Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Felpöröghet idén a legális pénzmosás

2017.01.05. 07:57

Ahhoz képest, hogy a kormány bevállalta az etikailag megkérdőjelezhető legális pénzmosást nálunk, a dolog még csak nem is jött be, erről Stabilitási Megtakarítási Számláról itt írtunk legutóbb.

Pénzt mosnék, hogy tegyem állami segítséggel? 

Az állami pénzmosási programunk lényege az volt, hogy a legalább 5 millió forintos összeg származását és a közteher megfizetését nem firtatja az adóhatóság, ha meghatározott feltételekkel öt évre államkötvénybe fekteti a pénzt homályos jövedelem szerzője. Az ötödik év után a pénzt adómentesen ki lehet venni a kamatokkal együtt, és soha senki nem akadékoskodhat utána, hogy honnan jött igazából pénz.

Egy ember a legutóbbi adatok alapján csak 95 millió forintot mosott így tisztára nálunk, összesen pedig 7,67 milliárdot, ami elenyészőnek tűnik. Ennél valószínűleg egy nagyobb offshore baráti kör egyedül is többet haza tudna hozni, összességében nagyságrendekkel több, kétes Magyarországról összeszedett pénz pihenhet titokban offshore számlákon. 

A dolog egyrészt ott csúszhatott félre, hogy egyrészt nem volt teljesen anonim az egész, a NAV tudhatta, hogy milyen számláról érkezik be a pénz. És ha valaki valaki mondjuk egy jól menő letelepedési kötvénybiznisz végső haszonélvezője, és nem akarja a pénzét költségesen előtte még pár áttéten keresztül megfuttatni a világban, akkor valószínűleg nem éri meg a kockázat ezzel az egésszel. Pláne, ha még működik esetlegesen illegálisan a vállalkozás, ahonnét a pénz jön. 

Másrészt Magyarországon egy ideje egyre jelentősebben kell számolni szinte mindenhol a szabályozási kockázattal, azaz semmi nem garantálja, hogy egy év múlva nem találja ki a kormány ugyanannak a teljes ellenkezőjét. Mondjuk épp azt, hogy kihirdetik egyes ilyen pénzmosók neveit.

Nemrég viszont módosították a szabályozást a Magyar Közlöny szerint. Egyrészt megszűnik ez a Stabilitási számla, viszont jön helyette egy új kitétel. Eszerint egy magánember 10 százalék szja és a megszerzés évétől számított önellenőrzési pótlék megfizetésével rendezettnek tekintheti a jövedelmet, és azt ezeken túl semmilyen adókötelezettség nem terheli.

A kedvezményt a 2016. június 30-ig szerzett pénzekre lehet lehet alkalmazni, amennyiben az legkésőbb 2017. június 30-ig megérkezik a NAV által kijelölt bankhoz, ami lehet külföldi is. A bank pedig majd az adót és az önellenőrzési pótlékot is elintézi a NAV-nál. Ez pedig lehet, hogy anonimabb lesz, mivel a módosításban szerepel még egy olyan kitétel is, hogy "a bank adóbevallásában a megállapított személyi jövedelemadó tekintetében a természetes személyre vonatkozó adatszolgáltatást nem teljesít”.