A vízdíjat és a szemétszállítási díjat is megvágnák

2013.03.14. 07:27 Módosítva: 2013.03.14. 07:35

Törvénybe foglalná a Fidesz, hogy július 1-jével tíz százalékkal kell csökkennie a víz- és a szemétszállítási díjaknak. A jogszabály a már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentési kötelezettséget is rögzítené.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szerdán terjesztett törvényjavaslatot a parlament elé a rezsicsökkentés végrehajtásáról. Az indítvány törvényi szinten rögzítené a költségek mérséklését. A már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentés mellett kimondaná: július 1-je után a víziközmű-szolgáltatás díja nem haladhatná meg a január 31-én alkalmazott árak alapján számított összeg 90 százalékát. A szemétszállítás esetében ugyanezt rögzítenék azzal a módosítással, hogy az árak idén július 1-je és 2014. január 1-je között nem haladhatják meg a január 31-én érvényes díjak 90 százalékát.

A számlák is változnak

A javaslat egyúttal a vízszámlák egységesítését is célul tűzi. Ugyancsak a vízszolgáltatást érinti az a kezdeményezés, amely alapján az energiahivatal a kizárólagosan állami tulajdonban álló gazdasági társaság víziközmű-szolgáltatókénti működését engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül, a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására, határozatlan időtartamra engedélyezné. Ezt azzal magyarázza az előterjesztő, hogy a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására a meglévő víziközmű-szolgáltatók általában nem szívesen vállalkoznak. Ezért ebben az esetben indokolt, hogy az állam aktívabb szerepet vállaljon a fogyasztók biztonságos ellátása érdekében. Ennek jogszabályi lehetőségét teremti meg az indítvány azzal, hogy az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében az általánostól külön szabályokat alkot a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására - írta.

Németh Szilárd továbbá felhatalmazást adna a kormánynak arra, hogy rendeletben állapítsa meg az ügyfélszolgálatok típusára, elhelyezésére és működtetésére vonatkozó részletes szabályokat. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba. A fideszes képviselő indoklásában azt írja: a javaslat célja, hogy a kormány által meghatározott rezsicsökkentés a lakossági fogyasztók számláiban ténylegesen jelentkezzen, valamint hogy erről a szolgáltatók tájékoztatást adjanak.

Erősebb lesz az energiahivatal

Csütörtökön rendeletalkotási joggal ruházhatják fel a képviselők az energiahivatalt az Országgyűlés rendkívüli ülésén, amelyet a Fidesz a "kormányzati rezsicsökkentés megvédése érdekében" javasolt összehívni. A parlament ülése 9 óra 30 perckor kezdődik, a napirend előtti felszólalások után pedig az energiahivatal átalakításáról történő szavazás lesz az egyetlen napirendi pont. Az Index az eseményről nem tudósít.

Visszaszóltak a bírók

"Magyarország miniszterelnöke parlamenti felszólalásában szokatlan módon súlyos szavakkal illette, botrányosnak nevezte azt a nem jogerős bírósági ítéletet, amely hatályon kívül helyezte a gázárak hatósági árának megállapítására vonatkozó, jogszabályba ütköző közigazgatási határozatot" - áll a Magyar Bírói Egyesület közleményében, amely a miniszterelnök parlamentben elhangzott kritikájára reagál. Az egyesület határozott álláspontja, hogy a bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű.

A parlament ugyancsak a kormányzati rezsicsökkentéshez kapcsolódóan hétfőn megtárgyalta, kedden pedig el is fogadta azt az előterjesztést, amely törvényileg tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, külön jövedelemadót, illetve a közművezetékek után fizetendő adót. A szabályozás arra is kitér, hogy ha az energiahivatal rendszerhasználati vagy a csatlakozási díjakat megállapító határozatát bírósági felülvizsgálat eredményeként hatályon kívül kell helyezni, ez csak a hivatal új határozatának jogerőre emelkedése után lehetséges.

15 százalékot csökkenthetnek

A változtatások hátteréhez tartozik egy elsőfokú bírósági ítélet: a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen a gázszolgáltatónak adott igazat a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott bírósági ítéletet és jelezte, a kormány újabb javaslattal áll elő, amelynek nyomán a rezsicsökkentés a korábbinál is nagyobb mértékű lehet.

A Blikk egy meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, a kormány terve az, hogy ha a cégeknek ad igazat a bíróság, akkor az utólag beszedhető áramdíjat egy még nagyobb rezsicsökkentéssel oltanák ki. Így pedig hiába kérik a szolgáltatók az átlagcsaládtól a havi 200 forintot, a 10 helyett 15 százalékos csökkentéssel ezt a pénzt duplán veszítik el. A lap megkérdezte Rogán Antaltól, hogy készülnek-e újabb rezsicsökkentésre, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy nem tudja cáfolni, hogy lépéseket tesz a kormány, ha az ügyben elmarasztalja a bíróság.