Sikerül-e last minute megmenteni a világot?

2012.12.31. 19:54 Módosítva: 2012.12.31. 23:03

Kiszivárgott hírek szerint amerikai politikusoknak sikerült hétfőn az utolsó pillanatban megállapodást elérniük, amellyel elkerülhetővé válik a „költségvetési szakadék” (fiscal cliff). A The New York Times online kiadása azt írja, hogy Joe Biden alelnök és Mitch McConnell szenátor, a republikánusok vezetője hétfőn megállapodott a keddtől kezdődő nagy adóemelések elhárításáról, de továbbra is vita van a kiadások csökkentéséről.

A kompromisszum része, hogy emelnék azoknak a családoknak, háztartásoknak az adóját, akik évi 450 ezer dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkeznek. Emelnék a nagy értékű örökségek után fizetendő adót, és egy éves időtartamra kiterjesztené a munkanélküli segélyt írja a Wall Street Journal.

Barack Obama amerikai elnök hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a megállapodás az amerikai költségvetési szakadék elkerüléséről „látótávolságba került, de még nincs meg”. Obama elmondta, hogy átfogó, teljes megállapodásra törekedett, amely egyensúlyt teremt a bevételi és a kiadási oldal között, de egyelőre be kell érnie lépésenként való megoldásokkal.

A bizonytalanságot növeli, hogy a Washington Post magyar idő szerint éjjel tíz után arról írt, hogy több republikánus vezető nem támogatja a megállapodás tervezetét, és arra nemmel szavazna.

Nem sokkal később nem hivatalos republikánus párti források több hírügynökségnek is megerősítették, hogy valószínűleg mégsem lesz szavazás a javaslatcsomagról hétfőn, az óév utolsó napján.

A pártvezetőség egyik munkatársa szerint nem jár komoly negatív pénzügyi kihatással, ha a szavazást keddre halasztják, mert a pénzpiacok zárva lesznek. „Még nincs meg a törvényszöveg a szenátustól, és azt akarjuk, hogy mindenki elolvashassa, mielőtt szavaz róla” – érvel a politikus. „A képviselőház más törvényekről fog szavazni” – mondta egy másik, szintén névtelenséget kérő forrás.

A demokrata párti és republikánus vezetők között elért kompromisszum értelmében a következő tíz évben 600 milliárd dollár bevételre tesz szert Washington az évi 400 ezer dollár feletti egyéni jövedelmek adóterhének megemelésével, és a háztartások adóemelésével.

A megállapodás értelmében 35-ről 40 százalékra emelkedne az ötmillió dollárnál értékesebb ingatlanok utáni tulajdonszerzési adó (illeték). Késleltetnék továbbá a republikánusok által sürgetett szociálpolitikai kiadások kurtítását.