Itt a nagy bejelentés: döntött a kormány a napelemes elszámolásról

GettyImages-81191265
2023.09.08. 13:43
A Fidesz-frakció kezdeményezése és az iparági szövetségek álláspontja is a napelemesekre vonatkozó éves elszámolás további fenntartása mellett szólt – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki azt is bejelentette, hogy marad az éves elszámolás minden már meglévő beruházás esetén.

Lantos Csaba úgy fogalmazott, a napokban arra kérték a hatáskörrel rendelkező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy vizsgálja meg a szabályozás módosításának lehetőségét. Ezt követően a tárcavezető kijelentette:

van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetén, sőt azoknál a beruházásoknál is, amelyeknél az igényeket már benyújtották.

A miniszter tájékoztatása szerint a hivatal a lehető legrövidebb időn belül elvégzi a szükséges rendeletmódosítást. Így a jövő évtől is fenntartják az éves elszámolást a már működő lakossági napelemes rendszereknél, a telepítéstől számított 10 éven át.

A Fidesz-frakció kezdeményezése és az iparági szövetségek álláspontja is az éves elszámolás további fenntartása mellett szólt. A brüsszeli elvárás viszont az, hogy január elsejével változtassuk meg az elszámolási rendszert, vezessük be a bruttó elszámolást

– mondta Lantos Csaba, aki ezt követően kiemelte: a kormánydöntés értelmében a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzák a már üzemelők mellett azokra a háztartási kiserőművekre is, amelyek működtetői az idei év szeptember 7-ig jelezték fejlesztési igényüket. Az utóbbiak esetében 2026. január 1-ig adnak majd a hivatali rendeletmódosítások a beruházások befejezésére időt. Így a már előkészületben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük legkésőbb 2025 végéig lezárul.

A mostantól beérkező újabb igények egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek – emelte ki a tárcavezető. Lantos Csaba végezetül ígéretet tett arra, hogy hamarosan tájékoztatást adnak az átmeneti betáplálási korlátozás fokozatos feloldásáról.

Óriási fordulat történt

Mint ismert, Lantos Csaba energiaügyi miniszter nagyjából két hete rövid videóban jelentette be, hogy változás következik a napelemes rendszereknél: visszamenőleg is hatályosan, jövő januártól – a feltelepítéstől számított – tíz éven keresztül nem éves, hanem havi elszámolásba kerül minden napelemes rendszert üzemeltető személy – fogalmazott akkor a tárcavezető.

Majd kedden Kocsis Máté Facebook-oldalán arra kérte az energiaminisztert, hogy „a brüsszeli döntést felülírva, a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!” – zárta bejegyzését a frakcióvezető. Szerdán ennek értelmében az Energiaügyi Minisztérium egyeztetésbe kezdett az iparági szereplőkkel. A mostani döntés ennek fényében születhetett meg.

A napelemekkel kapcsolatos további híreinket itt találja.

(Borítókép:  Robert Nickelsberg / Getty Images)