Jó nagyot cselez az MNB az alapítványaival

2015.08.22. 12:25

Alig költöttek hallgatók és kutatót támogatására, vagy egyéb oktatási tevékenységre az MNB Pallas Athéné alapítványai, viszont eszméletlen sok pénzt költöttek államkötvényekre - ez derül ki a hat alapítvány beszámolóiból, amikről a Népszabadság ír. 

A hat alapítvány összesen 220.3 milliárd forint vagyont kezel a lapban megjelent grafikon szerint, ezek közül az az öt, aminek a tevékenységéről vannak adatok

oktatásra és tudományos támogatásra csak 261 millió forintot költött. 

Ez összesen 95 hallgató vagy kutató támogatására volt elég, hogy azok tanulmányutakra vagy konferenciára mehessenek vagy tudományos cikkeket írhassanak. Pedig elvileg pont arra jöttek létre, hogy támogassák a hazai közgazdaságtan oktatást.

Ehhez képest összesen eddig 16 milliárd forintból vásároltak villákat egyéb luxusépületeket. De ami ennél is durvább, hogy az alapítványok eddig

összesen 146 milliárd forintért vettek államkötvényeket.

Ez egyrészt azért durva, mert egy oktatási alapítványnak nem kellene a vagyonának 66 százalékát az állam hitelezésére költeni, másrészt pedig azért, mert így az MNB gyakorlatilag megkerüli azt a szabályt, hogy ő maga nem finanszírozhatja a költségvetést azzal, hogy kölcsön adja a pénzét az államnak. 

Az állam mellett a saját dolgozóikkal is nagyon jól bánnak az alapítványok. A Pallas Athéné Domus Animé alapítvány például - amit a lap szerint Matolcsy maga vezet - 26,6 millió forintot költött az összesen 2,3 darab dolgozójának bérére, az összes alapítvány pedig összesen 232 milliót költött arra, hogy a főleg jegybanki alkalmazottakból álló tisztségviselőknek tiszteletdíjat fizessen.