Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Zöld Híd-konfliktus vége: távozik a Fidesznek nem tetsző vezetés

2018.11.30. 13:09 Módosítva: 2018-11-30 13:13:44

Sajtótájékoztatót tartott a nagy októberi kukakáosz főszereplője, a Zöld Híd leköszönő vezetése péntek délelőtt. Az eseményen egyrészt bemutatták, milyen gépparkkal adják majd át a cég és az azt tulajdonló önkormányzati társulás irányítását, másrészt beszámoltak az elmúlt hetek eseményeiről. 

A 116 települést tömörítő önkormányzati társulás lemondása után már csak megbízott ügyvezetője és Gödöllő polgármestere, Gémesi György elmondta, nagyon nehéz heteken vannak túl, de az a legfontosabb, hogy a katasztrófavédelem bevonása óta helyreállt a 350 ezer embert érintő szolgáltatás rendje. A katasztrófavédelem november elejétől irányító és finanszírozási szerepkörben van a területen, vagyis továbbra is a Zöld Híd végzi a hulladékszállítást, csak nem az NHKV Zrt. által biztosított forrásból, hanem a belügyminisztériumi keretből

Gémesi szerint ez nem gazdaságos működésmód, mert

nagyobb összeget fordítottak a katasztrófavédelem beszállása a működésre, mint amennyit ők előzetesen kiszámoltak havi működési költségnek.

Ahhoz azonban, hogy az visszaálljon a normális rend, vagyis a kukaholding általi finanszírozás, a kukaholdingnak újra ki kellene adnia a Zöld Híd visszavont közszolgáltatói megfelelőségi engedélyét. Amit a cég az ombudsmani jelentéssel összhangban levő álláspontja szerint egyébként is eleve jogtalanul ad ki az NHKV, és a visszavonás is jogtalan volt, meg is támadták a bíróságon.

A gödöllői polgármester azt mondta, az, hogy a kormány 26,5 milliárd forintos tőkeinjekciót hajtott végre a hulladékgazdálkodási ágazaton, önmagában igazolja, hogy a Zöld Híd fizetésképtelensége valós probléma volt. Azokat az összegeket is ismertette, amelyeket az NHKV-tól működésre visszakaptak az elmúlt két év folyamán:

  • 2017-ben még 4,7 milliárdot,
  • 2018-ban már csak 3,2 milliárd forintot.

Utóbbi már egyáltalán nem fedezte a működési költségeket Gémesi állítása szerint, ebből is látszik, hogy szándékos kivéreztetésről volt szó az állami holding részéről. A kormány nem ismeri el, hogy tényleg csak a finanszírozási gondok vezettek volna a kialakult helyzethez, a kukakáosz kirobbanása óta próbálta úgy beállítani az egész ügyet, mintha ellenzéki politikai játszma lenne.

A katasztrófavédelemmel való együttműködés óta ugyan zavartalan a feladatellátás és mindenki ki van fizetve, de a korábbi időkből maradtak még rendezetlen számlák, ezek miatt fenyegeti a céget NAV-inkasszózás, amiről az Indexen is beszámoltunk csütörtökön.

Az önkormányzati társulás új elnökét a tájékoztatás szerint a szombaton tartandó közgyűlésen választják meg, Gémesi azt mondta, 8 jelölt van, szerinte "a Fidesz jelöltje" közülük Fördős Attila, Vác fideszes polgármestere. A gödöllői polgármester reményét fejezte ki, hogy nem olyasvalaki lesz végül az elnök, akit "a pártközpontban akarnak", hanem aki szakmailag megfelel.

Gyenes Szilárd, a Zöld Híd megbízott ügyvezetője és Szűcs Attila, a Eurotrade Kft. (Magyarország egyik legnagyobb haszongépjármű-kereskedése) vezetője a sajtótájékoztató keretében bemutatták az új járműveket is, amelyeket uniós forrásból finanszírozott a Zöld Híd. Ezek az NHKV-s pénzfolyósítástól függetlenül jutottak a Zöld Hídhoz, a 9 új Iveco kukásautó összesen 478 millió forintba, míg a gyerekeket a Zöld Híd udvarba oktatásra hordó új MAN busz 31 millió forintba került, a közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálta. A cég új vezetése már ezekkel az új eszközökkel kezdhet majd neki a munkának. 

Gyenes Szilárdnál rákérdeztünk, mit szól a Figyelőben megjelent vádakhoz, miszerint magánokirat-hamisításért feljelentették a céget (elvileg ismeretlen tettest, de gyakorlatilag nyilván Gyenesről van szó), amiért állítólag 2,5 havi minőségi jutalék kifizetéséről rendelkezett november 30-ára előre dátumozva a cég informatikai vezetője részére. Gyenes azt mondta, összesen 144 600 forintos második féléves jutalomról van szó, amit az egyébként piaci bér alatt (bruttó 550 ezer forintért) foglalkoztatott IT-vezető fog kapni munkájáért, a dátum pedig azért szerepelt már a papíron, mert az átadás előkészítéséhez már elkezdték legyártani a szükséges dokumentumokat. Mint elmondta, a cég működését átvizsgálta egy nemzetközi auditorcég, ennek 8 napon belül meglesz az eredménye - reményei szerint pozitív -, amit nyilvánosságra fognak hozni. 

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a korábbi kormányzati javaslat ellenére egy önkormányzat sem bontott szerződést a Zöld Híddal, és egyetlen hatóság sem vont meg a cégtől egyetlen releváns engedélyt sem, csupán az NHKV-féle minősítést vonták vissza. Így valószínűsíthetően továbbra is a Zöld Híd marad a közszolgáltató a területen, és az új minősítés kiadására sor fog kerülni, ha megválasztják az önkormányzati társulás új elnökét és a Zöld Híd élére is új vezetőt neveznek ki.

Ha gyorsan képbe akar kerülni a hulladékgazdálkodási ágazat problémáival, akkor olvassa el ezt a cikket, vagy hallgassa meg ezt a podcastot

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?