E.On-vásárlás: 294 milliárd forintra értékelték a cégeket

2013.10.01. 16:22

"Ahol önök ülnek, az már állami tulajdon" - mondta Felkai György az MVM szóvivője az E.On dunaparti székházának hetedik emeletén kedden, egy nappal azután, hogy végleg lezárult az E.On gázüzletének megvásárlása. Hétfőn összesen 280 milliárd forintot utaltak el az E.Onnak, a cégek Magyar Földgáztároló Zrt. és Magyar Földgázkereskedő Zrt. néven folytatják tovább a működést. Előbbi vezére Fritsch László, utóbbi elnöke Králik Gábor lett.

Vagyonértékelés: 294 milliárd

Kóbor György az MVM vezérigazgató-helyettese elmondta, a vásárlás két és fél éves folyamat volt. Több fázisban is készültek vagyonértékelések, az MVM-csoport szakértői végig részt vettek a munkában. A vagyonértékelésekben összességében 294 milliárd forintra értékelték a cégeket.

Baji Csaba az MVM elnök-vezérigazgatója és Horváth Péter vezérigazgató is azt hangsúlyozta, a vásárlás összhangban van a magyar energiapolitikai törekvésekkel és a cég stratégájával. Horváth elmondta, minden volt E.On-dolgozó folytatta a munkáját az MVM kötelékeiben, nem céljuk, hogy bárki is áldozatul essen a vásárlásnak. A tranzakció lezárulta után az MVM Partner gázértékesítési tevékenységét összevonják a Földgázkereskedő tevékenységével.

Ságodi Attila, a KPMG energetikai szakértője szerint rendben zajlott a tranzakció. Ságodi tanácsadóként maga is részt vett a cégek átvilágításában, felmérésében. A cégek értékelését a Morgan Stanley és a Credit Suisse végezte, jogi tanácsadóként a Baker&McKenie segített. Arra törekedtek, hogy a lehető legjobb alkut lehessen végrehajtani.

Már átminősített párnagázt adnak el

Jelenleg 1,7 milliárdos kapacitáslekötéssel rendelkezik a cég és további 4 milliárd köbméter körüli párnagáz található a tárolókban. 2011-ben átminősítettek 200 millió köbméter párnagázt, ebből maradt még 120 köbméter. Felkai György úgy vélte, aki jártas az energetikában, tisztában volt eddig is ezekkel az információkkal.

A kormány a rezsicsökkentés keretében csak a maradék 120 millió köbmétert kívánja lakossági értékesítésre felhasználni, vagyis tévhit, hogy újabb párnagázt szeretnének kivenni a tárolókból. Horváth Péter kérdésre elmondta, egyelőre nem merült fel, hogy bármelyik tárolót is bezárnák, de nem is zárta ki ennek a lehetőségét. Azt mondta, minden opciót megvizsgálnak, és a piaci igények alakulásának megfelelően döntenek majd.

Korábban a HVG egy MVM-közgyűlés alapján arról írt, az E.On-vásárlás hatása nagyon meglátszik majd az MVM üzleti eredményeiben, a 2011-es 45 milliárd forint és a tavalyi 75 milliárd forintos adózott eredmény jelentősen megcsappan, sőt jövőre mínuszba fordul. Baji Csaba a cég vezére az Index kérdésére nem kívánta elárulni a 2014-re várt adózott eredményt, így annak okairól sem tudtuk megkérdezni.

Az E.On két gázcégének állami tulajdonba kerülése az elmúlt húsz év egyik legnagyobb jelentőségű, a költségvetést is alaposan megmozgató állami vásárlása. A kormány 71 milliárd forintot szán rá saját zsebből, de más forrásokat, például kínai hitelt is megmozgat a tranzakció. (Itt olvashat arról, hogy pontosan milyen pénzeket használnak fel.)

Számháború

Korábban azt írtuk, nem könnyű megállapítani, hogy az E.On-ért kínált kb. 261 milliárd forintnak megfelelő összeg reális-e. Mártha Imre volt MVM-vezér szerint akár 500 millió eurós, vagyis 145 milliárd forintos különbség is lehet a vételár és a vagyonértékelésben megállapított ár között.

Felkai György az Index kérdésére elmondta, nem fogják senkiről azt mondani, hogy nem mondott igazat, így Mártha Imréről sem, de szerinte meg kellene őt kérdezni, hogy honnan vette a számait. Jelezte, Mártha MVM-részvényes, a közgyűléseken azonban egyszer sem említette, hogy kisebb vagyonértékelésekről tud.

Azt viszont, hogy bármikor is megismerhetőek lesznek-e a dokumentumok, nem tudta megmondani. Azt mondta, az MVM-nek érdekében áll, hogy azokat minél szélesebb körben megismerhesse a közvélemény.

Még a Jobbik, az MSZP és az LMP is összefogott, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel. Később az MSZP rájött, hogy nem működik együtt a Jobbikkal, új javaslatot adott be a Jobbik nélkül. Korábban az az Index és az Átlátszó.hu munkatársa is közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz, az állami vagyonkezelőhöz, az érintett minisztériumhoz és az állami tulajdonú Magyar Villamos Művekhez, hogy küldjék el az E.On piaci értékére vonatkozó összes adatot. Mivel az adatigénylést visszautasították, jelenleg perelünk az adtok nyilvánosságra hozásáért.

Az E.On megvásárlásának kronológiája

2006.  

A Mol eladta az E.On-nak a földgáztárolókat és a Gazprommal fennálló földgázkereskedelmi szerződést birtokló cégeit.

