Nyilvános a hódmezővásárhelyi Elios-szerződés

2018.02.28. 08:26 Módosítva: 2018.02.28. 11:59

Hódmezővásárhely honlapján elérhetővé váltak a város közbeszerzési dokumentumai, köztük a közvilágítás korszerűsítésére kiírt ajánlattételi felhívás, az Elios jogelődjével kötött szerződés és a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata, amely részben elutasította a Tungsram-Schréder közbeszerzési eljárás ellen benyújtott kérelmét – írja a Hvg.hu

Frissítés: Lázár János környezetéből azt jelezték az Indexnek, hogy ezek a dokumentumok nem most kerültek fel a honlapra, hanem már régebben is elérhetőek voltak ott. Az ajánlattételi felhívás és döntőbizottsági határozat egészen biztosan nyilvános volt – ha nem is a város oldalán, de az unió közbeszerzési lapjában, illetve a Közbeszerzési Hatóság honlapján –, a szerződésről viszont ez nem feltétlenül mondható el. Megnéztük a dokumentumra mutató linket, mi a legkorábbi verziója, ami a webarchívumban elérhető, és a Wayback Machine nem talált a szerda reggelinél régebbi verziót. A Miniszterelnökség szerint ennek az az oka, hogy az utóbbi években óta többször alakítottak a honlapon, és régebben más url alatt volt elérhető a szerződés. Az önkormányzat 2010-es szerződéseivel kapcsolatos dokumentációk itt találhatók meg egy helyen. 

A vasárnap polgármesterré választott Márki-Zay Péter már korábban megígérte, hogy nyilvánosságra hozza a város közbeszerzési dokumentumait, ha nyer. Hétfőn azt is közölte, hogy kikéri az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) az Elios-ügy Hódmezővásárhelyre vonatkozó megállapításait.

Az Elios – korábbi nevén ES Holding Zrt. – diadalútja éppen Hódmezővásárhelyről, Lázár János városából indult. Az akkor még polgármesterként tevékenykedő miniszter azt nyilatkozta a projektről, hogy együtt találták ki Tiborcz Istvánnal, és nagyszerűnek titulálta, az OLAF már kevésbé volt oda érte. Az ES Holding pályázata 577 millió forintos ajánlattal ütötte ki a másik két pályázót, a Tungsram-Schréder Zrt.-t és a MetalCom Zrt.-t, de úgy, hogy ekkor a Tiborczék alapította cégnek gyakorlatilag nem volt tapasztalata a közvilágítás terén.

A Tungsram-Schréder a hódmezővásárhelyi önkormányzat döntése miatt a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, a panaszával viszont nem foglalkoztak, mert már kifutott a határidőből. Ezután viszont a cég az ES Holding beszállítója lett.

A most a város honlapjára feltöltött szerződés szerint a beruházás bruttó értéke 721 255 161 forint volt, amelyet részben az uniós KEOP-keretből finanszíroztak. Tiborcz István és Erdei Bálint, az ES Holding Zrt. vezérigazgatói azt vállalták, hogy a projekttel az érintett fogyasztási helyek tekintetében 25 százalék megtakarítást érnek el.

Szerdán még egy újdonság napvilágot látott Hódmezővásárhely-Elios fronton, az Átlátszó ugyanis megkapta a város önkormányzatától az OLAF levelét, amelyben a közbeszerzéssel kapcsolatos visszásságokat tárgyalják. Az ebben foglaltak lényegében már köztudottak voltak, mivel a 24.hu korábban megszerezte a teljes OLAF-jelentést, és a Hódmezővásárhelyre vonatkozó részt már feldolgozta, de most az Átlátszóra kikerült lapozgatható formában a teljes a levél.