Térképen mutatjuk a rezsisokk miatt bezáró ismert budapesti éttermeket
További Gazdaság cikkek
- Az influenszerek is rajta vannak az új hatóság radarján
- Nincs mese, hiába jó minőségű a magyar élelmiszer, olcsóbbá kell tenni
- Megszavazta a parlament, óriási változások lesznek az adózásban
- Bejelentést tett a kormány, nagyon fontos változások jönnek a SZÉP-kártyáknál
- Nagy Márton új szövetséget ajánl a gazdasági növekedéshez
Az egyik étteremlánc tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, esetükben a rezsi három-négyszáz százalékkal, az alapanyagárak pedig 100-150 százalékkal emelkedtek, miközben az órabérek megduplázódtak. Ehhez jön még hozzá a januártól bevezetésre kerülő kötelező adatszolgáltatás, ami további anyagi terhet ró a vállalkozókra.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László úgy látja, a bezárási hullám jövő év elejétől felerősödhet, mivel az év első két hónapjában a tapasztalat szerint mindig bezuhan a kereslet, amit a karácsonyi időszak sem tud megfelelően ellensúlyozni.
Az eddigi utolsó aranyévben, 2019-ben 1500 milliárd forint árbevételt értek el a magyar vendéglátóhelyek, ezt a lendületet törték derékba a válságok, és egyelőre nem látszik a fény az alagút végén – írja a Portfolio. A lap összeszedte, melyek azok a legfontosabb éttermek a magyar fővárosban, amelyek már bezártak.
- Olimpia
- Csalogány26
- KisBíró
- Galopp Majo Gyál
- Új Sipos
- Baraka (2020)
- Tranzit
- Ételműhely Gourmet Kantin és Bár
- Őrház & Chill BBQ TahitótfaluTerra – GianniFunky Pho (2020)
- Le Poulet (2020)
- KNRDY (2020)
- Soul Food Budapest (2020)
- Aum Étterem (2020)
- Múzeum Kávéház és Étterem (2020)
- Kárpátia Étterem és Söröző (2020)
- Pesti Disznó (2020)
- Meat & Sauce (2020)
- Fricska Gastropub (2021)
- Pipipont szendvicsbár
- Wekerle – csökkentett nyitvatartás
- Guri Serház ÚjbudaUp & DownPetrus – újranyitott
- Nudli Tésztakantin
A szállodákat sem kímélte az energiaválság
Az elszálló alapanyag- és energiaköltségek a szállodákat is nagyon nehéz helyzetbe hozták, többek között Sopron híres szállodája is a bezárás mellett döntött.
Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, minden megváltozik a szállodapiacon. Mint írta, a régi, modernizálatlan, kevésbé energiahatékony hotelek várhatóan nehéz helyzetbe kerülhetnek, így ez a kínálat csökkenéséhez vezet, de egyben egy általános színvonal-emelkedés is hozhat, hiszen a modernebb, stabilabb üzleti alapokon álló hotelek maradnak majd talpon. A bezárások miatt meg fog jelenni egy olyan munkaerő-túlkínálat a piacon, amire az elmúlt nyolc-tíz évben nem volt példa – tette hozzá.
(Borítókép: Manaure Quintero / Bloomberg / Getty Images)