200 ezres büntetést kaphat, aki pálinkafőzőt rejteget

2015.10.15. 08:36

A tavalyi mennyiségnek már csak az ötödét, mindössze kétmillió liter pálinkát állítottak elő idén az ország szeszfőzdéi, miután uniós nyomásra az év elején megszűnt a bérfőzés adómentessége, írta a Magyar Idők. A bérfőzés ugyanis nagyon megdrágult. Míg 2014-ben a főzdés hétszáz forint körüli munkadíját kellett kifizetni, az idén ehhez szeszadó címén nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet. Mindenki inkább otthon főz.

Szintén a Magyar időkben ezzel párhuzamosan egy interjú is megjelent pálinkatémában Tállai András NGM-államtitkárral: Sikerrel vívtuk meg a brüsszeli csatát címmel. Ebben az államtitkár elmondja, januártól pontosan hogyan, mennyi adót kell fizetni az otthoni főzőknek azok után, hogy elhasalt Brüsszelben a házi pálinkafőzés adómentessége.

  • a magánfőzőknek úgynevezett párlatadójegyet kell beszerezniük a vámhatóságtól.
  • A jegy értéke hétszáz forint, az összeget egy liter 42 fokos pálinka után rónák le.
  • A pálinkát otthon készítőknek évente legalább öt párlatadójegyet kellene beszerezniük.
  • A házi főzők ellenőrzése az önkormányzati adóhatóságok dolga, ha valakit rajtakapnak, hogy nem jelentette be a desztillálóberendezését, vagy párlatadójegy beszerzése nélkül készítene pálinkát, elsőre figyelmeztetést kap, másodikra viszont már kétszázezer forintig terjedő büntetés is jöhet.
  • A NAV pedig azokra megy majd rá jobban, akik az otthon főzött pálinkával üzletelnek.

Becslések szerint a fekete pálinkaeladások miatt a költségvetés több mint 100 milliárd forinttól eshetett el az otthoni pálinkafőzés 2010-es bevezetése óta. A házi főzetek jelentős része a feketepiacra kerül, vidéken sok esetben ugyanis a munnkaélküliek kényszervállalkozásává vált az ipari mennyiségű fekete pálinkaárusítás.