A lóhúsbotrány Németországot is elérte

2013.02.14. 08:01

Németországot sem kerüli el a lóhúsbotrány - derült ki szerdán, miután a Real szupermarketlánc bejelentette, hogy lóhúst talált hamisan felcímkézett mirelit lasagne-készítményekben.

A Real közölte, hogy elővigyázatosságból péntek óta levette polcairól a terméket, de semmi sem utal arra, hogy az ártalmas lehetne a fogyasztók egészségére.

Közben Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fogyasztóvédelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az európai lóhúsbotrány középpontjában álló francia Comigel élelmiszeripari cég termékeit egy luxemburgi közvetítőcég az elmúlt három hónapban nagy mennyiségben forgalmazta Németország-szerte.

A szóban forgó szállítmányokat a gyanú szerint hamisan cimkézték fel, mivel a csomagoláson feltűntetett marhahús mellett minden bizonnyal lóhúst is tartalmaznak - mondta el Johannes Remmel tartományi fogyasztóvédelmi miniszter.

A Der Spiegel című német hírmagazin értesülése szerint más német kiskereskedelmi láncok, a Tengelmann, az Edeka, az Eismann, a Markant és a Rewe Dortmund is a Comigeltől vagy luxemburgi leányvállalatától, a Tavolától szerezték be a gyanúba keveredett gyorsfagyasztott félkész ételeket.

Az Európai Bizottság az elmúlt napokban felszólította a lóhúsbotrányban érintett Európai Uniós országokat, hogy vizsgálják ki az ügyet és tegyék meg a fogyasztók bizalmának helyreállításához szükséges intézkedéseket. Az EU szabályozása szerint a lóhús felhasználható húsáruk készítéséhez, feltéve, ha azt feltüntetik az áru csomagolásán.

A botrány a múlt héten robbant ki, miután a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) nagy mennyiségű lóhúst talált a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben.

A Findusnak a Comigel szállította a szóban forgó készítményeket. Ezekből összesen 16 európai országba exportáltak, egyelőre azonban csak Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Belgiumban vonták vissza a forgalmazásukat.