Elkezdődött Trump globális kereskedelmi háborúja

2018.07.06. 09:23

Péntekre érvénybe léptek az USA büntetővámjai Kína ellen, írja a BBC.  Ez 34 milliárd dollár (nagyjából 9400 milliárd forintnyi) értékű, Amerikába szánt kínai árura vonatkozik, és igen erős, 25 százalékos különvámot jelentek. Trump igazából 50 milliárd dollárnyi árura jelentette be ezeket a vámokat, ennek az első szakasza lépett érvénybe most. 

A leggyorsabb válasz viszonylag egyszerű volt, Kína is kivetett 25 százalékos büntetővámot 545 fajta különböző, összesen szintén 34 milliárd dollárnyi értékű Kínába szánt amerikai árura. Peking szerint ez a történelem legnagyobb kereskedelmi háborúja.

Mit csináljon Kína?

Az nem világos, hogy az USA pontosan mit szeretne, hogy mit csináljon Kína ahhoz, hogy elálljanak a kereskedelmi háborúzástól. Trump elnök azt mondta el, hogy ezek vámok "az amerikai technológia és szellemi tulajdonjogok méltánytalan átvételének" megállítását célozzák. Ebből azonban nem derül ki, hogy mikor érezné sikeresnek az akcióját. Ezzel együtt ugyanakkor a fél világnak is sokat árthat a két nagyhatalom kereskedelmének akadályozása, többek közt például Magyarországnak is. 

Ráadásul elég komoly öngólnak néz ki ez a kereskedelmi háború az USA-nak, Trump gazdasági főtanácsadója azonnal le is mondott a miután kiderült, hogy mindenképp ezt szeretné csinálni az elnök. Nemrég a republikánusok hagyományos támogatói, az Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdett kampányba a vámháború ellen. 

"Dr. Genya, egymillió dollár nem olyan sok pénz manapság"

Trump viszont épp inkább elmélyítené a konfliktust, nemrég arról beszélt, hogy még 200 milliárd dollárnyi kínai árura vet ki 10 százalékos különvámot, "ha Kína nem fejezi be a (mostani) módszereit".  Csütörtökön viszont már arról beszélt, hogy több mint 500 milliárd dollárra rúghat majd a büntetett kínai áruk teljes értéke. 

Az amerikai vámok főleg ipari és közlekedési termékekre vonatkoznak, a kínai ellenvámok ezek mellett inkább mezőgazdasági és energiaipari termékekre. Az eddig bejelentett amerikai vámok a Morgan Stanley szerint a világ kereskedelmének 0,6 százalékát és GDP-jének 0,1 százalékát érintik jelenleg.