Cukormaffiózókat buktatott le a NAV

2015.04.20. 11:04

A NAV pénzügyőrei felszámoltak egy cukorral kereskedő bűnszervezetet, amely 1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

A gyanú szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerzett be kristálycukrot fiktív magyar cégek nevében. Az így beszerzett árut magyar cégekből álló hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették belföldi vevőiknek, akik ebből szintén hasznot húztak.

A jelenlegi adatok szerint a vevők 1,2 milliárd forintnyi áfát csaltak el.

Arról, hogy a cukormaffia hogyan működik, itt és itt írtunk bővebben korábban.

A NAV hatvan helyszínen – cégek székhelyén, telephelyén, könyvelőirodákban és egy ügyvédnél – tartott házkutatást. A bűnszervezet akasztói vezetőjénél nemcsak az aznapi értékesítéshez kapcsolódó számlákat, hanem a cukorbeszerzés igazolására szolgáló fiktív számlákat is megtalálták.

Az akció ideje alatt egy budapesti helyszínen megjelent egy lengyel kamion, amely éppen a fiktív számlákon szereplő cukrot szállította volna le a tényleges vevőnek. A szállítmány nem ért célba, és az újabb áfavisszaélést is sikerült megakadályozni. A lefoglalt iratok szerint a bűnszervezet 119 forint plusz áfa kilónkénti árat tudott produkálni a cukor értékesítésekor.

A pénzügyi nyomozók és a revizorok az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére kétmilliárd forint értékben üzletrészeket, járműveket, ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak. A bűnszervezet irányítóit, a hasznot húzó társaságok vezetőit, a bűnszervezet tagjait, könyvelőit, valamint két szlovák állampolgárt költségvetési csalás, a bűnszervezetet segítő ügyvédet közokirat-hamisítás gyanúja miatt hallgatták ki. Tizenegy embert őrizetbe vettek, a Kecskeméti Járásbíróság valamennyiüket előzetes letartóztatásba helyezte.  • Hírek
  • Bankszámla