Jenő
-3 °C
6 °C

Költségvetési csalással vádolták meg a kormánypropaganda kedvenc vállalkozóját

2018.06.29. 08:53 Módosítva: 2018-06-29 08:58:20

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Fővárosi Főügyészség Kuna Tibort, a kormány milliárdos megbízásokkal kitömött kedvenc kommunikációs vállalkozóját, írja a 444.hu.

Az ügyészség szerint Kuna cégei összesen 245 millió forintnyi hamis számlát fogadtak be, és ezzel 52 milliós kárt okoztak a költségvetésnek. Az ügyészség ezért letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kér Kuna Tiborra az okozott kár erejéig, és azt is, hogy a bíróság tiltsa el a cégvezetéstől.

Kuna Tibor cégének, a Young and Partnersnek fontos szerepe volt a Rogán Antal propagandaminisztériuma alá rendelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) milliárdos kormányzati propagandakampányainak lebonyolításában. A Young and Partners 7,5 milliárd forintos árbevétel mellett 1,2 milliárd forintos profitot termelt. Kuna másik cége, a Trinity, amelynek nem volt szerződése az NKH-val, tavaly 21 milliárd forintos árbevétel mellett 2,2 milliárd forintos profitot termelt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Költségvetési csalással vádolták meg a kormánypropaganda kedvenc vállalkozóját

Az ügyészség szerint Kuna Tibor 245 millió forintnyi fiktív számlákat vett egy hálózattól. A celeb Berki Krisztián is gyanúsított.

246 · Jun 29, 2018 08:53am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Kuna csak egyik szereplője annak a nagy adócsalási ügynek, amelynek 60-nál is több vádlottja van. Az elsőrendű vádlott V. Attila. Az ügyészség szerint tőle vásárolt számlákat Kuna Tibor is, hogy a Young and Partnerst terhelő adókötelezettséget csökkentse. A bűnszervezetben részt vevő cégek időpontra kiállították a számlákat, Kuna utalt, majd néhány napon belül vissza is kapta a pénzt, miután levontak 9 százalék jutalékot a „szolgáltatásért". A 444.hu azt írja: az ügy vádlottja Berki Krisztián, a focistából lett televíziós celeb is.

Kunát már 2016 végén gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben. Az eljárásban végig arra hivatkozott, hogy minden számlájuk mögött valós gazdasági teljesítmény áll. 

Összefüggésben lehet a mostani vádemeléssel, hogy egy hete a  Nemzeti Kommunikációs Hivatal felmondta az állami kommunikációs tendereken eddig nagyon sikeres Kuna Tibor és Csetényi Csaba cégeinek szerződéseit. A hivatalos indoklás szerint ez azért történt, mert  egy nappal a milliárdos keretszerződés megkötése után vették észre, hogy a cégek súlyosan megsértették a közbeszerzési törvényt, ami kizáró oknak számít. 

A tenderen így végül csak az új médiakirálynak nevezett Balásy Gyula cégei maradtak nyeregben. Balásyról ebben a cikkben írtunk nemrég részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?