2009.

A Bajnai-kormány elővásárlási jogot szerzett az E.On Földgáz Trade-re, és az MVM tárgyalásokat kezdett az E.On kisebbségi részvénycsomagjainak megvásárlásáról.

2011

Az MVM akkori elnöke, Faragó Csaba bejelentette, visszalépnek a tárgyalásoktól. A gáznagykereskedőt pedig az E.On nem akarta eladni, így az elővételi jog sem merült fel. Ekkor arról lehetett hallani, hogy az MVM 800 millió eurót – mintegy 220 milliárd forintot – ajánlott az E.On hazai gázüzletágáért, azonban a német társaság azt 1,2 milliárd euróra (335 milliárd forint) értékelte.

2012. augusztus 25.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy „pillanatokon belül vissza fogjuk vásárolni az E.On-t a németektől”.

2012. november 30.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.On vezére szándéknyilatkozatot írtak alá az E.On Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról. Ebben rögzítették, 2012. december 15. napjáig véglegesen kitárgyalják a dolgot, legkésőbb 2013. január 31. napjáig aláírják az adásvételi szerződést.

2012. december 15.

Megszületett a kormányhatározat a részvények megszerzése érdekében szükséges intézkedésekről. A határozat alapján a kormány egyetért az ügylettel és rögzíti, hogy az adás-vételi szerződés aláírása esetén a Magyar Állam helytáll az MVM Zrt. fizetési kötelezettségeiért. Az NFM 2012. december 31-ig kapott határidőt a szükséges jogszabály-módosítások előkészítésére.

2013. január 31.

A szándéknyilatkozatban szereplő határidő eredménytelenül eltelik, bár Orbán Viktor - aki ekkor egyébként éppen Moszkvában tartózkodik - bejelenti, hogy visszavettük az E.On-t.

2013. január 31.

Az MVM közgyűlése döntött arról, hogy az MVM Zrt. részvény adásvételi szerződés útján szerezze meg a cégek alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvények tulajdonjogát, a lehető legkedvezőbb feltételekkel.

2013. február 12.

Módosította a 2013. évi központi költségvetésről szóló törvényt, és rögzítette, hogy a Magyar Állam készfizető kezesként felel az MVM Zrt. ezen vásárlásából eredő kötelezettségeiért, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forint összegben a társasági részesedésvásárlásért, valamint legfeljebb 90 milliárd értékben a készletekért. A kezességvállalás határideje 2013. szeptember 30.

2013. március 5.

Az parlament módosította a 2013. évi központi költségvetésről szóló törvényben szereplő kötelezettségvállalást: más az eladók személye, csak 80 százalék az állami kezességvállalás mértéke, de legfeljebb 256 Mrd forint, és a készletek nem szerepelnek a törvényben.

2013. március 19.

Az MVM közgyűlése döntött arról, hogy a részvény adásvételi szerződést jóváhagyja, és felhatalmazta az MVM Zrt. Igazgatóságát, hogy gondoskodjon a szerződés mielőbbi megkötéséről. A közgyűlés határozata értelmében a „kiinduló vételár” 20 százalékának megfelelő összeget külön óvadéki számlákon elkülönítik. Döntöttek arról is, hogy az önerőn felüli összegről az állam, mint tulajdonos gondoskodik. A közgyűlés úgy döntött, hogy a tranzakció finanszírozásra vonatkozó határozatot egy újabb közgyűlés keretében legkésőbb 2013. május 30. napjáig meghozza.

2013. március 28.

Aláírták az adásvételi szerződést. Az E.On megállapodást kötött az MVM Magyar Villamosművek Zrt.-vel az E.On Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage vállalatokban meglévő 100 százalékos érdekeltségének értékesítéséről. A két vállalat vételi ára, beleértve az adósságok átvállalását is, körülbelül 870 millió euró.

2013. április 3.

Megkezdődött a GVH ügylettel kapcsolatos vizsgálata.

2013. május 9.

Megkezdődött az Energiahivatalnak is az ügylettel kapcsolatos vizsgálata.

2013. május 29.

Az MVM közgyűlése nem döntött a finanszírozás módjáról.

2013. július 31.

Az Energiahivatal jóváhagyja a befolyásszerzést.

2013. augusztus 6.

A GVH engedélyezte az adásvételi szerződés végrehajtását.

2013. augusztus 15.

Az MVM közgyűlése jóváhagyta egy 300 millió eurós hitelszerződés aláírását a Bank of China-tól, valamint kinevezték Horváth Pétert, az Energiahivatal volt elnökét az MVM gázüzletágának vezetőjévé.

2013. augusztus 29.

MVM közgyűlésén a legnagyobb részvényes állami vagyonkezelő által felajánlott 71 Milliárd forintos tulajdonosi kölcsön elfogadásáról született határozat.

2013. szeptember 7.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a központi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely – egyebek mellett – az E.On cégeinek megvásárlása kapcsán rendelkezik az MVM Zrt-ben történő 71 Mrd forint összegű tőkeemelésről.

2013. szeptember 9.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 300 millió euró értékű együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Bank of China bankcsoporttal.

2013. szeptember 13.

MVM közgyűlés

2013. szeptember 30.

A tranzakció lezárul.

2013. október 1.

Baji Csaba az MVM vezére már az E.On székházában bejelenti, hogy a tranzakció lezárult, a Trade és a Storage cégek a magyar állam tulajdonába kerültek. A teljes vételár 280 milliárd forint volt. A Cég szerint korábban 294 milliárd forintra értékelték a cégeket.