Térképen mutatjuk a rezsisokk miatt bezáró ismert budapesti éttermeket

GettyImages-1242857555
2022.10.13. 15:50
Sorra zárnak be az éttermek, miután a koronavírus-járvány után beköszöntő energiaválság térdre kényszerítette őket. A Portfolio összegyűjtötte, mely ismert éttermek húzták már le a rolót Budapesten.

Az egyik étteremlánc tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, esetükben a rezsi három-négyszáz százalékkal, az alapanyagárak pedig 100-150 százalékkal emelkedtek, miközben az órabérek megduplázódtak. Ehhez jön még hozzá a januártól bevezetésre kerülő kötelező adatszolgáltatás, ami további anyagi terhet ró a vállalkozókra.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László úgy látja, a bezárási hullám jövő év elejétől felerősödhet, mivel az év első két hónapjában a tapasztalat szerint mindig bezuhan a kereslet, amit a karácsonyi időszak sem tud megfelelően ellensúlyozni.

Az eddigi utolsó aranyévben, 2019-ben 1500 milliárd forint árbevételt értek el a magyar vendéglátóhelyek, ezt a lendületet törték derékba a válságok, és egyelőre nem látszik a fény az alagút végén – írja a Portfolio. A lap összeszedte, melyek azok a legfontosabb éttermek a magyar fővárosban, amelyek már bezártak.

  • Olimpia
  • Csalogány26
  • KisBíró
  • Galopp Majo Gyál
  • Új Sipos
  • Baraka (2020)
  • Tranzit
  • Ételműhely Gourmet Kantin és Bár
  • Őrház & Chill BBQ TahitótfaluTerra – GianniFunky Pho (2020)
  • Le Poulet (2020)
  • KNRDY (2020)
  • Soul Food Budapest (2020)
  • Aum Étterem (2020)
  • Múzeum Kávéház és Étterem (2020)
  • Kárpátia Étterem és Söröző (2020)
  • Pesti Disznó (2020)
  • Meat & Sauce (2020)
  • Fricska Gastropub (2021)
  • Pipipont szendvicsbár
  • Wekerle – csökkentett nyitvatartás
  • Guri Serház ÚjbudaUp & DownPetrus – újranyitott
  • Nudli Tésztakantin

A szállodákat sem kímélte az energiaválság

Az elszálló alapanyag- és energiaköltségek a szállodákat is nagyon nehéz helyzetbe hozták, többek között Sopron híres szállodája is a bezárás mellett döntött.

Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, minden megváltozik a szállodapiacon. Mint írta, a régi, modernizálatlan, kevésbé energiahatékony hotelek várhatóan nehéz helyzetbe kerülhetnek, így ez a kínálat csökkenéséhez vezet, de egyben egy általános színvonal-emelkedés is hozhat, hiszen a modernebb, stabilabb üzleti alapokon álló hotelek maradnak majd talpon. A bezárások miatt meg fog jelenni egy olyan munkaerő-túlkínálat a piacon, amire az elmúlt nyolc-tíz évben nem volt példa – tette hozzá.

(Borítókép: Manaure Quintero / Bloomberg / Getty Images)