Elmondta Orbán, hogyan segítene a forintnak

2014.01.31. 10:16
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • de aligha Orbán beszéde hatására: a nemzetközi hangulat is kedvezőtlen épp.

  • gondolatait fejtette ki az utóbbi húsz percben az MNB konferenciáján. Elmondta, hogy a tökéletlen monetáris unió is jobb, mintha nem lenne ilyen. És bár az Európai Központi Bank (aminek ő is kormányzója) a leghatékonyabb európai intézmény, azért van még mit javítani a többi intézményen. Az eurózóna országai még mindig nem tettek eleget, hogy integrálják gazdaságaikat.

    Most francia kollégája, Christian Noyer követi az osztrák jegybankelnököt.

  • Az NGM államtitkára elmondta sajtótájékoztatóján, hogy szerinte a forint gyengülése miatt nem kell újra átnézni a költségvetés számait, írja az MTI. Ehhez a tervezetben szereplő 310-es euró/forintnál rosszabb árfolyamra lenne szükség. A forint most már a 311-es eurószintnél jár.

  • Az európai jegybankárok azon versengenek, hogy ki tud álmosítóbban hangsúlyozni, és ki tud kevesebb újdonságot mondani. A forint közben 311,9-nél is megfordult az euróval szemben.

  • Ilmars Rimsevics szerint nem kell leértékelni a devizát ahhoz, hogy az ország versenyképesebb legyen. A lettek elkerülték ezt, és belső leértékeléssel (tehát csökkenő bérekkel és fogyasztással) javították külső egyenlegüket. Ezzel a nagy válság utáni zuhanást követően újra gyorsan növekednek. A lett jegybankelnök a megszorításokkal járó társadalmi áldozatokról nem beszélt.

  • Egyetes mélypontra bukott az euró a dollárral szemben (1,3520-ig) arra a 11 órakor megjelent hírre, hogy a várt 0,9% helyett 0,7% lett a januári eurózóna inflációs adat. Ez ugyanis növeli az esélyét annak, hogy az EKB-nak további lazító lépés(eke)t kell tennie a deflációs veszélyek tompítása érdekében. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 230 fölé szaladtak, ami tavaly július óta a leggyengébb forintot jelenti. (portfolio.hu)

  • Sem a török líra, sem az ukrán hrivnya, sem a lengyel zloty esetében nem látni azt a vad esést, amit a forintnál megint. Igaz, a 312-es szint megint megfogta a forintot az euróval szemben.

  • Az esésben. A második az orosz rubel, a harmadik a lengyel zloty, a negyedik a dél-afrikai rand, az ötödik a dél-kóreai won. 

     
  • Közel 10 milliárd dollárt (2300 milliárd forintot) vontak ki egy hét alatt a feltörekvő piacokról a bostoni EPFR Global befektetési alapokat elemző cég adatai szerint. A fejlődő gazdaságú országok részvénypiacain két és fél éve nem volt ekkora egy hétre koncentrált tőkekivonás. A fejlődő országokból kivont tőkét a befektetők többsége a fejlett gazdaságú országokba menekíti át. Ilyenkor mindig biztonságosabb befektetésnek tűnnek az amerikai állampapírok vagy az arany. Az arany unciánkénti spotárfolyama január 2-án még 1224 dollár volt, de január 29-én már 1267 dollárra emelkedett. (MTI)

  • Ezt írja a Financial Times piaci blogja a Societe Generale nevű francia bank elemzésére hivatkozva. A befektetők egyre kevesebb tőkét öntenek azokba a befektetési alapokba, amik a kockázatosabb, de nagyobb növekedésre képes országokban fektetnek be. Magyarországot is ide, a feltörekvők közé sorolják.

