Matolcsyval barátkoztatják a befektetőket

2013.02.04. 09:43 Módosítva: 2013.02.04. 09:43

A miniszterelnök azért nevezi meg a lehető legkésőbbi időpontban jegybankelnök-jelöltjét, hogy ezzel időt adjon Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszternek arra, hogy megkedveltesse magát a befektetőkkel - idézi a portfolio.hu a Bloomberg hírügynökséget, ami a Royal Bank of Scotland londoni elemzőinek véleményét közölte. Szerintük a múlt heti fejlemények tükrében nagyon valószínű, hogy Matolcsy követi Simor Andrást az MNB elnöki székében.

Az RBS stratégái azzal számolnak - a miniszterelnök brüsszeli kijelentése alapján -, hogy Orbán Viktor március elsején nevezi meg jelöltjét a Magyar Nemzeti Bank élére. Korábban úgy tűnt, hogy a kormányfő már a héten kezdődő kihelyezett frakcióülésen elárulja jelöltje nevét.

Közben a londoni elemzők arra is rámutatnak, hogy Matolcsy György a múlt heti Dow Jones-nak adott interjújával több szempontból is visszalépett korábbi törekvéseitől, amikor is az unortodox jegybanki eszközök bevetéséről értekezett több alkalommal is.

Orbán Viktor döntése, miszerint az utolsó pillanatig kivár a jelöltje megnevezésével, arra utal, hogy az új MNB-elnök valószínűleg nem lesz piacbarát - vélik az RBS szakértői, akik éppen emiatt úgy fogalmaznak, hogy megnőtt Matolcsy kinevezésének esélye.

Azt is hozzáteszik, hogy a miniszterelnök bejelentésének időzítése segítheti Magyarországot az eurókötvények kibocsátásában is, hiszen még a jelölt nevének bejelentése előtt kibocsáthatja a papírokat a magyar állam. Ezzel pedig elkerülhető, hogy a kedvezőtlen jelölt bejelentése negatív piaci reakciót okozzon a kibocsátás előtt - tudósít a hírügynökség.

Itt érdemes felidézni, hogy a magyar állam a héten Londonban fejezi a befektetői road show-t. A piacon pedig már azt találgatják, hogy ezt követően azonnal megjelenik az állampapírokkal a nemzetközi piacon.