Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ebből tényleg vasárnapi zárva tartás lesz

A Fidesz-frakció többségének komoly fenntartásai voltak az üzletek vasárnapi nyitvatartását korlátozó kereszténydemokrata javaslattal szemben, nem is akarták megszavazni, de Orbán Viktor hétfőn beült a képviselőcsoportba. Az eredmény az lett, hogy majdnem mindenki meggondolta magát. A fideszesek attól tartottak, hogy a hétvégi boltstopot később a választók még leverik a párton. Az egész ügyet többek szerint elindító CBA-lobbihoz azonban nem akart senki asszisztálni. Orbán Viktor személyes jelenléte kellett ahhoz, hogy a Fidesz parlamenti frakciója a hét elején megszavazza a vasárnapi munkavégzést korlátozó javaslatot. Sőt, már felmerült a vasárnapi munkavégzés további korlátozásának lehetősége is.

Már csak a munka törvénykönyvét kell módosítani, és mehet is a Parlament elé a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslat - értesült az Index fideszes parlamenti forrásból. A javaslatot várhatóan még pénteken éjfélig benyújtják. 

Úgy tudjuk, végül nem az eredeti kereszténydemokrata javaslat lesz a befutó, ami kedvezett volna a többségében 400 négyzetméternél kisebb üzleteket működtető, főként magyar láncok tulajdonosainak, hanem Rogán Antal javaslata. Ennek a lényege, hogy mérethatártól függetlenül minden bolt zárva kell tartson vasárnap, kivéve a családi vállalkozók üzleteit, ahol a tulajdonos mellett legföljebb a rokonok dolgozhatnak. Információink szerint itt az lesz az eltérés az eredeti KDNP-s javaslathoz képest, hogy abban még 50 százalék feletti tulajdonrész esetén mondhatta valaki családi kézben levőnek a boltot, ezt a korlátot most 20 százalékra mérséklik.

Úgy tudjuk, a törvényjavaslat mostani verzióját a nagyobb külföldi láncok sem utasítják olyan elemi erővel. A rendelkezés ugyan továbbra is hátrányosan érinti őket, de nagyjából az a konszenzus, hogy így legalább a kisebb boltokat működtető versenytársaikat sem hozzák egyoldalúan kedvező helyzetbe.

A trafik sem lett kivétel

Az Index információi szerint a kormánypárt képviselői között hétfőn reggel még többségben voltak azok, akik nem tartották jó ötletnek a KDNP által forszírozott boltbezárásokat. A fideszesek nagyobb része úgy vélte, hogy semmilyen ideológiai érdek nem fűződik a javaslathoz. A választók többsége a személyes döntési szabadságát korlátozó intézkedésként fogja megélni, hogy a hétvégeken nem intézheti az utóbbi évtizedekben megszokott módon az ügyeit.

A képviselők komolyan tartottak attól, hogy ezt visszalépésként fogják megélni az emberek, ami jelentősen csappanthatja a párt támogatását is.

Úgy tudjuk, hogy több fideszes azt is kifogásolta, hogy a korlátozás az eredeti javaslat szerint nem vonatkozott volna a dohánytermékeket árusító trafikokra, így az „ellátásbiztonságra” hivatkozva nemcsak a családi cégek, hanem a fizetett alkalmazottakkal működtett üzletek is kinyithattak volna.

Úgy tudjuk, hogy a korábbi botrányok miatt a frakcióelnökségben is felvetették, hogy a trafikok kivételezett helyzetével újabb támadási felületet adnának a Fidesz ellen, így végül maga Lázár János is belement, hogy a dohányelárusító helyeket hasonló megítélés alá vegyék, mint a boltokat.

A CBA-t látták mögötte

Szintén csökkentette az ötlet népszerűségét, hogy számos fideszes a CBA-s lobbizás sikereként könyvelte el, hogy a KDNP több év után ismét bedobta a javaslatot.

Az értesülésről megkérdeztük a CBA-t is, a cég kommunikációs vezetője Fodor Attila elmondta, hogy visszautasítjuk ezt a vélekedést, teljesen egyértelmű, hogy a törvény a KDNP kezdeményezése, amit a CBA, a Coop és a Reál csak azért támogat, mert a munkavállalóik 87 százaléka egy kérdőíves felmérésen azt a választ adta, hogy támogatná a vasárnapi nyitva tartás korlátozását.

Ez nekik elég a kezdeményezés támogatásához, amihez a CBA-nak nincs köze. Fodor azt mondta, hogy a magyar üzletláncok ennek a döntésnek nem haszonélvezői, hiszen ezen üzletek döntő többségének is be kell zárni, ha a törvényjavaslat hatályba lép. Ennek az az oka, hogy csak a boltok pár százaléka működik kizárólag családtagok közreműködésével. Fodor emlékeztetett, hogy nem csak a Rogán-féle, hanem már az eredeti KDNP-s javaslatban is szerepelt, hogy alkalmazottakat a 400 négyzetméteresnél kisebb boltokban sem lehet foglalkoztatni, kizárólag családtagokat.

Meg vagyunk győződve arról, hogy a lépés bevezetésével nem csökkene a boltok forgalma, mert a forgalmat nem a nyitva tartás, hanem a jövedelmek határozzák meg. A CBA vállalja, hogy nem lesz elbocsátás, és a munkavállalók bérét sem csökkenti. A szakképzett dolgozókból eleve hiány van.

A fideszesek kérték 

A fideszes képviselők tehát ennek ellenére kérték, hogy módosítsák a Semjén Zsolték által benyújtott kezdeményezés feltételrendszerét, és kerüljön ki belőle az, hogy a tiltás csak a 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiséggel rendelkező boltokra vonatkozzon. 

Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is azt nyilatkozta az Indexnek, hogy még a gyanúját is szeretnék elkerülni annak, hogy bármelyik üzletláncnak kedveznének. Ezért első körben az a megoldási javaslat született, hogy 150-200 négyzetméterre viszik le a korlátozás alsó határát. De végül, hogy jogilag ne lehessen belekötni, kivettek minden méretbeli korlátozást. A végső döntés az lett, hogy kizárólag a családi fenntartásban üzemelő boltok maradhatnak nyitva vasárnap.

A választókat irritáló részletek kiküszöbölése ellenére sem volt lelkes a frakció, Orbán Viktor azonban egy hosszabb beszéddel kelt a javaslat pártjára a képviselőcsoport ülésén. A miniszterelnök szerint a vasárnapi munkavégzés korlátozása olyan szociális, sőt baloldali intézkedés, amelyre büszke lehet a párt. Ráadásul a vásárlói szokások átalakításával a családi üzleteket hozzák helyzetbe. Úgy tudjuk elhangzott az is, hogy a javaslattal nem állnak meg itt: felmerülhet a vasárnapi munkavégzés további, a kereskedelmi szektoron túli korlátozása is. Frakción belüli forrásaink szerint ezt úgy kell érteni, hogy például az ipari és szolgáltató szektorban is megvizsgálják a vasárnapi foglalkoztatási tilalom lehetőségét, de ez egyelőre csak ötlet és lehetőség szinten merült fel. 

Orbán jelenlétében is többen érveltek a javaslat ellen, de végül alig néhány ellenszavazat és tartózkodás mellett megszületett a döntés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?