Nem értik a dohánycégek, mi a bajuk az ajánlatukkal

2015.06.29. 17:54

Csalódottak a trafiknagyker-buliból kimaradt dohánycégek, amiért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kevesebb mint 24 óra alatt visszautasította az ajánlatukat, amiben milliárdokkal ígértek rá a trafikellátónak kikiáltott BAT és Tabán Trafik ajánlatára.

Az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. közös közleménye szerint a cégek értetlenül állnak a minisztérium döntése előtt és nem értenek egyet az eljárásra vonatkozó érvekkel, amik alapján az NFM elutasította az ajánlatukat.

Mivel a cégek szerint ők nem tudtak arról a pályázatról, amiben kiválasztották a BAT-t és a Tabán Trafikot, ezért utólag, a nyertesek kihirdetése után rájuk ígértek: 600 millió helyett 6 milliárd forint koncessziós díjat fizetnének az államnak cserébe azért, hogy ők láthassák el az összes trafikot dohányárúval. Az NFM alig egy napon belül azt válaszolta, hogy az ajánlat érvénytelen és értelmezhetetlen, ezért elfogadás nélkül kénytelenek visszaküldeni.

A három cég a közlemény szerint bízott benne, hogy ajánlatukat diszkriminációmentesen mérlegelik, valamint megfelelően, kellő figyelemmel és érdemben bírálják el, és lehetőségük lesz tárgyalni a kormánnyal a részletekről. A dohánymultik továbbra is nyitottak arra, hogy tárgyaljon velük a kormány „egy fenntartható és működőképes piaci modell” létrehozásáról,

a kormányzat ugyanis ezzel szolgálná leginkább a magyar állam, a hazai adófizetők, a munkavállalók és a kiskereskedők érdekeit is egyaránt.

Arról, hogy melyik cégek és mögöttük álló üzletemberek nyertek a kormány fura pályázatán, amivel rengeteg fix pénzt kaszálhatnak viszonylag kevés energiabefektetéssel, hogyan működik most ez a piac és hogyan fog a trafikellátók bevezetése után, arrólitt írtunk részletesebben.