Ez a poszt a következő Percről percre része:

Matolcsy: Sok érdeket sértettünk

A parlament gazdasági bizottsága hétfőn hallgatta meg Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. A miniszter néhány nappal azt követően számol be a gazdaságpolitika alakulásáról, hogy eldőlt: nem fagyasztják be az ország 150 milliárdos uniós támogatását. A miniszter elsősorban a deficitcsökkentést emelte ki sikerként, az ellenzéki képviselők azt hiányolták, hogy másról nem szólt, a társadalmi egyenlőtlenségeket növelte a gazdaságpolitika.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tukacs István hiányolta Matolcsy beszámolójából az önreflexiót. "Nem tartaná fontosnak azt mondani, hogy tévedtem, tévedtünk?" - kérdezi. Sorolja, miben: hogy 2010-ben azt hitték, lehet a deficitet növelni, hogy a költségvetés kiadási oldalát tágra nyitották és a bevételi oldalon lyukakat képeztek. Tukacs István, igen, MSZP-s képviselő.

  • Az egykulcsos szja nem hozza a várt eredményt: nem igaz, hogy nem jár rosszul senki, és nem hozza a várt és ígért gazdasági növekedést - említett újabb tévedtem-lehetőséget Tukacs, aki szerint kifogásolható az is, hogy nem csökkent az adóék, és hogy nagyon sokan nagyon sokat veszítettek reálértéken, például az egészségügyi szakdolgozók. Felidézte azt is, hogy Matolcsy néhány napon belül előbb az IMF ellen akarta hangolni a gazdaságpolitikát, majd az IMF-hez fordult.

  • Az országban hatalmasak a gazdasági fejlettségi különbségek, Szabolcsban, Borsodban, Békésben nem azért nem dolgoznak, mert nem akarnak, hanem mert nincs munkahely, nincs lehetőség, hogy dolgozzanak. "Kár lenne csak költségvetési korrekciókról beszélni" - mondta, és megjegyezte: ez a költségvetés nem növekedéspárti.

  • Az európai gazdaságpolitikában trendforduló van, a megszorítások, vagyis takarékoskodás, ezt a szót jobban szeretem, mondta Aradszky András. Igen, ő kormánypárti. Végül arról kérdezett, hogy ha megindul Európa növekedése, Magyarország nyertes lehet-e. Borítékoltuk a választ.

  • A jobbikos Lenhardt Balázs szerint a reálbérek alakulása makacs és permanens csökkenést mutat, az Ecofinnel lehet takarózni, de nem ez a fontos. Azt, hogy a családok helyzetét stabilizálták, a családok nem érzik. Ő bátran megszorításozott, és kimondta azt is: "kikerülni a slamasztikából." Az egykulcsos adót elhibázottnak tartja.

  • Nagyon komoly áldozatot hoztunk az elmúlt időszakért - mondta Baja Ferenc, aki hiányolta az írásbeli beszámolót. Az elmúlt két évben nagyon hiányzott a kiszámíthatóság, mi ennek az oka? - kérdezi, megjegyezve: elfogadja, hogy voltak kényszerpályák.

  • kiszámíthatóság, kiszámíthatóság, sorolta Baja a kulcskérdést. És, mert kérdés, kérdezte, lesz-e ebben változás a következő két évben. És mert nincs kiszámíthatóság és volt szabadságharc, elveszítettük a bizalmat, márpedig bizalom nélkül nem lesz sikerül. Bizalom-helyreállító intézkedéscsomagot sürget, olyan hévvel, mintha kormánypárti képviselő lenne. Pedig.

  • Baja Ferenc az igazi angyalarcú gyilkos: miközben már-már kormánypárti hévvel várta a bizalomjavítást, oda rúgott, ahol a legjobban fáj: felsorolta, milyen jobboldali közgazdászok gyalulták földbe az elmúlt hetekben, hónapokban Matolcsyt Chikántól Melláron át Járaiig.

  • Talán hatvankilencszer ír újra egy sort, ki tudja. Míg Baja Ferenc az infokommunikáció szükségességéről beszél, talán arra gondol: "az új ötlet jó hangulatban jön, kémiai reakciók révén agyunk jobb féltekéje működésbe lendül, majd megszületik a felismerés”.

  • Matolcsy György azzal kezdte a válaszadást, hogy az előző négy évben elrontották a konszolidációt, mert kizárólag megszorításokra alapították. "Most két év alatt sikerült, valóban nem hagyományos módon sikeres konszolidációt végrehajtani".

