Kirúgták a Földalap vezetőjét

2013.11.15. 15:21 Módosítva: 2013.11.15. 15:22

Leváltotta Sebestyén Róbertet, a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) elnökét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az állami termőföldeket kezelő NFA-t átmenetileg Nagy János jelenlegi általános elnökhelyettes vezeti, Sebestyén Róbertnek pedig valahol máshol keresnek helyet, egyelőre "miniszteri megbízottként" csinál valamit.

Hasznosítsa máshol a megalapozott tudását

A VM a helyzethez képest kissé talán ironikusan dicséri az egekbe a bukott vezetőt, hiszen a leváltását úgy kommentálják, hogy "Sebestyén Róbertet évtizedes agrárszakmai sikeres munkája alapján a Vidékfejlesztési Miniszter 2013. november 15-i hatállyal miniszteri megbízottnak nevezte ki ... az új feladatkör komoly stratégiai gondolkodást, és megalapozott szakmai kompetenciákat igényel, így pályafutása alatt felhalmozott szakmai tudás egészét hasznosíthatja majd a jövőben."

Az agrászektor.hu szerint a VM-en belül marad, Bitay Márton államtitkár beosztottjaként.

A botrányok miatt eddig csak ő vitte el a balhét

Sebestyén egyik utolsó húzása az az időhúzás lehetett, amivel megpróbálta elérni, hogy a Blikk a jogerős döntés ellenére ne juthasson hozzá a pályázat nélkül kiadott földek listájához.

A földosztások során rengeteg kormányközeli szereplő, ismerőseik vagy egyéb strómanok jutottak könnyedén komolyabb földbirtokokhoz 20 évre, ezek dokumentációját pedig a trafikmutyihoz hasonló módszerrel próbálták a nyilvánosság elől örökre elzárni. 

A Sebestyén Róberttel még az első nagyobb botrányhullám után készült interjúnkat itt olvashatják.