    A kék vonal mutatja a tőke áramlását a feltörekvő piaci részvényekbe, a barnás szín pedig a feltörekvő piaci részvények összértékének az amerikai részvényekhez viszonyított arányát – a szaggatott vonal a SocGen elemzőinek következtetése. A kék vonal mindenesetre már most közel a nullánál tart, és ha tovább esik, az azt jelentené, hogy összességében kifelé viszik a tőkét a feltörekvő piacokról. Olajat önt a tűzre, hogy a Federal Reserve legutóbb jelezte, hogy nem törődik a külföldi országok gondjaival, amikor a minden piaci folyamatot meghatározó eszközvásárlási programjának csökkentéséről van szó.

    http://ftalphaville.ft.com/files/2014/01/Screen-Shot-2014-01-31-at-10.37.37.png

    Ha a tőke tényleg megindul kifelé, akkor bajban leszünk mi is, hiszen hosszú távon (ha több, mint fél éven át tart ez a folyamat) akár az állam finanszírozása is veszélybe kerülhet. De az azért jó hír, hogy kiemelik: a folyó fizetési mérleget nagy figyelemmel követik majd a befektetők – ebben mi az alacsony fogyasztás és a viszonylag magas export miatt jók vagyunk.

  • Orbán Viktor előadásában megemlítette, hogy milyen jó, hogy a magyar kivitel remekül alakul, ez is jelzi az ország erejét, meg hogy jó úton járunk. Az OTP elemzőitől viszont éppen most kaptunk egy elemzést, amiben az egyik ábra az exportnövekedés fenntarthatóságát kérdőjelezi meg. Az ábrán azt látjuk, hogy 2010-es bázison hogyan alakult a kivitelünk: összességében tényleg nagyon szépen nőtt, viszont járműipar nélkül lényegében egy helyben toporgott. 

    otp research
  • Ha kell, cselekedni fog a Magyar Nemzeti Bank, de egyelőre nincs nyomás alatt – mondta a Reutersnek Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának tagja.

    Nem mondjuk meg, hogy cselekszünk, és azt sem, hogy nem cselekszünk

    – mondta a jegybankár. Hozzátette, ez a fejleményeken múlik. Azokat pedig követik.

    Vajon ez már a "verbális intervenció"? (Ezt mondják a jegybankárok, ha a piaci folyamatokat szóbeli beavatkozással akarják befolyásolni.) És vajon elég lesz-e a forint megfékezésére?

  • Máris túl vagyunk a 312-n az euróval szemben, tovább esik a forint.

  • Programon kívül, miután a jegybankárok megtartották hosszadalmas beszédeiket.

  • De előbb közölte, büszke rá, hogy demokrácia van az MNB stábjában, és felengedik őt még a színpadra. Drukkoljunk együtt, hogy ne hozza szóba a kamatcsökkentést!

  • It's good, it's real, it's realistic

    – fogalmazott a magyar jegybankelnök a többsebességű Európával kapcsolatban.

  • de nincs szükségünk új jegyhegyekre, mondta a jegybankelnök. A letteknek gratulált, hogy "kis sárga csónakjukkal be tudtak hajózni az eurózóna kikötőjébe".

  • De! Előbb ki kell javítanunk a piros-fehér-zöld csónakunkat!

    – zárta rövid, ám annál szórakoztatóbb beszédét Matolcsy. És megint nem hozta szóba a kamatcsökkentést!

  • bár nem valószínű, hogy Matolcsy miatt: a nemzetközi hangulat is javult kissé (a többi kockázatos eszköz árfolyama is emelkedett az utóbbi fél órában). A forint 311-ig erősödött élesen.

  • Újra nagy gyengülési hullám érkezett. Őrület!

  • Össze sem lehet hasonlítani Matolcsy György joviális stílusát és rögtönzéseit az európai jegybankárok merev savanyújánoskodásával.

  • Ez azt jelenti, hogy szűk két nap alatt közel négy százalékot esett a forint, tizenegy egységgel romlott az euróval szemben. A dollár ellenében még gyengébb a teljesítmény.

  • Itt az EUR/HUF árfolyam. A történelmi csúcs 2012 januárjában dőlt meg 320 forintnál. Ez napi záróár volt, napon belül 324 forintig is ment az euró árfolyama. 

