Tiborcz István ki, Jellinek Dániel be: új vezető tulajdonos az Appeninnben

Jellinek-Dániel-Indotek-Csoport
2020.05.15. 16:51 Módosítva: 2020.05.16. 09:41
Jellinek Dániel és az OTP Bank két befektetési alapja vásárolta meg a tőzsdén jegyzett Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. ingatlanos cégben a BDPST Zrt. (Tiborcz István érdekeltségének) részesedését.

Az Avellino a hazai focirajongóknak, totójátékosoknak ismerősen csenghet, éppen két éve rázta meg az olasz sportéletet, hogy a nagymúltú Avellino csapata csődbe ment, és a klubot lesorolták a negyedik osztályba. A jövőben nemcsak a totózóknak, de a honi tőzsdéseknek is ismerősen csenghet ez a név, jó esetben szerencsésebb konnotációval.

Új Appeninn-tuljdonosok

Jelentős részesedés cserélt ugyanis gazdát az Appeninn Nyrt. tőzsdén jegyzett ingatlanos cégben. Mészáros Lőrinc után Tiborcz István is nagyjából kiszállt a társaságból, vagyis NER-telenítődött a társaság.

A vevők kilétéhez már érdemes volt a Céginfo.hu-ban böngészni, mert ugyan két kisebb pakettet az OTP-csoport egy-egy alapja vett meg, de a nagyobb csomagot egy frissen alapított, az üzleti életben eddig ismeretlen projektcég, az Avellino Holding Zrt. szerzett meg.

Az említett olasz városnevet viselő projektcégneknek még a tulajdonosa sem csengett ismerősen, a változatosság kedvéért az egy portugál városról lett elnevezve (Valongo Holding Zrt), ám ennek a társaságnak már ismerős a gazdája, Jellinek Dániel, aki az Indotek-csoport révén az utóbbi időben jó sok ingatlanvásárlásban bukkant fel, emlékezetes volt az MKB- és az OBA-portfólió, a Sofitel, a Gellért, egy csomó pláza, de a Diófa Alapkezelő is. (Cikkünk írása közben az Indotek közleményben is bejelentette a vásárlást.)

A BDPST pedig csak azért „nagyjából” szállt ki, mert az 5 százalékos szint alá szorult, de a bejelentett tranzakciós részvényszám alapján még egy pár százaléknyi papír maradt nála, de állítólag hamarosan ezt is értékesíteni fogják. 

Az új arcok

Az Avellino Holding 24 százalékot vásárolt, az OTP-csoport már eddig is 5 százalék feletti részesedéssel bírt a cégben, ehhez vásárolt még egy-egy alapja pártízezer részvényt.

Jellinekről éppen egy éve írtunk portrét, amit akkor azzal zártunk, hogy

ha a piacon hallott pletykáknak csak a harmada igaz, a következő hónapokban még bőven hallunk majd méretesebb Indotek-vásárlásokról.”

Így is történt, plázák, szállodák, külföldi érdekeltségek egész sora, valamint a Diófa Alapkezelő is hozzá került azóta. A mindenevő befektető részben saját forrásból, részben kisebbségi tulajdonostársa az amerikai Stryker-család. részben bankhitelből terjeszkedett.

Megváltozott leosztás

A tranzakció előtt a tőzsdei Appeninnben a BDPST Zrt-nek 29,3, az erdélyi származású és egyre komolyabb építőipari szereppel bíró Balázs Attilának (Zinventive Zrt. ) 18,33 (ő vásárolt Mészáros Lőrinctől), míg az OTP-csoportnak (OTP Ingatlanbefektetési Alap) 5,09 százalékos részesedése volt.

Az Appeninn új részesedései alapján Jellinek Dánielnél lesz a legnagyobb pakett, Balázs Attila (Bayer Construct) és az OTP-csoport követi őt, de jelentős marad a közkézhányad, mert a három tulajdonosnak nincsen együtt sem 50 százaléka.

Úgy tudjuk, hogy a háromból semelyik kettő nem fog összehangoltan fellépni, az egymással amúgy vélhetően jó viszonyban levő Mészáros és Tiborcz értékesítése is külön vonalon szerveződött, mindenesetre az érdekesség, hogy a városi pletykák szerint Balázs Attila inkább Tiborcz Istvánnal van jóban, Mészáros és Balázs között azonban erős a rivalizálás.

Új viszonyok

Annak lehet jelentősége, hogy az Indotek nem az egész Tiborcz-pakettet vette meg, csak egy 25 százalék alatti részt, a tőzsdén ugyan a 33 százalékos küszöb átlépése lényeges, de versenyhivatali, vagy számviteli (konszolidálási) kérdésekben fontos lehet, hogy valaki átlépi-e a 25 százalékot egy adott cégben.

Az eredetileg Ádámosi György, majd Mészáros Lőrinc, végül Tiborcz István, legújabban pedig Jellinek Dániel nevével fémjelezhető, igazi vándormadárként viselkedő Appeninn-portfólió erős szinergiát mutat az Indotekkel, Jellinek Dániel fő cégével. Jellinek régóta a B és a C-kategória területén dolgozik, vagyis biztosan „szakmai”, azaz aktív tulajdonos lesz.

A két portfólió szinergikus lehet, bár azt előre nehéz megmondani, hogy egy száz százalékban és egy 24 százalékban birtokolt portfóliót hogyan lehet összehangolni. Vagyis biztosan lehet költségcsökkentést elérni a közös pénzüggyel, hr-rel, szerelőgárdával, üzemeltetéssel, de egy ilyen esetben az Appeninn kisebbségi tulajdonosainak hitelesen el kell adni, hogy a két csoport közötti elszámolásnál nem lejt a pálya a teljesen saját cég felé, a csak 24 százalékban birtokolt cég felől.

SZIT

Jellinek azon is elgondolkodhat, hogy sokáig a nyilvánosság elől inkább elrejtett ingatlanos világát nem érdemes-e kinyitni a szit (szabályozott ingatlanbefektetési társaság) irányába, amivel sok adót meg lehet spórolni.

Azok, akiknek nagy ingatlanportfóiójuk volt, 2019-ben remek évet zártak, nagy kérdés, hogy kit mennyire roppantott meg a válság. A BDPST, az Indotek és az OTP ingatlanalapjai aligha van a veszélyeztetett zónában.

Az említett társaságok, vagy konkrétan az Appeninn jövőjéről a deal napján korai lenne bármit mondani, de az biztos, hogy

a közeljövőben sok minden lesz eladó a régióban

(bevásárlóközpontok, szállodák, irodák is bedőlhetnek a járvány miatt), akinek marad tőkéje, hitelkerete, az ebben a nagy kínálatban biztosan tud majd halászni, főleg a turisztikailag erősebb államokban, a görög, az olasz, a horvát piacon.

(Borítókép: Jellinek Dániel az Indotek csoport tulajdonosa - forrás: Indotek)