7 milliárd forintja ragadhatott benn a Széchenyi Tőkealap-kezelőnek az NHB-ban

2019.04.01. 08:56

Az állami tulajdonban levő Széchenyi Tőkealap-kezelőnek 7 milliárd forintja ragadhatott bent a bedőlt NHB Bankban – írja a 24.hu.

A lap kérdésére a Széchenyi Tőkealap-kezelő az értesülést nem cáfolta, de nem is erősítette meg: azt írták, hogy a Növekedési Hitel Bank Zrt. végelszámolási eljárása jelenleg folyamatban van, a részletekről a vonatkozó szabályok alapján az eljárás után tudnak tájékoztatást adni, de az NHB megszűnése a tevékenységüket érdemben nem befolyásolja, sem likviditási, sem forrás-kihelyezési problémát nem okoz az NHB végelszámolása.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) múlt héten közölte, 3,9 milliárd forint kártalanítást fizet 756 betétesének. Betétesenként tehát 100 ezer euróig, vagyis nagyjából 32 millió forintig kártalanítanak, és az ügyfelek egy része már a héten meg is kapta a neki járó pénz.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő a Pénzügyminisztérium stratégiai irányítása alatt áll. Feladata elsősorban a kis- és középvállalkozások innovációjának támogatása pénzügyi forrásokkal. Tavaly az állam 8 milliárd forintot tolt bele az állam a nyolc éve létrehozott alapba, emellett pedig négy tőkealap kezelését is elnyerték a múlt évben.

A Pénzügyminisztérium nem válaszolt a lap kérdéseire.

Az NHB bedőlésével részletesen foglalkozó cikkünkben azt írtuk, hogy a bank a valódi piaci szereplők számára soha nem tűnt életképesnek, részben rendkívüli kicsi mérete miatt, részben zavaros növekedési elképzelései, baráti hitelezései miatt. A bank leginkább a Magyar Nemzeti Bank által finanszírozott Növekedési Hitel Program (NHP) közvetítésével foglalkozott, és ebből hitelezte például Matolcsy György fiának cégét.

Az NHB-nál a jegybank tavaly év végén talált súlyos likviditási problémákat, a bank ezután bezárta vidéki fiókjait, az MNB egy hónapos kifizetési korlátozást rendelt el, majd  visszavonta az bank tevékenységi engedélyét  és elrendelte végelszámolását.

Hogy pontosan kiknek ragadt bent pénze az NHB-nál, azt nem tudni pontosan. Arról már cikkezett a sajtó, hogy itt volt számlája  Matolcsy Ádám  cégeinek , ő viszont még időben átvitte a pénzét a Gránit Bankba. Az viszont biztos, hogy az NHB egyik károsultja a kormányzati körökben nagyon népszerű Valton biztonsági cég, amelynek állítólag  több milliárd forintja  volt Szemerey bankjában.