    Nagyobb méretért kattintson!
    Nagyobb méretért kattintson!
    Fotó: BudaCash / Marketstar
  • Az utóbbi hetekben a forint gyengült a legmeredekebben az euróhoz képest. A kékkel jelölt lengyel zloty is esik, csak a pályája sokkal laposabb, a zölddel jelölt cseh korona pedig teljesen levált rólunk, az árfolyam itt erősödik. 

    Nagyobb méretért kattintson!
    Nagyobb méretért kattintson!
    Fotó: BudaCash / Marketstar
    • Újabb fontos szintek szakadtak át a forint árfolyamában. Emiatt egyre újabb automatikus eladások jönnek, amik még lejjebb küldik a jegyzéseket.
    • A piacok vért szagolnak: túl alacsonynak tartják a magyar kamatszintet, és úgy érzik, megéri a forint ellen spekulálni.
    • Matolcsy ugyan mai nyilatkozataiban kínosan kerülte az árfolyam- és a kamattémát, Orbán pedig az ország stabilitásával próbált kérkedni, de ez a mostani helyzetben már kevésnek tűnik.
    • A nagy devizatartalék és az alacsonyra vágott kamat nagyon erős eszköz az MNB kezében, hogy gátot szabjon a forint gyengülésének. Most kiderülhet, hol van a tűréshatáruk.
    • Ami nagyon aggasztó, az az, hogy a rövid államkötvény-hozamok élesen elváltak az alapkamattól. Ez arra utal, hogy a piacon kamatemelést várnak. Kérdés, hogy ezt Matolcsyék is így gondolják.
  • A jegybankárok egy elzárt teremben fogyasztják ebédjüket, a többiek a folyósón remek, házias paprikás csirkét ehetnek.

    De ennél is fontosabb, hogy hiába tartott nyilvános konferenciát az MNB egy már-már árfolyamválságot idéző időszakban, a meghívott vendégek kínosan kerülték a magyar monetáris politika aktuális kérdéseihez közvetlenül kapcsolódó témákat. Még Matolcsy György is rendkívül óvatos volt, ami éles váltás a szerdai beszédéhez képest. Egyedül Orbán Viktorról tűnt úgy, hogy gondolatokat próbál kifejteni a témában, de végül ő is inkább a már jól ismert geopolitikai vízióit választotta. Ebből a piaci szereplők akár azt a következtetést is levonhatják, hogy még nem értek el az MNB árfolyam tűréshatárához.

  • Most már a 312,8 is egészen jól hangzik.

  • A Commerzbank szerint nem valószínű, hogy 325 forintos euróárfolyam alatt kamatemeléssel beavatkozna az MNB, írja a Portfolio.

    Az egyes árfolyamszinteknél az előrejelzésük:

    - 310  forintos euróiig nem lép az MNB, a kamatcsökkentés 10 bázispontonként folytatódik tovább,

    - 310-320 közti eurónál megtorpanhat a kamatcsökkentés, de ha a piaci helyzet átmeneti vagy fordul a hangulat, akár folytatódhat is a kamatcsökkentés tovább,

    - 325 forintos euró fölött viszont már jelentős, egyből 3 százalékpontos kamatemelésre számítanak.

    Jelenleg 2,85 százalékos az alapkamat. A Commerzbank legutolsó forgatókönyve szerinti esetben 3 százalékpontos emeléssel 5,85 százalékra emelkedne. 2012 decemberében volt e körül, 6,0 százalék az alapkamat.

  • Éder György, a Raiffesein Bank kereskedési igazgatója szerint az irány egyértelmű a forint árfolyamában, és főleg londoni megbízások dominálnak, írja szintén a Portfolio. Szerinte a két korábbi történelmi forintmélypont fontos most az árfolyam kapcsán, azaz a 317-es, illetve a 324-es szintekre érdemes figyelni.

  • 297 forintos euróval tervezte meg az idei évét, elvileg épp várják, hogy elfogadja a számokat a vezetőség. Nem lehet jó most kontrolling vezetőnek lenni az egyik legnagyobb hazai cégnél.

    Bár ha úgyis eladják a vasművet az alapvetően foglalkoztatási célból bevásárolni akaró államnak, akkor szinte mindegy is, hogy milyen pontosan terveznek.