  • A kohéziós pénzek felfüggesztését az Orbán-kormány nyakába varrni, "az merész". Olyan ez, magyarázza, mint egy szállodában lakni, reggelizni, ebédelni, vacsorázni, aztán majd benyújtják a számlát. "És volt ott minden, pezsgős vacsora, malac" - érzékeltette, minek fizetjük az árát. Nem a két évét, hanem az elmúltnyolcévét.

  • A magyar gazdaság az idei első negyedévet 0,7 százalékos visszaeséssel zárta, ez nem jó, de az elmúlt öt évben sem volt jó, 2005-tól zuhantak a beruházások. Most van esély arra, hogy a második negyedévben növekedés lesz, mondta Matolcsy.

  • Az államadósság az árfolyam miatt változik, mégis csak az történt, hogy 1400 milliárddal, a nyugdíjvagyonból, csökkentették az adósságot. Azt mondja, jövőre 76 százalék lesz az idei 77 százalék után az adósság (a költségvetési törvény szerint 76,8 százalék lesz. Azért nem csökken nagyobb mértékben, mert pénzügyi támadás alatt állunk, mondta Matolcsy.

  • A GDP az első negyedévben a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve éves szinten 1,5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság; a kiigazítatlan adatok szerint is 0,7 százalék volt a visszaesés. A kormányváltás óta nem alakult ilyen rosszul a GDP. Az utolsó négy negyedévben a gazdaság az előző negyedévhez képest, mint a táblázatban látható, nem nőtt: a teljesítménye 0, majd -0,1, majd 0, majd most -1,3 százalék volt – vagyis az elmúlt egy évben kétszer stagnál, kétszer visszaesett a bruttó hazai termék.

  • Évtizedekre biztos bevételt jelent a költségvetésnek a tranzakciós adó, ahogy a bankadónkat követték, ezt is be fogják vezetni máshol, jósolta a miniszter, bár elismerte: nem biztos, hogy mindenhol így. Az is biztos, mondta, hogy lesznek róla viták, a kormányban, a bankokkal, a politikusokkal is.

  • A fogyasztás szinten tartását akarták elérni, nem álmodtak arról, hogy nőni fog.

  • A nyugdíjrendszert igenis megvédték, és zárták is a rendszert. A frank nem a magyar kormány miatt erősödött. A leminősítés 2011 őszén kezdődött, idén tavaszig tartó pénzügyi támadás eredménye volt, "mondtuk, hogy meg fogják támadni" az országot, "Magyarország miniszterelnöke ezt elég világosan elmondta" - sorolta a korábban hangoztatott különös kijelentéseit.

  • Az IMF-hez fordulást úgy kommentálta: november 17-én délután négy órakor állítottuk el az S&P támadását. Ekkor közölte az NGM - a sajtóval hamarabb, mint az IMF-fel -, hogy a Valutaalap segítségét kérjük. A legnagyobb hitelminősítő vélhetően már aznap bóvliba dobta volna az országot; később, decemberben ez meg is történt (de ekkorra már meglépte azt a Moody's is, majd a Fitch is). Az országot azért támadja az S&P és mások, mert 3000 milliárdos érdeksérelmet okoztunk pénzügyi érdekeltségeknek, csoportoknak.

  • Jó reményeink vannak, hogy beindul az 1 milliárdos euró fejlesztési keret lehívása az MFB és a kínai fejlesztési bank között, mondta Matolcsy a gazdaságpolitika keleti nyitásáról.

  • Mindig ugyanaz volt a cél: adósság- és hiánycsökkentés úgy, hogy ne zuhanjon a fogyasztás és a beruházás, válaszolta Tukacs Istvánnak.

  • Miben tévedtünk? Azt gondoltuk, másfél évig tart a válság kemény időszaka. Most már látjuk, hogy ez egy nagyon hosszú, elhúzódó válság lesz.

  • "Mibe került a szabad pálinkafőzés? Néhány víg estébe" - válaszolta arra, hogy az EU várhatóan elmeszeli a pálinkaforradalmat, amely több milliárdot vehetett ki az állam zsebéből.

  • A magyar pénzügyi válságnak vége van, mert sikeres volt a konszolidáció, de az eurózóna válságának még nincs.

  • Van, aki szereti vagy érti a nem hagyományos, kreatív, innovatív eszközöket, és van, aki nem. Nincsenek jobb- és baloldali gazdaságpolitikusok - reagált Baja Ferenc szavaira, miszerint jobboldali közgazdászok is kritizálták a gazdaságpolitikáját.