Az összes minisztérium felmondja mobilnetszerződéseit a Magyar Telekommal

D  AS20120314110
2015.12.17. 13:50

Kovács Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom azon lépésével, amelyben felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.

A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes

– közölte a szóvivő. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de „mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen".

A bejelentés kapcsán megkerestük Kovács Zoltánt, aki elmondta, a szerdai kormányülésen döntöttek úgy, hogy felmondják a telekomos mobilnetes szerződéseket a minisztériumokban és háttérintézményeikben, van olyan minisztérium, ahol 103 telekomos szerződés felmondását már meg is indították. Azt mondta, hogy a mostani lépés a kormánynak a Telekommal tavaly kötött partnerségi megállapodását nem érinti, ennek keretében a Telekom 1 milliárd eurós beruházást vállalt a következő 4 évre.

Megkerestük a Magyar Telekomot is, ahol azonban csak későbbre ígértek tájékoztatást. Bár a kormány mostani büntetése várhatóan nem jelent túl nagy csapást a cégre, a feszültebb helyzet a cég részvényárfolyamának sem tesz jót, a bejelentés után 2 százalékos is volt a napon belüli mínusz.

Telefonon beszéltünk Ákos menedzserével, aki annyit mondott, hogy egyáltalán nem szeretnének nyilatkozni ebben az egész telekomos ügyben, Ákos a tegnapi koncertjén elmondta, hogy mit gondol erről az egészről. A kormány mai döntése őket is váratlanul érte, de erről szintén nem szeretnének nyilatkozni.

Az ügy előzménye, hogy a Telekom szerdán szerződést bontott az énekessel, miután Ákos az Echo TV-ben arról beszélt, hogy szerinte a nőknek nem dolguk annyit keresni, mint a férfiaknak, és a női egyenjogúság nem egyezik a normalitással. Az énekes tegnap és ma is nagykoncertet ad a Budapest Arénában, amit az előadó egyik főszponzora, a Magyar Telekom is támogatott volna. Ákos a Telekom visszalépésével több tízmillió forintot is bukhat.

A Telekom húzásán a rajongók egy része is felháborodott, létrehoztak egy Facebook-oldalt, ahol telekomos szerződéseik felmondására kértek mindenkit. Szerintük a Telekom törvénytelenül járt el, hiszen Ákos nem szegett szerződést, nem sértett meg semmilyen megállapodást, így nem lett volna szabad felmondani a szerződését.

Már a szerdai kormányinfón előjött a telekomos téma, ott Lázár János úgy fogalmazott, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy a Magyar Telekom úgy döntött, Ákos kijelentése után felbontja a szerződést az énekessel. Véleménye szerint „emiatt nem szabad büntetni".

„Ha a kormánynak nem tetszik a Telekom véleménye, akkor felmondhatnánk a szerződéseket a Telekommal?" – tette fel a kérdést a miniszter, de azt akkor még nem mondta, hogy a kormányülésen már döntöttek is a szerződések felmondásáról.

Az énekes szerdai koncertjén reagált az őt ért vádakra, magyarázta tévés nyilatkozatát. Szerinte nem mondott többet, mint József Attila, csak róla nem fognak ilyen csúnya cikkeket írni. Végül egy hatalmas tapsot kért magának, szerinte a férfiak és nők csak együtt élhetik túl a megpróbáltatásokat.

(Borítókép: Kovács Ákos a 2012-es Kossuth-díjak átadóján. Kovács Tamás / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla