Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Mégis nyilvánosságra hozhatják a támogatott magánszemélyek neveit az MNB-alapítványok

2016.05.04. 11:18

Értesüléseink szerint az MNB-alapítványok arra kérték az általuk támogatott magánszemélyeket, hogy nyilatkozatban formájában döntsenek arról, hozzájárulnak-e személyes adataik nyilvánosságra hozásához.

A birtokunkba jutott dokumentumban az áll: erre azért van szükség, mert "a közérdekű adatigénylés körében hozzánk számos pályázati adatra vonatkozó közérdekű adatigénylés érkezett" (sic!).

Az alapítványok az iratban megerősítik, hogy álláspontjuk szerint csak az érintettek beleegyezésével lehet kiadni a személyes adatokat, és ezért azt kérik az támogatottaktól, hogy 15 napon belül jelezzék, hozzájárulnak-e nevük közzétételéhez.

A Nemzeti Bank által létrehozott hat alapítvány - a más célokra elvert tízmilliárdok mellett - több mint kétszáz millió forintot fizetett ki összesen 386 tételben magánszemélyeknek támogatási és megbízási szerződések címén.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzosztogatási botrányával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja itt.

Korábban Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke állásfoglalásban jelezte: az alapítványoknak ki kellene adniuk a támogatott magánszemélyek adatait. Az alapítványok viszont azzal érveltek, hogy a Kúria korábbi döntése, amely elrendelte a szerződéseik kiadását, nem kötelezi erre őket. 

Az alapítványi szerződésekről itt írtunk részletesen.

A hat MNB-alapítvány összesen mintegy 20 milliárdot költött el, ennek a nagyobbik részét ingatlanokra, kisebbik részét tudományos támogatásokra. Bár utóbbi tételek között vélhetően számos indokolt és hasznos támogatás is van, már az eddig nyilvánosságra került információk alapján is felmerültek kérdések egyes projektek megalapozottságával kapcsolatban.

Hetven millióba került például egy, Matolcsy György jegybankelnököt magasztaló könyv, további tízmilliókat kapott annak obskurus kiadója, bőkezűen szórták a pénzt egy bizarr diplomagyárra, de jutott CÖF-ösöknek, szabadpiaci fundamentalistáknak és a középkor feltárására is.

Legutóbb az dagasztotta tovább a botrányt, hogy kiderült: Matolcsy személyesen döntött az egyik alapítvány milliárdos befektetéseiről. A jegybank korábban azzal utasította el a Matolcsy lemondását firtató kérdéseket, hogy az MNB elnökének személyesen nem volt köze a pénzosztáshoz. Amelynek legnagyobb kedvezményezettjei egyébként személyesen közel állnak hozzá.