Ödön
2 °C
11 °C

Hamarosan véget érhet a Tesla egyeduralma

2018.09.04. 16:53

A Mercedes-Benz versenybe száll a Tesla-val, a német autógyártó két új modellel lépne be az elektromos luxusautók piacára – írta a Reuters.

A Mercedes az A-szériából és a C-szériából vonultatott fel új modelleket az EQ almárka alatt. Az EQC modellben leginkább a Tesla X modelljének a vetélytársát láthatjuk, egy SUV-kategóriájú elektromos luxusautót, ami nagyjából annyiba kerül majd, mint a dízellel vagy benzinnel működő GLC vagy a Tesla hármas modellje, ezek körülbelül 49 000 dollárba (13,87 millió forint) kerülnek.

Nem a Mercedes az egyetlen, ami elektromos luxusautókkal próbálkozik, mostanában több német autógyártó is marketingkampányba kezdett az 52 milliárd dollár (14 723,28 milliárd forint) értékű Teslával szemben.

Ebbe a kategóriába kíván beszállni például az Audi is. A cég az e-tron SUV-nak már megkezdte a gyártását és szeptember 17-én, a San Franciscó-i bemutató után már 1000 dolláros (283 140 forintos) előlegeket is elfogad az autóra, amit adott esetben visszatérítenek. (Ezzel szemben a Mercedes már több mint kétezer 20 000 koronás, vagyis mintegy 620 360 forintos előleget begyűjtött az EQC modellre csak Norvégiában, ami Európa legnagyobb elektromos autópiaca, tavaly a Tesla 8500 autót értékesített ott).

A BMW is beszállt a versenybe, az iNext nevezetű koncepcióját öt napon belül négy nagyvárosban mutatja be, egy teherszállító repülőgépet béreltek, amivel Münchenbe, Pekingbe, New Yorkba és San Franciscóba is elviszik az autót. Érdekesség, hogy a Volkswagen csoport prémium márkája, a Porsche egy sportautóval, a Taycannal tervez debütálni az elektromos autók piacán.

A Mercedes marketingkampányából is láthatjuk, hogy mint a Tesla, ők is az új generációt, a modern gondolkodású fiatalokat célozzák. Az EQC bemutatója Stockholmban lesz egy háromnapos esemény keretében, ahol több DJ is fellép és ezen kívül még közös jógázás is lesz.

A német autógyártók eddigi gyenge próbálkozásai, mint a BMW i3, i8 vagy az Audi korábbi e-tron modellje eddig nem igazán tudták felvenni a versenyt, és várakozáson alul teljesítettek. Mégis, az elemzők szerint a német autógyártók átvehetik a vezetést a piacot lassan nyolc éve uraló Teslával szemben. Az LMC Automotive előrejelzései szerint az elektromos autók növekvő piacán a Tesla 2020 után elveszíti a vezető pozícióját és hanyatlásnak indul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?