Bige: Elnézést kérek, most mindenki nagyon feszült

FA090995-AE59-493E-B7AB-137EB9D2D571
2019.06.12. 15:33 Módosítva: 2019.06.12. 15:39

Vérbeli leszámolásnak tűnik mindaz, ami az ország egyik leggazdagabb embere körül történik. Bige László műtrágyakirály vállalkozásait szinte hetente ellenőrzik a hatóságok, nemrég a vállalkozót ráadásul két napra a rácsok mögé is zárták, és úgy tűnik, ebben a háborúban Bige lesz az, aki elvérzik.

Itt tartottunk szerdán hajnalban, amikor Szolnok felé vettem az irányt, hogy megnézzem, mi történik a szolnoki ipari parkban hatalmas területen elhelyezkedő Bige Holding műtrágyagyárában, amelyet a hírek szerint Bige a hatósági fellépés után inkább bezár. A főbejárat előtti parkoló fele reggel üresen tátongott, és az egész épület elhagyatottságot sugárzott.

A portás megtiltotta, hogy fotózzak, majd a teherkapuhoz irányított, mondván, "korán van még, ott talán nagyobb a forgalom". Ott azonban egy biztonsági őr állta utamat, és közölte, hogy távozzak.

Háború és politika a cégcsoport körül

Bigéről régóta pletykálják, hogy az ország leghatalmasabb emberének tett keresztbe, és most úgy tűnik, hogy eljött a visszavágás ideje. Erre ő maga utalt, amikor a múlt héten az RTL Klubnak nyilatkozott, azután, hogy a szolnoki gyárát, a két műtrágyagyárból a kisebbet, megszállta a katasztrófavédelem, és a környezetvédelmi szabályok megsértésére hivatkozva leállították a termelést. A Népszavának pedig az Erdélyből Magyarországra áttelepedett Bige azt mondta, „egyesek hatósági segédlettel, ingyen szeretnék megszerezni a vagyonomat”, de nem alkuszik, inkább bezárja a gyárát. Más hangok szerint viszont a cégcsoport amúgy is ramaty anyagi helyzetben van, így a bezárás előremenekülésként is értelmezhető.

A katasztrófavédelem az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő. A Bige Holding azonban úgy véli, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt. A veszélyes anyagok szintcsökkentése nemcsak hogy ellehetetlenítené a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre utasítás pedig felbujtás.

Pedig a teherbejárat is üresen ásítozott. Itt hetekkel ezelőtt még sűrű kamionoszlopok várták a bejutást, most a telep túloldalán lévő kis céghez igyekvő kisteherautó volt az egyetlen, amiért meg kellett mozdulni.

Az egykor működő gyár most csendes. Oldalt több ezer négyzetméteren állnak a felcímkézett és teletömött műtrágyás zsákok, amikért lehet, hogy már soha senki nem fog jelentkezni.

Pedig a szolnoki műtrágyagyár nemcsak az országot látta el műtrágyával, de számos külföldi országba, még Japánba is eljutott a termék.

Egy arra motorozó horgásszal elegyedtem szóba, aki egykor maga is ott dolgozott, azon a "lepratelepen", a savas részen, mondta. Ő mutatta nekem a telep előtt elhaladó út túloldalán azt kivájt, több száz méter hosszú sávot, amelyen a kamionok várakoztak annak idején, hogy bejuthassanak a telepre. Azt mondta, az utóbbi időben rendesen megcsappant a gépjárművek száma, pedig régen még Lakitelekről és Szentkirályról is idejártak műtrágyáért.

Mondom is, mi lesz most azzal a rengeteg műtrágyával, már nem kell senkinek. Tegnap is hazaküldték a társaság jó részét, hogy nincs munka. Bige meg nem adja oda senkinek, inkább bezárja, mondta a motoros férfi. 

Az ilyen helyzet rengeteg ember életére, családjának megélhetésére van kihatással, nem is csoda, hogy mindenki ideges a környéken. A biztonsági őr például arra hivatkozott, miközben rendőrt akart hívni, hogy 

ahelyett, hogy Orbánnál, Mészárosnál meg Csányinál szaglásznék, miért idejöttem.

A cégtől senkivel nem sikerült beszélnünk. Pedig kedden telefonon is jeleztem az érkezésemet, és levelet is küldtem nekik.

A szolnoki biztonsági őr rúg

Az irodaépületben is hiába vártam bárkire, a biztonsági őr ki akart hajítani, majd mikor távoztam, a kapuban megrúgott, és a telefonomat akarta megszerezni.

Add ide, vagy szétverem a fejedet!

Bige Lászlót hetek óta próbáltam elérni telefonon, most SMS-ben megírtam, hogy a biztonsági őr megrúgott. Nem sokkal később Bige felhívott és elnézést kért. Azt mondta, hogy mindenki nagyon feszült a gyárban.

Szolnok mindenesetre most szegényebb lesz egy több száz főnek munkát adó gyárral, és egyelőre esély sincs arra, hogy ez a közeljövőben megváltozzon.