Nincs több titok, erre költheti a kormány a gigantikus kínai hitel egy részét

2024.09.06. 20:48
Elektromosgépjármű-töltőállomások bővítésére költheti a magyar állam az egymilliárd euró összegű kínai devizahitel egy részét. Az áprilisban felvett összegből azokat a beruházásokat finanszírozhatják, amiket az elmaradt uniós helyreállítási alap miatt nem tudnak kifizetni.

Mint írtuk, egymilliárd euró hitelt vett fel kínai bankoktól a magyar állam. A kormány április 19-én hívta le a teljes összeget. A kamat, a törlesztés ütemezése és az egyéb részletek egyelőre nem ismertek. A devizahitelt a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától vették fel hároméves futamidőre. 

Varga Mihály pénzügyminiszter augusztus végén egy interjúban beszélt arról, hogy „a magyar kormánynak nincs takargatnivalója”, ezért kezdeményezték a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez. A pénzügyminiszter azt is elárulta, hogy az egymilliárd euró összegű kínai hitelt egy energiahatékonysági beruházás érdekében veszik fel. 

A Portfolio szerint az EU-s helyreállítási pénzek hiányában a kormánynak más fedezet után kellett nézni ahhoz, hogy két uniós pályázatot is finanszírozhasson.

A lap úgy tudja, hogy a közel 400 milliárd forintos kínai hitel egy részét elektromosgépjármű-töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány.

Példaként említettek egy 28 milliárd forintos júliusi pályázatot, amelyet Elektromosgépjármű-töltőállomások telepítése címen tettek közzé. A kormány augusztustól szerette volna megnyitni a parkot, amire azóta sem került sor. Emellett a kínai hitelből egy 30 milliárd forint keretösszegű céges elektromosjármű-vásárlási pályázatot is fedeznének.

A Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Magyarországon a zöld rendszámos gépjárművek száma átlépte a 100 ezer darabot. A kormány már tavaly augusztus végén célul tűzte ki az elektromosautó-töltési és az elektromosjármű-vásárlási pályázatot. A magyar állam kormányhatározatban rögzítette, hogy a költségvetés terhére is finanszírozni lehet a projekteket, amennyiben az EU-s pénzek nem érkeznének meg. 

A portál szerint valószínű, hogy a kínai hitelből tervezik kifizetni azokat a beruházásokat is, amelyeket az elmaradt uniós helyreállítási pénz terhére tervezett megvalósítani a kormány.