Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Orbán veje kiszállt a kikötőüzletből

2015.05.22. 08:36

Tiborcz István cége kiszállt abból a vállalatból, ami tavaly decemberben megvette a keszthelyi kikötőt. A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-t 2014 júniusában alapították, ennek öt másik cég mellett Tiborcz cége, a Green Investments Kft. volt a tulajdonosa. A Magyar Narancs Online viszont azt szúrta ki az Opten céginformációs rendszerben, hogy március vége óta Orbán vejének cége már nem szerepel a tulajdonosok között.

A keszthelyi vitorláskikötőt üzemeltető céget 2014. decemberben vette meg a Kikötőfejlesztő, amivel együtt 15 évre bérelhetik a kikötőt havi 300 ezer forintért. Az, hogy Tiborcz tulajdonos lett egy kikötőben, akkor kapott először nagyobb nyilvánosságot, amikor a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban elterjedt a hír, hogy a kikötők felmentést kapnak majd a tilalom alól, és az ott lévő boltokban vasárnap is lehet majd vásárolni. Ez a kivétel végül nem került be a törvénybe.

A kikötőbizniszbe nem a közbeszerzéseken nagyon népszerű, világítástechnikával foglalkozó Ellios Innovatív Zrt.-n keresztül szállt be Tiborcz István. A Green Investment a Magyar Narancs szerint egy egyszemélyes cég, ami úgy lett tulajdonos a keszthelyi kikötőben, hogy tavaly novemberben megvásárolta a Tiborcz egyik üzlettársához, Hamar Endréhez tartozó PBE Energiamenedzsment Kft.-t, aminek részesedése volt Kikötőfejlesztő Kft.-ben.