Hiába szorít a határidő, egyre kevesebb elektromos autó talál gazdára Nagy-Britanniában

2024.09.27. 18:32
Az elektromos autók gyártása a közelgő 2035-ös, belső égésű motoros járműveket érintő határidő ellenére csökken. A gyártók javított töltőrendszereket, csererendszereket és adócsökkentéseket javasolnak annak érdekében, hogy meghozzák az emberek kedvét az elektromos autók vásárlására.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) iparági szervezet szerint az elektromos autók gyártása – a hagyományos belső égésű motorok közelgő értékesítési tilalma ellenére – a múlt hónapban több mint 25 százalékkal csökkent. A Jaguar Land Rover (JLR) brit autógyártó a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy az elektromos autók vásárlása vonzóbbá váljon. 

Trevor Leeks, a JLR egyik üzemeltetési igazgatója szerint több olyan beruházásra van szükség, amivel az elektromos járművek (EV) töltőinfrastruktúráját bővítik. Hozzátette, hogy a járműcsere-programok szintén pozitív hatással lennének a keresletre.

A brit közlekedési minisztérium legfrissebb adatai szerint júliusban 64 632 nyilvános elektromos járműtöltő készüléket helyeztek üzembe az Egyesült Királyságban. Korábbi felmérések viszont azt mutatják, hogy az EV-tulajdonosok közel háromnegyede elégedetlen a nyilvános töltési rendszerrel. A legutóbbi kormány bejelentette, hogy 2030-ig mintegy 300 ezer nyilvános EV-töltőpont létrehozását tervezik.

A brit kormány 2035-ös határidőt tűzött ki a fosszilis üzemanyaggal működő motorok értékesítésének fokozatos megszüntetésére, amit Rishi Sunak korábbi miniszterelnök tavaly öt évvel meghosszabbított. A határidőig az eladásoknak időközi célokat kell elérnie – idén az újgépjármű-eladások 22 százalékának elektromosnak kell lennie. Ezt 2025-re 28 százalékra  kell emelni, 2030-ra pedig az összes eladás 80 százalékának elektromos autónak kell lennie.

Az elektromos autók iránti gyenge kereslet miatt a Volkswagen Csoport  visszafogta a gyártást több német városban is, és a cég a belső égésű motorral rendelkező modellek gyártásának kiszélesítését fontolgatja. A BMW derűlátóbb az elektromos autókat illetően: meredeken emelkednek a gyár kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásai.