Judit
2 °C
7 °C

Ma új alelnököt kap maga alá Matolcsy

2013.04.10. 12:22

Orbán Viktor kormányfő a mai kormányülés után jelenti be, hogy kit jelöl az MNB alelnökének. Értesülésünk szerint Orbán mindenképpen a monetáris tanács egyik külsős tagját fogja megnevezni. Forrásaink szerint közülük Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc esélyesek a kinevezésre.

Bártfai-Mager esélyeit erősíti, hogy a múlt héten Matolcsy György elnökkel és Balog Ádám alelnökkel együtt jelent meg a nemzeti bank élénkítőcsomagjának bejelentésekor, ahol röviden ismertette a monetáris tanács állaáspontját az ügyben. Hétfőn pedig tagja volt a jegybanki stábnak, amikor Matolcsyék a kereskedelmi banki vezérigazgatókkal egyeztették a terveiket.

Bártfai szakmai pályafutását a Postabank Rt.-nél kezdte, ahol többek között vezető kockázatértékelőként dolgozott, majd vezérigazgatói szakmai titkár volt. Karrierjét 2001-től a Magyar Nemzeti Bankban folytatta, 2005-ig főosztályvezetőként, ezután 2005 és 2007 között a Pénzügyi Stabilitás szervezeti egység vezetőjeként.

Gerhardt Ferenc ipar-, majd posztgraduális képzés keretében külgazdasági szakon végzett a közgázon, a hetvenes években az akkor Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak hívott agrártárcánál kezdte a pályafutását. 1983-ban kerül a bankvilágba, 1998-ig a Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. ügyvezető igazgatója volt, majd az ING Bank Zrt. vezérigazgató-helyetteseként, az első Orbán-kormány idején, 1999-2000-ben az állami MFB vezérigazgató-helyettese volt, ahová 2010-ben visszatért. A Magyar Nemzeti Bankban 2005 és 2007 között az informatika, a bankműveletek, az intézményi és közbeszerzések és a műszaki szolgáltatások vezetését ellátó igazgató volt.

Király Júlia, az MNB egyik alelnöke hétfőn jelentette be, hogy lemond posztjáról április 22-i hatállyal, vagy már korábban, ha az új alelnököt április 22. előtt kinevezi az államfő. A jegybankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Banknak legalább két, legfeljebb három alelnöke van. Az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Az MNB-nek jelenleg két alelnöke van, Balog Ádám és a lemondását hétfőn bejelentő Király Júlia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?