Csongor
0 °C
9 °C

A bérek 70 százalékát kaphatják a dolgozók a rövidített munkaidőben

2020.04.07. 09:12

Folyamatosan szivárognak ki részletek az Orbán Viktor által hétfőn meglehetősen röviden bejelentett újabb gazdaságvédelmi csomagról. Most a kormányközeli Magyar Nemzet írta meg, hogyan működhet a miniszterelnök által említett rövidített munkaidő bevezetése, amelyben az állam átvállalná a dolgozók fizetésének egy részét. 

Orbán hétfői bejelentése után a Pénzügyminisztérium munkatársai egy videókonferencián közöltek részleteket a  Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (vkf) tagjaival, vagyis a szakszervezetekkel és munkaadói szervezetekkel. Ez alapján írja a lap, hogy

a bevezetésre kerülő rövidített munkaidőben a dolgozó a bérének a 70 százalékát kaphatja meg, amelyet részben a munkaadója fizet, az állam pedig kiegészíti.

Hogy mennyivel is egészíti ki az állam, azt még nem tudni. Ilyen program működik például Németországban, de Csehországban is, ott a bajba került cégek dolgozói a fizetésük 80 százalékát az államtól kapják. 

Az is kiderült a videokonferenciából, hogy bár Gulyás Gergely szombaton azt jelentette be, hogy a gazdaságvédelmi intézkedéshez a bankokra és a multinacionális kereskedelmi láncokra vetnek ki újabb adót, 

a kereskedelmi láncok adóját valójában a magyar tulajdonú cégeknek is fizetniük kell. 

Az adót – a 2010-es válságadókhoz hasonlóan – progresszív adókulccsal vezetnék be, olyan formában, amit az Európai Bíróság a korábbi adók ügyében jóváhagyott. A kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintot vár ilyen formában az állam, ami a kormány legújabb rendeletével létrehozott Járvány Elleni Védekezés Alapba kerül majd.