2024. június 19. 15:00 ÉLŐ
Horvátország 0
Albánia 0
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Vége a Panasonic magyar gyárának: 500 ember kerül utcára

2013.07.05. 07:04

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják, közölte a Sanyo anyavállalata, a Panasonic pénteken.

A gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a Panasonic másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani. A dolgozók elbocsátása szeptemberben a "magyar jogszabályoknak megfelelően" fog megtörténni, mondták a Panasonic oszakai központjában.

A hírről először a Nihon Keidzai Simbun (Nikkei) üzleti napilap számolt be. A lap pénteki cikke szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, a közelmúltban több szervezeti átalakításon és tömeges elbocsátáson is áteső Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható.

Tokió a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta jelentős összegeket költ a megújuló energiaforrások kiaknázására, egyes becslések szerint a bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén a szigetország válhat a világ legnagyobb napelempiacává. A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szólt - írta a Nikkei.

A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelemtermelésének mintegy 20-30 százalékát adta. A Sanyo által működtetett üzemben 2005-ben kezdték meg a napelemek összeszerelését, a gyár harmadik üteme 2011-ben készült el, tavaly nyáron azonban már elbocsájtásokra került sor Dorogon.  A Panasonic 2009-ben vásárolta fel a Sanyót, ekkor került birtokába a magyarországi gyár is, amelynek felépítését az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

A Sanyo első magyarországi gyárát 1999-ben kezdték építeni a Dorogi Ipari Parkban, a termelés az első gyáregységben 2000-ben indult el. Az újratölthető tartós elemeket gyártó üzemet 2002 márciusában adták át, az akkori avatáson azt mondták, hogy 2004-ig összesen százmillió eurót költenek a dorogi üzemre. A cég 2005 nyarára fényelektromos modulokat, napelemeket és kereskedelmi légkondicionáló berendezéseket gyártó üzemegységet épített fel 4,5 milliárd forintos beruházással a városban. Egy évvel később viszont azt jelentették be, hogy a lítium-ion akkumulátorok gyártását Kínába telepítik, emiatt akkor csaknem kétszáz ember állása került veszélybe. Tavaly bejelentették, négyszáz dolgozót küldenek el a Sanyo napelemeket gyártó dorogi gyárából.