beszámolt, az áldatlan állapotok miatt csoda, hogy nem történt tragédia.

Hogy kiderüljön, pontosan mi is vezetett ahhoz, hogy ennyire félresiklott a szervezés, a Supernova Technóhoz fordultunk, akik kérdéseinkre ugyan nem válaszoltak, ám a közösségi felületeiken azt írták, bocsánatot kérnek a történtek miatt, és belső vizsgálatot rendelnek el. Később azt állították, az egyik partner volt a felelős:

Ez a kft. felelt a vendéglátásért, valamint annak teljes körű lebonyolításáért, beleértve a kiszolgáló személyzet létszámát. Természetesen a történtek fényében a továbbiakban semmilyen munkakapcsolatban nem kívánunk állni ezen céggel, illetve a szükséges jogi lépéseket is megtettük.

Az esemény kivitelező cége a Music Production Kft. volt, amelynek ügyvezetőjét, Szajkó Dávidot is kerestük, de nem válaszolt megkeresésünkre. 

A történtek kapcsán szintén megkeresést küldtünk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, akik azt a tájékoztatást adták lapunknak, hogy az eseménnyel kapcsolatban több bejelentés érkezett a hangszennyezés miatt. Később azt is közölték, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen, ám gyanúsítotti kihallgatás nem történt. Tekintve, hogy már egy hónap telt el a kis híján tragédiába torkollott esemény óta, ezúttal afelől érdeklődtünk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, történt-e előrelépés az ügyben. Mint közölték:

a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A napokban válaszolt bővebben megkeresésünkre Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya is, miután arról érdeklődtünk, jogi eljárás kezdeményezhető-e ebben az esetben. Ahogy kiemelték, a panaszosokkal is azt közölték, „amennyiben egy szolgáltatás minőségével kapcsolatos panasz áll fenn, így pl. ha a szolgáltatás nem felelt meg a fogyasztó által előzetesen elvártaknak (például: szervezési problémák stb.), úgy a hibás teljesítés esetére tekintettel bíróság előtti igényérvényesítésnek van helye, illetve ennek alternatívájaként békéltető testülethez fordulásnak”. Úgy fogalmaztak:

Az ügy ezen szakaszáig fogyasztóvédelmi tárgyú jogsértésre utaló tény nem merült fel, így fogyasztóvédelmi eljárás indítására nincsen mód. A fogyasztóvédelmi hatóság minden olyan esetben eljár a fogyasztói érdekek érvényesítése érdekében, amikor hivatalból vagy kérelem alapján fogyasztóvédelmi tárgyú jogsértésről értesül. Szerződéses jogi kérdésekben hatóságunk eljárni nem tud, így kifejezett polgári jogi kérdésekben sem tudunk állást foglalni egy konkrét egyedi ügyben.

Tájékoztatásukban az is szerepel, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskör hiányában egy jogsértéssel zárult eljárás után sem kötelezheti a vállalkozást a koncertjegy árának visszatérítésére vagy egyéb kompenzációra. Javasolták, hogy kártérítési igényével minden panaszos első körben a szervező céget keresse meg. Mint írták, amennyiben a résztvevők úgy érzik, hogy az ügy kapcsán kár érte őket, az alábbi két lehetőség segítségével érvényesíthetik az igényüket:

  • az egyedi szerződéses jogviszonyból eredő részben hibás teljesítésen alapuló jogvita eldöntése nem hatósági ügy, a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 1:6. §-a értelmében „Az e törvényben biztosított jogok érvényesítése – ha törvény eltérően nem rendelkezik – bírói útra tartozik”,
  • jogaik peren kívül történő érvényesítése céljából írásbeli kérelemmel fordulhatnak a lakhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes békéltető testülethez.

Megfogalmazásuk szerint 2024. január 1. napjától jelentősen módosult a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény békéltető testületekről szóló szakasza, így azok akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoznak, ha a vállalkozás alávetési nyilatkozatot nem tett, de a kérelem megalapozott, és a fogyasztó érvényesíteni kívánt igénye – sem a kérelemben, sem a kötelezést tartalmazó határozat meghozatalakor – nem haladja meg a kétszázezer forintot.

Mint kiemelték: „Ez azt is jelenti, hogy ha a vállalkozás a békéltető testület kötelezést tartalmazó határozatát a teljesítési határidőn belül nem hajtja végre, a fogyasztó kérheti a bíróságtól a békéltető testület határozatának végrehajtási záradékkal történő ellátását. Előbbi esetben az eljárás költségei teljes mértékben a vállalkozást terhelik majd, míg a fogyasztó 3 kérelmének elutasítása esetén a felek saját költségeiket viselik, tehát a fogyasztónak semmilyen körülmények között nem kell megtérítenie a vállalkozás költségeit”.

