2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Reagáltak a politikusok Matolcsy György válságbeszédére

D KOS20210706046
2022.12.05. 16:19
Varga Mihály pénzügyminiszter reagált Matolcsy György nagy port kavart kijelentésére. Ezenkívül hétfőn a parlamentben is vita tárgyát képezte a jegybank elnökének az a beszéde, amelyben azt mondta: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

Matolcsy Györgytől az Országgyűlés Gazdasági Bizottságnak hétfői ülésén hangzottak el erős kijelentések a magyar gazdaság állapotával kapcsolatban. A jegybank elnöke azt mondta, hogy a 2021-es költségvetést elrontotta a kormány, hogy jövőre 15-18 százalékos infláció várható, és hogy Magyarország gazdasági válságba kerülhet. 

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

mondta Matolcsy György.

Varga Mihály: A jegybank elnökének igaza van, de…

„A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat – írta Matolcsy beszédére reagálva Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (a harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire

– tette hozzá a Facebook-posztban a  pénzügyminiszter. 

A pénzügyi államtitkár felsorolta az eredményeket 

Matolcsy beszédére a parlament hétfői ülésén is számos reakció érkezett. Arról már korábban is írtunk, hogy Z. Kárpát Dániel (Jobbik) és Tordai Bence (Párbeszéd) miként reagáltak a beszédre a parlament hétfői ülésén. Előbbi az őszödi beszédhez hasonlította a jegybankelnök felszólalásának jelentőségét, míg utóbbi azt mondta: „Matolcsy György megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak”.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára máshogy látja a dolgokat. Az MTI tudósítása szerint a politikus egyrészt leszögezte, hogy az MNB-nek nincs kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így a jegybankelnök a véleményét teljesen szabadon mondhatja el.

Felidézte azt is, hogy a kormány az elmúlt 12 évben sokat tett azért, hogy a gazdasági növekedés éves szinten meghaladja a 4 százalékot. Felszólalásában beszélt a munkaalapú társadalom kialakításáról, az adócsökkentésekről, a beruházásokról, és azt mondta, hogy ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára.

Fidesz-felár, Dzsingisz kán, háború és béke, külföldi szponzorok  

Tállai András után Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szólalt fel, aki azt mondta, hogy ugyanezen kormány alatt az idei évben került sor adóemelésekre, megszorításokra, a kata megszüntetésére, a pedagógusok kirúgására, az uniós források felfüggesztésére és a magas inflációra. Szerinte legfeljebb erre lehetnek „büszkék” a kormánypárti képviselők, miközben a lakosság „Fidesz-felárat” fizet mindenért a rossz kormányzás miatt.

A momentumos politikus szerint Orbán Viktor megtévesztette és átverte a magyarokat, miközben a rossz kormányzás miatti problémákat mások nyakába akarja varrni.

Önök lassan 13 éve kormányoznak. Ki a hibás még önök szerint? Szvatopluk, Koppány vagy Dzsingisz kán? 

– tette fel a történelmi személyekre utaló kérdést Gelencsér Ferenc, aki szerint a kormánypártoknak láthatóan fogalmuk sincs arról, mi lesz a jövő héten.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ezután arról beszélt: nem meglepő, hogy az ellenzék és a kormány másképp látja az évet. Az államtitkár 2022 legfontosabb kérdései közé sorolta a háború és a béke ügyét, a megélhetést és a munkahelyeket fenyegető brüsszeli szankciókat és a baloldali dollárbotrányt.

Felidézte, hogy a kormánypártok országjárásán többen azt firtatták, mikor áll végre a baloldal a béke oldalára. Azt is tudakolták, egyetért-e a baloldal azzal, hogy a kormány akadályozza meg az országnak káros energiaszankciókat. Kijelentette: a kormány nem fogja elfogadni az országnak káros szankciókat. Végül azzal zárta a felszólalását, hogy szerinte a baloldali kampányhoz több milliárd forintnyi támogatás érkezett külföldről, és a baloldal ezért cserébe a „szponzoraik”  érdekeit képviseli.

A Mi Hazánk az Ukrajnának szánt támogatásokat kérdőjelezte meg 

Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy egyre több benzinkúton nem tudnak üzemanyaghoz jutni az emberek, és az egekbe szöktek a rezsiárak, csődben vannak az önkormányzatok, magas az infláció, közben pedig folyamatosan nő az államadósság, holott a kormány ennek az ellenkezőjét ígérte. 

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU ebben a helyzetben „találta ki”, hogy  támogatni kell Ukrajnát, amihez a forrásokat hitelből teremtenék meg. Erre a magyar kormány bejelentette, hogy önként támogatja Ukrajnát a magyar adófizetők pénzéből, ebben a katasztrofális gazdasági helyzetben – mondta a politikus.

Toroczkai László hozzátette: kérdéses, hogy egy elhúzódó háborúban meddig tervezi ezt a támogatást a kormány,

és hogy az Ukrajnának adott támogatás eljut-e a valódi rászorulókhoz. 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára erre úgy reagált:  Magyarország nem akarta ezt a háborút, és miután közvetlen szomszédja Ukrajnának, különösen érdekelt a béke mielőbbi megteremtésében. Magyarország konzekvensen kiáll a béke és a párbeszéd mellett – emelte ki, majd felhívta a figyelmet arra, hogy miközben Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, az első naptól kezdve minden segítséget megadott az onnan menekülőknek.

A Nyugat elkötelezett, hogy fenntartsa az ukrán állam működését, ami egyre nehezebb – magyarázta az államtitkár, majd hangsúlyozta: Magyarország ebből az elhatározásból nem tud kimaradni, de nem egy kollektív hitel formájában, hanem bilaterális alapon szeretné rendezni ezt a kérdést.

(Borítókép: Matolcsy György 2021. július 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)