Ödön
2 °C
11 °C

Nagyot erősödött a forint

2018.07.05. 22:48

Csütörtökön napközben 323 közelében is járt a forint árfolyama az euróval szemben, és ugyan estére visszagyengült 323,7 közelébe, de így is kéthetes rekordot jelentett az erősödés, miközben reggel még 325 környékén volt az árfolyam.

Az euró-forint árfolyam alakulása. Forrás: Xe.com.
Az euró-forint árfolyam alakulása. Forrás: Xe.com.

A Portfolio.hu cikke alapján az árfolyammozgást az okozta, hogy felmerült, hogy az USA nullára csökkentse a német kocsikra kivetett vámokat, ha cserébe az EU is ugyanezt teszi az amerikai kocsik esetében.

Szintén hatással lehetett az erősödésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerdán nyilvánossá tette a kamatdöntési jegyzőkönyvét, ami alapján kicsit szigorúbb monetáris politika várható a közeljövőben (konkrétan azt írták, "a tanácstagok megállapították, hogy a nemzetközi környezet változása miatt a laza monetáris kondíciók a monetáris politika horizontján nem maradhatnak fent tartósan").

A Magyar Nemzeti Bank stábját egyébként eléggé megosztja, hogy kellene-e kamatot emelnie a jegybanknak, erről itt írtunk részletesebben. Arról, hogy miért gyengült mostanában jelentősen a forint itt írtunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?