Minden a hatályos jogszabályok betartásával történt

Tekintve, hogy a Budaörsi Repülőtér a budapesti XI. kerülethez tartozik, korábban megkerestük Újbuda önkormányzatát, hogy adjanak bővebb felvilágosítást azzal kapcsolatban, milyen feltételekkel engedélyezték a koncertet, illetve lesz-e jogi következménye a vélt hangszennyezésnek. Az önkormányzat közölte, a zenés, táncos rendezvények esetében a rendezvény helye szerinti kerületi önkormányzat jegyzője adja ki a rendezvénytartási engedélyt.

Így a Boris Brejcha-koncert esetében kerületünk járt el, a Supernova Techno Kft. kérelme alapján. A cég a kérelméhez szükséges mellékleteket, így biztonsági tervet, tűzvédelmi szabályzatot, alaprajzot csatolta. Ezek alapján, illetve a helyszíni szemle alapján, amelyet a szakhatóságok közreműködésével végeztünk, a cég megkapta az engedélyt.

Emellett kihangsúlyozták, ha a kérelmező a jogszabály által megkívánt feltételeket teljesíti, és a szükséges dokumentációt csatolja, a kérelem elutasítására nincs mód. Hozzátették, az eljárásban minden esetben a szakhatóságok játszanak fő szerepet, akik meghatározzák a rendezvény megtartásának feltételeit. 

„A rendezvény megtartásához a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, a Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság is hozzájárult, a szakhatósági állásfoglalásukban különböző kikötéseket tettek. A rendelet és annak alapján a kikötések kitértek arra, hogy a megfelelő létszámú biztonsági személyzetről, a belépés és eltávozás rendjéről, baleset, elemi csapás, tömeges rendbontás esetére kiürítési, menekítési tervről, az egészségügyi biztosítás feltételeiről gondoskodni kell. Mindezek az engedélyező határozat szerves részét képezték, az abban foglaltak maradéktalan betartása a rendezvény szervezőjének elengedhetetlen kötelezettsége lett volna” – írták válaszukban.

Mint megjegyezték, a hangszennyezés kapcsán a kérelmezőnek külön eljárást kell kezdeményeznie, ami megtörtént, így az önkormányzat környezetvédelmi osztálya a jogszabályi előírásoknak megfelelően az eljárást lefolytatta. Ahogy megfogalmazták, reggel 6 és este 23 óra között a határérték 65 dB, aminek betartásáról a szervező, azaz a Supernova Techno volt köteles gondoskodni a rendezvény ideje alatt. 

A Hegyvidéki Önkormányzathoz e-mailben 1 db zajpanasz érkezett, amit 2024. augusztus 26-án továbbítottak önkormányzatunkhoz. Ugyanakkor a csendháborítás, szabálysértés kivizsgálása ügyében a rendőrség jár el, és megteszi a szükséges intézkedéseket

– közölték, aláhúzva: „az önkormányzat részéről minden a hatályos jogszabályok betartásával történt; ugyanakkor megvizsgáljuk, milyen eszközök állnak az önkormányzat rendelkezésére, hogy a jövőben kizárhassuk a Boris Brejcha-koncerthez hasonló eseteket”.

Budaörs is tanult az esetből

Bár az esemény helyszínéül szolgáló Budaörsi Repülőtér közigazgatásilag Újbudához tartozik, Budaörs közelsége miatt megkerestük a helyi önkormányzatot – mivel érkeztek olyan olvasói panaszok, hogy 70  decibel körüli értéket lehetett mérni a városban azon az estén. Ahogy dr. Bocsi István, Budaörs Város Önkormányzatának jegyzője korábbi, szerkesztőségünknek küldött levelében kiemelte, a sajtóból, valamint a polgármesteri hivatalhoz érkezett lakossági bejelentések útján értesültek a múlt hétvégi rendezvényről. Hozzátette, mivel a Budaörsi Repülőtér nem a város közigazgatási területén található, hanem a XI. kerületben, a szükséges hatósági engedély kiadása az ő hatáskörükbe tartozik, illetve a zajvédelemmel összefüggő elsőfokú környezetvédelmi hatósági jogkört szintén az újbudai jegyző gyakorolja.

Megjegyezte, nem rendelkeznek hivatalos információval azzal kapcsolatban, hogy „a zajforrás üzemeltetője részéről sor került-e környezeti zajkibocsátási határérték megállapításának kezdeményezésére, az illetékes hatóság részéről a zajvédelmi követelmények ellenőrzése érdekében esetleges mérés elvégzésére vagy a szervező szankcionálásának kezdeményezésére”. 

Felelősséget érezve ugyanakkor a városunkban élők egészséges környezethez és pihenéshez való jogának megóvása iránt, számba vesszük azon jogi lehetőségeket, és megtesszük mindazokat az intézkedéseket, amelyek a további hasonló esetek elkerülését megfelelően szolgálhatják

– fogalmazta meg dr. Bocsi István.

(Borítókép: Boris Brejcha 2023. szeptember 15-én Berlinben, Németországban. Fotó:  Frank Hoensch / Redferns)