Megjelent a rendelet, immár hivatalos a minimálbér-emelés

DSC8858
2021.12.15. 21:21

Immár hivatalos: 2022. január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér és 260 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum, az úgynevezett „szakmunkás minimálbér” – a kormány kihirdette az erről szóló rendeletét a szerda este megjelent Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet rögzíti, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 200 000  forint, hetibér alkalmazása esetén 45 980 forint, napibér alkalmazása esetén 9200  forint, órabér alkalmazása esetén 1150 forint.

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 260 000  forint, hetibér alkalmazása esetén 59 780 forint, napibér alkalmazása esetén 11 960 forint, órabér alkalmazása esetén 1495 forint.

A rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit első alkalommal a 2022. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

A Kormányzati Tájékoztatás Központ (KTK) MTI-nek küldött közleményében felidézik, a béremelések érdekében a kormány 750  milliárdos adócsökkentésekkel segíti a hazai vállalkozásokat. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér 2009-hez képest háromszorosára emelkedett; januártól magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagbér volt – írják.

Hozzáteszik, a közszférában átfogó béremelési programokat hajtott végre a kormány az elmúlt években, és januártól tovább emelkedik az ápolók, az orvosok, a szociális, a bölcsődei, kulturális, a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok bére. A versenyszféra béremeléseit a kormány a munkát terhelő adók csökkentésével ösztönzi, ennek köszönhetően a béremelkedés a járvány ellenére is töretlen.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért és a minimálbérhez kötött családtámogatásokat is (például gyed, nagyszülői gyed, gyod, táppénz, álláskeresési járadék). A dolgozó gyermekes szülők emellett februárban visszakapják az idén befizetett SZJA-jukat az átlagbér szintjéig.

A KTK közleményében hangsúlyozza, a baloldal nyolc éves kormányzása alatt a minimálbért mindössze 23 500 forinttal emelte. 2009-ben a minimálbér mindössze 71 500 forint volt,  a szakmunkás minimálbér 87 000 forint volt. Eközben a többi V4-es országban 30 százalékkal nőtt a minimálbér vásárlóereje, a magyar minimálbér vásárlóértéke  2 százalékkal csökkent. 2010 óta a minimálbér összege közel háromszorosára, a vásárlóértéke is közel kétszeresére nőtt.

A közfoglalkoztatási bér is jelentősen emelkedik januártól: a jelenlegi 85 ezer forintról 100 ezer forintra nő – erről Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután írt Facebook-oldalán. Ez megfelel annak a célkitűzésnek, hogy az az ideális közfoglalkoztatási bérszint a minimálbér 50 százaléka. A kormány célja ugyanis az, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti munka lehetőség legyen továbbra is az álláskeresőknek – teszi hozzá a KTK.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)