Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Nagyot erősödött a forint

2018.07.05. 22:48

Csütörtökön napközben 323 közelében is járt a forint árfolyama az euróval szemben, és ugyan estére visszagyengült 323,7 közelébe, de így is kéthetes rekordot jelentett az erősödés, miközben reggel még 325 környékén volt az árfolyam.

Az euró-forint árfolyam alakulása. Forrás: Xe.com.
Az euró-forint árfolyam alakulása. Forrás: Xe.com.

A Portfolio.hu cikke alapján az árfolyammozgást az okozta, hogy felmerült, hogy az USA nullára csökkentse a német kocsikra kivetett vámokat, ha cserébe az EU is ugyanezt teszi az amerikai kocsik esetében.

Szintén hatással lehetett az erősödésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerdán nyilvánossá tette a kamatdöntési jegyzőkönyvét, ami alapján kicsit szigorúbb monetáris politika várható a közeljövőben (konkrétan azt írták, "a tanácstagok megállapították, hogy a nemzetközi környezet változása miatt a laza monetáris kondíciók a monetáris politika horizontján nem maradhatnak fent tartósan").

A Magyar Nemzeti Bank stábját egyébként eléggé megosztja, hogy kellene-e kamatot emelnie a jegybanknak, erről itt írtunk részletesebben. Arról, hogy miért gyengült mostanában jelentősen a forint itt írtunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!