Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Parragh: A fehér bőrű, keresztény gyökerű munkavállalók elfogytak

2018.06.20. 15:08

Nem lesz semmi a kormány által várt 4 százalékos növekedésből, ha nem dolgoznak ki egy komplex programot a munkaerőhiány csökkentésére. "Ma már mindegyik szakma hiányszakma" – mondta Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a hvg.hu szerint egy budapesti sajtótájékoztatón.

A kormánnyal egyébként szoros szövetségben dolgozó MKIK-elnök felidézte: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2015-ben 35 ezer ember hiányzott a magyar munkaerőpiacról, idén már több mint 90 ezer.  Ha a közeljövőben nem lesz változás, azt a magyar gazdaság növekedése is megsínyli,

a munkaerő-eláramlás akár 2 százalékkal is visszafoghatja a GDP-bővülést.

Szerinte mozgósítani kellene az országban:

  • a közmunkásokat
  • a romákat
  • a lemorzsolódó diákokat
  • azokat az anyákat, akik otthon vannak a gyerekükkel
  • a külföldre ment fiatalokat.

Parragh a munkaerő-importról azt mondta,

tudomásul kell venni, hogy a fehér bőrű, keresztény gyökerű munkavállalók elfogytak, ez nem egy reális tartalék, ahonnan embert lehetne hozni a gazdaságba.

Parragh László kijelentését még a bevándorlást népszerűsítő tevékenységekre kivetett adó hatályba lépése előtt tette, így ha mondata érthető is úgy, mint ha nem teljesen értene egyet a kormány álláspontjával a bevándorlók ügyében, a 25 százalékos sarcra még biztosan nem kell számítania szavai miatt.