Ma új alelnököt kap maga alá Matolcsy

2013.04.10. 12:22

Orbán Viktor kormányfő a mai kormányülés után jelenti be, hogy kit jelöl az MNB alelnökének. Értesülésünk szerint Orbán mindenképpen a monetáris tanács egyik külsős tagját fogja megnevezni. Forrásaink szerint közülük Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc esélyesek a kinevezésre.

Bártfai-Mager esélyeit erősíti, hogy a múlt héten Matolcsy György elnökkel és Balog Ádám alelnökkel együtt jelent meg a nemzeti bank élénkítőcsomagjának bejelentésekor, ahol röviden ismertette a monetáris tanács állaáspontját az ügyben. Hétfőn pedig tagja volt a jegybanki stábnak, amikor Matolcsyék a kereskedelmi banki vezérigazgatókkal egyeztették a terveiket.

Bártfai szakmai pályafutását a Postabank Rt.-nél kezdte, ahol többek között vezető kockázatértékelőként dolgozott, majd vezérigazgatói szakmai titkár volt. Karrierjét 2001-től a Magyar Nemzeti Bankban folytatta, 2005-ig főosztályvezetőként, ezután 2005 és 2007 között a Pénzügyi Stabilitás szervezeti egység vezetőjeként.

Gerhardt Ferenc ipar-, majd posztgraduális képzés keretében külgazdasági szakon végzett a közgázon, a hetvenes években az akkor Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak hívott agrártárcánál kezdte a pályafutását. 1983-ban kerül a bankvilágba, 1998-ig a Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. ügyvezető igazgatója volt, majd az ING Bank Zrt. vezérigazgató-helyetteseként, az első Orbán-kormány idején, 1999-2000-ben az állami MFB vezérigazgató-helyettese volt, ahová 2010-ben visszatért. A Magyar Nemzeti Bankban 2005 és 2007 között az informatika, a bankműveletek, az intézményi és közbeszerzések és a műszaki szolgáltatások vezetését ellátó igazgató volt.

Király Júlia, az MNB egyik alelnöke hétfőn jelentette be, hogy lemond posztjáról április 22-i hatállyal, vagy már korábban, ha az új alelnököt április 22. előtt kinevezi az államfő. A jegybankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Banknak legalább két, legfeljebb három alelnöke van. Az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Az MNB-nek jelenleg két alelnöke van, Balog Ádám és a lemondását hétfőn bejelentő Király Júlia.