Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége a Panasonic magyar gyárának: 500 ember kerül utcára

2013.07.05. 07:04

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják, közölte a Sanyo anyavállalata, a Panasonic pénteken.

A gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a Panasonic másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani. A dolgozók elbocsátása szeptemberben a "magyar jogszabályoknak megfelelően" fog megtörténni, mondták a Panasonic oszakai központjában.

A hírről először a Nihon Keidzai Simbun (Nikkei) üzleti napilap számolt be. A lap pénteki cikke szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, a közelmúltban több szervezeti átalakításon és tömeges elbocsátáson is áteső Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható.

Tokió a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta jelentős összegeket költ a megújuló energiaforrások kiaknázására, egyes becslések szerint a bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén a szigetország válhat a világ legnagyobb napelempiacává. A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szólt - írta a Nikkei.

A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelemtermelésének mintegy 20-30 százalékát adta. A Sanyo által működtetett üzemben 2005-ben kezdték meg a napelemek összeszerelését, a gyár harmadik üteme 2011-ben készült el, tavaly nyáron azonban már elbocsájtásokra került sor Dorogon.  A Panasonic 2009-ben vásárolta fel a Sanyót, ekkor került birtokába a magyarországi gyár is, amelynek felépítését az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

A Sanyo első magyarországi gyárát 1999-ben kezdték építeni a Dorogi Ipari Parkban, a termelés az első gyáregységben 2000-ben indult el. Az újratölthető tartós elemeket gyártó üzemet 2002 márciusában adták át, az akkori avatáson azt mondták, hogy 2004-ig összesen százmillió eurót költenek a dorogi üzemre. A cég 2005 nyarára fényelektromos modulokat, napelemeket és kereskedelmi légkondicionáló berendezéseket gyártó üzemegységet épített fel 4,5 milliárd forintos beruházással a városban. Egy évvel később viszont azt jelentették be, hogy a lítium-ion akkumulátorok gyártását Kínába telepítik, emiatt akkor csaknem kétszáz ember állása került veszélybe. Tavaly bejelentették, négyszáz dolgozót küldenek el a Sanyo napelemeket gyártó dorogi gyárából.