Bürokráciacsökkentés helyett bürokratacsökkentés

2018.11.06. 08:33 Módosítva: 2018.11.06. 09:48

A közigazgatási leépítést gyakran leegyszerűsítően egy lapon emlegetjük a bürokráciacsökkentéssel, de közben egyáltalán nem törvényszerű, hogy a hivatalnokok számának visszanyesése együtt jár a folyamatok egyszerűsödésével. Ehhez külön intézkedésekre lenne szükség, és egyelőre nem tudjuk, várhatóak-e lépések ebbe az irányba.

Ha a mostani kirúgásokkal együtt nem reformálják meg a bürokratikus ügymenetet, az kliensoldalról nem jelent változást a megszokotthoz képest, a központi közigazgatási szerveknek (minisztériumok, háttérintézmények) amúgy is kevés dolguk van ügyfelekkel. Belülről viszont már rosszabbul fest a dolog, ugyanis ugyanakkora munkamennyiség elvégzését várják el a 15-20 százalékkal kevesebb embertől. 

Mióta október végén megkezdődött a nagy leépítési hullám, több érintett olvasónk is jelezte, hogy

a munkahelyén úgy rúgják ki az alkalmazottak egy részét, hogy a feladatokból nem vesznek el semmit.

A helyzet néhol kritikus, különösen azokban az intézményekben, amelyet már a közigazgatási létszámstop is a működőképesség határára sodort. Mint korábban beszámoltunk róla, a közigazgatásban nyár óta létszámstop van, amelyet a szakszervezetek szerint azért léptetett életbe a kormány, hogy pontosan fel tudják mérni a dolgozók számát a kirúgások és a bértábla átalakítása előtt.

A létszámstop azt is jelenti, hogy azok helyett sem tudnak új embert felvenni, akik felmondanak, nyugdíjba mennek, vagy lejár a határozott idejű szerződésük. Emiatt sok helyen ismétlődően túlórázni kényszerülnek a dolgozók, vagy a nem sürgős feladatokat folyton halogatni kényszerülnek. A közigazgatásban a túlórapénz ismeretlen fogalom, vagyis anyagi kompenzációra sem tarthatnak számot az érintettek.

A Miniszterelnökséget hetekkel ezelőtt megkérdeztük, mi a terv a létszámstop feloldásával, de mostanáig nem kaptunk választ és nem is kommunikáltak a témáról más felületen. Az biztos, hogy készül már a kirúgások lezajlása utánra a megmaradókra vonatkozó nagy bérreform, de még nem látni, mikor lép életbe és pontosan kiket érint majd. 

Az Ön munkahelyén is sok munka jut kevés emberre?
Írja meg nekünk!

Érdeklődtünk a Miniszterelnökségnél arról is, várható-e, hogy a leépítés után megmaradó dolgozók érdekében felülvizsgálják a munkafolyamatokat, egyszerűsítenek a bürokratikus ügymeneten, ahol lehetséges. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

A Népszava cikke szerint vannak olyan hivatalok is, ahol trükköznek az elbocsátásokkal és így vagy úgy visszafoglalkoztatják az elbocsátott embereket. A lap azt írja például, hogy a külügyminisztériumban nagyjából 30 ember határozatlan szerződését 1-2 éves határozott idejű szerződésre váltották ki, aki pedig ezt nem fogadta el, az mehetett.

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

A KSH pedig a lap információi szerint egy saját cégbe szervezte ki a portások, sofőrök, műszaki és gazdasági dolgozók egy részét, akik így nem számítanak közalkalmazottnak. Erről megkérdeztük az érintett hivatalokat, amint érkezik reakció, megírjuk. 

A hivatalok, minisztériumok amúgy változatos módjait választják a dolgozók menesztésének. Van olyan hivatal, ahol Budapestre rendelték a vidéki dolgozókat, hogy állománygyűlésen közöljék velük a rossz hírt, de van, ahol egyszerűen az ügyfélkapun írott email-ben közlik a köztisztviselőkkel megszűnt a munkahelyük. Egy olvasónk például azt írta, hogy ő éppen a szabadságát töltötte külföldön, amikor megkapta az államtitkár levelét az ügyfélkapun a felmentéséről. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?