Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Budapesten keresnek menedéket a lengyel piacról menekülő befektetők

2016.01.19. 08:53

Hatéves mélypontra esett a lengyel részvénypiac, és a politikai változások miatt a varsói tőzsdéből kiábrándult befektetők a BÉT-en keresnek menedéket, írja a Világgazdaság. A lap szerint a folyamat még évekig eltarthat.

Az elmúlt egy évben 54 százalékkal emelkedett a BUX index, miközben a varsói WIG-20 25 százalékot gyengült. A részvényindexek mozgása mögött a befektetői megítélés gyökeres változása áll mindkét esetben.

Magyarország pont a korábbi években csinálta azt, amit most a lengyelek, és szintén gyűlölték érte a befektetők. Most viszont épp küszöbön a felminősítés, csökkent a bankadó, rövid távon nincs baj a makroszámokkal sem, szóval pillanatnyilag határozottan jobb helynek tűnik Lengyelországnál.

Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfóliókezelője a közép-európai részvénypiacok egyik legfontosabb aktuális jelenségének nevezte, hogy a tőke a lengyel részvényekből a magyar piacra áramlik.

Nagyon sokáig Lengyelország volt a mintatanuló a régióban: a 2008-as válságot recesszió nélkül vészelte át, a lengyel belpolitikát és intézményrendszert pozitívan értékelte a piac, miközben a magyar gazdasággal kapcsolatban sok volt a kérdőjel. Mostanra a helyzet megváltozott.