11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Hiába ígérte, nem enged a kormány a túlóratörvényből

2018.12.03. 15:38

Nem enged a kormány a túlóratörvénnyel, így pedig a szakszervezetek sem tudják támogatni Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf javaslatait, nagyjából ez derült ki abból a sajtótájékoztatóból, amelyet Kósa Lajos tartott Magyar Szakszervezeti Szövetséggel folytatott hétfői tárgyalás után. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók képviselőinek tiltakozása ellenére gyakorlatilag változatlan formában került majd az Országgyűlés elé a Munka Törvénykönyvének módosítása, amit a szakszervezetek csak rabszolgatörvénynek neveznek. 

Kósa elmondása alapján beépült a javaslatba az, hogy csak akkor emelhetik a cégek 250 óráról 400 órára az elvárható évi túlóra számát, ha ehhez a munkavállalók írásban hozzájárulnak. Viszont eltérően attól, ahogy korábban fölmerült ez a javaslat, nem a kollektív szerződésben a szakszervezetnek kellene rábólintania a 400 órás túlórára, ehhez az üzemi tanács megállapodása elég lesz. Vagyis még gyengül is a szakszervezetek helyzete, őket egyszerűen kiveszi a képletből a javaslat. Ezen kívül marad a javaslatban az, hogy 

  • a mostani egyről három évre nő a munkaidőkeret, vagyis a munkaidőt akár három évvel később is elég kifizetnie a cégeknek;
  • egy éven belül heti 48 órára emelhető a rendes munkaidőkeret, vagyis jöhetnek a hosszabb műszakok, avagy gyakorlatilag visszatér a hat napos munkahét.

Kósa Lajos azt mondta, hogy az értelmezése szerint a javaslat a magyar dolgozók mindössze 10-15 százalékára vonatkozik egyáltalán, a szakszervezetek pedig azért nem támogatják, mert  - véleménye szerint alaptalanul - attól tartanak, hogy a megváltozott szabályok majd az egész munkaerőpiacra átszivárognak. 

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Zoom.hu-nak azt mondta, fájdalmas visszalépést jelent az a javaslat, amelyről Kósa Lajossal tárgyaltak hétfőn. Azt mondta, a szakszervezetek ígéretet kaptak, hogy 400 óránál kevesebb túlóra szerepel majd a szövegben, ehhez képest ez változatlan maradt. Az is fájdalmas meglepetés volt, hogy kikerült a javaslatból az, hogy csak kollektív szerződésben lehet emelni a túlórakeretet. 

Ezzel a módosítással a kormány a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét egyszerűen kiveszi a rendszerből

-mondta a portálnak Kordás. A szakszervezetek azt javasolták, hogy legyen egy nyitott egyeztetés a javaslatról és olyan megoldás szülessen, amivel minden fél egyetért, de elmondása szerint ezt "lesöpörték az asztalról".

A törvénymódosítást akár már a jövő héten elfogadhatja a parlament. A szakszervezetek december 8-ra, szombatra szerveznek tiltakozást a javaslat ellen.   • Hírek
  • Bankszámla